Economic Local

A crescut numărul de locuri de muncă vacante în Iași! Patronii ieșeni au nevoie disperată de angajați în domenii precum serviciile sau HoReCa

Publicat: 28 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crescut numărul de locuri de muncă vacante în Iași Patronii ieșeni au nevoie disperată de angajați în domenii precum serviciile sau HoReCa
Patronii din Iași oferă mai multe locuri de muncă în această lună, comparativ cu septembrie 2021: potrivit AJOFM, sunt disponibile 942 de posturi

Numărul de locuri de muncă vacante din Iași a crescut în octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă. Cele mai multe posturi oferite de angajatori în această perioadă sunt în domeniile servicii și HoReCa. Patronii caută de luni de zile angajați, dar nu au găsit personal, principalul motiv constând în salariile relativ mici oferite

Patronii din Iași oferă mai multe locuri de muncă în această lună, comparativ cu septembrie 2021. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, sunt disponibile 942 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe posturi disponibile în această perioadă sunt pentru cei cu studii medii, fiind înregistrate 860 de oferte de angajare pentru aceste persoane. De asemenea, pentru persoanele cu studii superioare, patronii din Iași oferă 82 de posturi.

În continuare, domeniile servicii și HoReCa sunt cele mai ofertante. Astfel, mai mult de jumătate din numărul total de posturi disponibile este destinat sectorului serviciilor, unde sunt disponibile 521 de locuri de muncă vacante. De asemenea, în confecții sunt 55 de posturi, iar, în construcții, se caută 183 de angajați. Numărul de locuri de muncă vacante din Iași a crescut în ultimele 3 luni cu aproximativ 20 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ieșenii care se angajează în domeniile servicii sau HoReCa pot ridica lefuri de până la 4.000 de lei/lună

În domeniul serviciilor se caută casier, casier juridic sau analist financiar. Dakota General, Smart SRL caută curieri, iar Electric Instal SRL caută electricieni. Salariile oferite în cele două domenii ajung la 1.000 de euro, lunar. Bras SRL și Consult Med angajează femei de serviciu, iar Complex Tudor sau Dolimex angajează vânzătoare.

În domeniul construcțiilor se caută muncitori calificați și necalificați. Patronii din domeniul HoReCa, din Iași, au nevoie cât mai repede de angajați. Ei au disponibile 55 de posturi în această perioadă. Caută ospătari, bucătari, ajutor de bucătar sau menajare. Salariile oferite sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, adică relativ mici. Printre firmele din Iași care fac angajări în domeniul HoReCa, anunțurile fiind postate pe site-ul AJOFM de mai multe luni, se numără Fadis Time Holding, Granpanino, Bizantiq sau Hotel Orizont.

HoReCa a fost printre primele domenii afectate de pandemia de COVID-19

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra acestui domeniu sunt vizibile și în prezent. Mulți dintre angajații care au muncit în Iași în restaurante, cafenele și hoteluri au renunțat la meseriile lor și s-au reprofilat ori au plecat în străinătate. Pentru a atrage angajații, patronii de restaurante din Iași au mărit salariile, însă nici așa angajații nu au vrut să vină la interviuri.

Astfel, unele posturi sunt disponibile de câteva luni, dar nimeni nu vine să se angajeze. Nici măcar cursurile de reconversie profesională pentru acest domeniu, căutate în anii precedenți, nu mai sunt cerute de angajații sau patronii din Iași. Pe de altă parte, s-au făcut și disponibilizări în acest domeniu. Începând cu anul 2020 au fost făcute sute de disponibilizări, datele arătând că au rămas fără locurile de muncă un sfert dintre cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași.

Adauga un comentariu