Titlurile zilei

Situație fără precedent în HoReCa! Patronii au mărit salariile peste noapte și se pun în genunchi în fața angajaților. Nimeni nu mai vrea să lucreze în restaurantele și barurile din Iași: „Am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți”

Publicat: 10 aug. 2021
Bucătar care face un preparat într-o bucătărie, Andrei Durac, administrator pizzerie, într-o bucătărie
Patronii cu afaceri în domeniul HoReCa au de câteva luni anunțuri de angajare, însă nu găsesc personal. Aceștia au mărit salariile, sperând că vor atrage noi angajați, însă nici așa nu vine nimeni să lucreze ca bucătar, ajutor de bucătar sau barman. Angajații care munceau în anii trecuți în acest domeniu au plecat să lucreze în străinătate ori s-au reprofilat

Patronii din HoReCa, din Iași, au mărit salariile cu 20 la sută pentru a atrage angajații, însă nici așa nu au succes. Nimeni nu mai vrea să lucreze în acest domeniu din cauza nesiguranței financiare. Barmanii, ospătarii, bucătarii care munceau în restaurantele și cafenelele din Iași au plecat să lucreze în străinătate ori s-au reprofilat

Patronii din HoReCa, din Iași, caută soluții pentru a atrage angajații de care au nevoie pentru ca afacerile să funcționeze în continuare. Aceștia au mărit salariile cu 20 la sută, însă nici așa nu se înghesuie nimeni să lucreze ca bucătar, ajutor de bucătar, barman sau ospătar. La anunțurile publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) sau pe diverse site-uri de profil nu sună nimeni.

„Nici măcar nu sună să întrebe ce e cu locul de muncă, să vină să vadă cum e. Eu am nevoie de două persoane, de bucătari. M-au sunat 2-3, au zis că vin la interviu, nu au mai venit. Caut de luni bune angajați, după ce au plecat în străinătate două persoane care lucrau la bucătărie. Noi ne descurcăm cum putem. Eu acum sunt barman-ospătar, servesc la mese, pentru că nu am ce să fac. Probabil o să închid o parte din activitate. Am discutat și la școlile profesionale pentru angajați, dar nu s-a rezolvat nimic. Am majorat și salariile, dar degeaba. Trebuie să ai și de unde să mărești salariile. Nu promiți și apoi nu ai cu ce să plătești”, susține Năstăsăl Hordilă, patronul unui restaurant din Nicolina.

Năstăsăl Hordilă, patron din Iași: „Toate vorbele la televizor sunt frumoase, dar realitatea e alta”

Acesta este nemulțumit că nu a primit banii promiși de stat pe diverse scheme de finanțare.

„Am redeschis anul trecut, după pauza cu pandemia, și am sperat că va fi mai bine. Nu este. Economia e la pământ. Aștept banii de pe Măsura 2, nu am primit nimic. Toate vorbele la televizor sunt frumoase, dar realitatea e alta. Proiectul e aprobat, dar nu știu când primesc banii. Pentru că am angajat persoanele ce erau în șomaj tehnic, trebuia să primesc un ajutor de 41,5 la sută din salariul angajatului. Nu am primit niciun ajutor de la stat. Am încercat să caut soluții ca să supraviețuiesc. Primim numai promisiuni. Pentru ajutorul HoReCa nu am mai depus cerere. Plătești o firmă de consultanță și apoi pierzi banii, că nu primești nimic”, mai spune Năstăsăl Hordilă, patronul restaurantului din Nicolina.

Înscrierile în schema HoReCa s-au terminat, din Iași fiind depuse în jur de 100 de cereri din partea patronilor cu afaceri în acest domeniu.

Patronii din Iași susțin că statul nu găsește soluții pentru ca șomerii să fie motivați să muncească

Administratorul restaurantului cu vechime, din Iași, spune că nu se face nimic pentru ca șomerii din Iași să fie motivați să muncească, și nu să aștepte lunar suma care li se cuvine drept ajutor de la stat. Mai mult, ieșenii fug de acest domeniu pentru că nu mai este sigur din cauza situației provocate de pandemia COVID-19.

„De ce există șomeri dacă noi avem nevoie de oameni? Pe toți îi aud că au nevoie de oameni, dar nu se face nimic pentru ca șomajul să fie 0. Vin oameni care sunt în șomaj să le pun viza ca să mai primească o lună banii de la stat. Încurajăm lenea. Am terasa asta de 30 de ani, dar nu am mai văzut până acum așa ceva. Înainte stăteau la ușă ca să-i angajăm, iar acum nu mai vine nimeni. Dacă vine valul 4, iar închidem tot. Nu există stabilitate și oamenii nu stau pentru că se gândesc că iar îi dă afară patronul”, mai spune Năstăsăl Hordilă, administratorul afacerii din cartierul Nicolina.

Andrei Durac, patron Pizza Smile: „În iulie am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți. Nu făceau nimic”

Un alt angajator din Iași, care are o afacere în domeniul HoReCa, spune că de câteva luni caută barmani și bucătari, însă nu a găsit personal serios.

„Au mâncare asigurată, serviciul începe la ora 10 dimineața și se termină la 10 seara. Salariul e de 2.500 de lei, pe lună. Lucrează o zi cu o zi. Nu pot să le dau 1.000 de euro pe lună dacă nu știu să fiarbă un crenvurști. Nu vor să muncească. Stau toată ziua la cafele. În iulie am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți. Nu făceau nimic. Dacă vii la serviciu cu pretenții, stai la cafele și țigări, cum să îmi convină? Nu sunt irațional să nu înțeleg că au nevoie de pauze. Au loc amenajat pentru asta. Dar toată ziua să nu faci aproape nimic, nu este normal”, susține Andrei Durac, patronul Pizza Smile, din cartierul Păcurari.

Unii patroni din Iași au testat angajații pentru a fi siguri că aceștia nu au fost angajați degeaba

Acesta susține că a testat angajații pentru a fi sigur că și clienții pizzeriei au fost mulțumiți.

„Eu fac o comandă, în calitate de client. Angajații nu știu că sunt eu. Vine comanda la domiciliu, văd cum este mâncarea, dacă e ok, și așa pot să-i testez. Cred că lumea, din cauza pandemiei, se ferește să mai lucreze în HoReCa pentru că este clar, e vorba de nesiguranță financiară. Mai vine un val, nu poți să ții 14 oameni. Îi trimiți în șomaj. Eu am pizzeria de 20 de ani și nu am avut probleme cu angajații până acum pentru că am fost corect cu ei”, mai spune Andrei Durac, patronul Pizza Smile, din Iași.

Cu lipsa forței de muncă se confruntă și patronii unei firme de catering din Iași.

„Nu găsim pe nimeni de câteva luni. Cred că avem jumătate de an de când căutăm un ajutor de bucătar. Nu vine nimeni pentru că nu le convine programul și salariul. Noi am mai mărit salariul cu 20 la sută și nici așa nu am găsit oameni. Nu știm ce vom face”, mai spune Irina, reprezentant al unui restaurant din Iași.

Sute de ieșeni care munceau în industria HoReCa au fost concediați în anul 2020 și s-au reprofilat

Industria HoReCa a fost grav afectată de pandemia COVID-19. Începând cu anul 2020 au fost făcute sute de disponibilizări, datele arătând că au rămas fără locurile de muncă un sfert din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași. Aceștia au plecat să muncească în străinătate ori s-au reprofilat și s-au angajat în alte domenii. Cei mai mulți patroni au reușit să supraviețuiască cu ajutorul livrărilor la domiciliu sau a șomajului tehnic, acordat pentru angajați. Numai în anul 2021 patronii din Iași au primit șomaj tehnic în valoare de 14 milioane de lei. În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru angajații a căror activitate a fost suspendată, cele mai multe cereri depuse la AJOFM Iași fiind din partea patronilor din HoReCa.

Comentarii
 • S-a săturat lumea de plantațiile cu sclavi!
  Cu 2500 lei, care sigur este brut, din care mai scazi 45% contribuții la stat și muncește angajatul 12 ore pe zi, de la 10-22, program 12/24, fără zile de sfârșit de săptămână libere cum să ai angajați ?
  Un venit net de 5000 lei este cel care ar atrage niște angajați profesioniști în acest domeniu, cu acest program foarte incomod!
  Dar dacă stăpânii de sclavi nu vor să plătească, le urez faliment cat mai grabnic!
  De fapt nici nu sunt adevărați antreprenori!
  Sunt niste indivizi fără scrupule, care își gândesc exploatarea plantației pe seama sclaviei și nicidecum pe un plan de afaceri bine pus la punct.

 • Bravo domnule Daniel ,însă ai uitat să menționezi faptul că unii dintre,,patroni,, sănt niște mărlanoi niște țărani oportuniști îmbogățiți peste noapte aroganți cu comportament agresiv

 • Niste țărănoi majoritatea din patroni de HORECA ,oportunisti tranziţiei , nu inteleg nimic … ei au banii de Logan dar pretentii se Maybach. Plus ca 99% din ei nu inteleg ca salariu e calculat la 40 de ore pe saptamana … nu pe luna (adica lucrezi pana inchidem) cand au platit fomişti astia ultima data o ora suplimentara ? Niciodata . FALIMENT PLACUT BAI ȚĂRANILOR

 • Problema este la stat.Banii din taxe și impozite le aduna statul.Nimeni nu are pretenții de la stat.Toata lumea are pretenții de la patron.Patronul care este văzut este din start catalogat exploatator de oameni și nu că un antreprenor care aduce plus valoare societății prin serviciile și produsele aduse.In schimb politicienii au charisma și apar o data la 4 ani va să strângă voturi după care trai neneaca.Ca sa nu mai zic că un patron este supus nenumăratelor controale și este supus furturilor,înșelăciunii are foarte multe riscuri.

 • De ce ar lucra in bucatarie pt 2000 lei si program de 12 ore daca au inceput salahorii din construcții sa ia 200 lei la zi pt 9 ore de munca? Cara saci de ciment si gresie. Dar si in restaurant navetele de bere si sacii de faina nu sunt usori 🙂

 • Este foarte simplu !, cererea nu se intalneste cu oferta !, chiar oare de ce lumea sa saturat in ultimii 30 de ani de sclavagism Balkanic , umilire, injosire, exploatare, sa fie tratati ca niste animale de povara, secatuiti si apoi aruncati in strada de catre niste indivizi care storc totul din tine, te ”platesc” atat cat sati ajunga banii pana maine dimineata pentru a te intoarce flamand si dator la munca , si care multi dintre ei de banii astia dupa munca au si pretentii sexuale de la sclave , cand orele sublimentare nu le platesc , cand sclavii angajati trebuie sa fie buni la orice , chiar si la pupat in cur ?, nu mai bine iau calea strainatatii unii pe salarii de peste 2000 euro , tratament civilizat ba chiar prietenos, conditii si echipament de munca bune , programul program si liberul liber ?

 • Ho Re Ca cea mai mare evaziune.
  Cunosc societate cu aprox. 50 angajați plătiți cu 1800 – – 2200 lei net iar în contract cu minim pe economie…. Hoți.

 • Atat timp cat din momentul in care mergi la interviu pentru o discutie cu angajatorul, iar dupa ce bateti palma el iti spune ca iti poate da minimul pe economie.Explicatia e ca sa nu dea mai multi bani la stat ci sa ti dea tie mai mult, realitatea? De fapt el te fura de dinainte sa te angajezi la el, te fura pe tine (contributiile tale la pensie, da vei avea o pensie de tot rahatu chiar daca esti platit cu 3000 de lei la gri, protectia sociala de care ar fi trebuit sa ai parte in Lockdown, adica sa stai cu somaju tehnic de 75% la 3000 de lei net nu la 1200 net(cat este dupa impozitare salariul minim), si bineinteles ca fura si statul, pentru ca nu plateste contributiile reale per angajat. Ce sa mai vorbim de orele reale de lucru, ca depasesti lunar peste 200 de ore, sporuri le ai trecute pe cele obligatorii de weekend de 1 si 2 %, libere? concedii? concedii medicale? Dragilor antreprenorii din HoReCa, si ma refer la cei mici, nu multe prevederi din dreptul muncii. Diferenta de bani care ar trebui sa intre in bugetul statului intra in buzunarul antreprenorului!!! Si aici este vina statului, asa cum s-a putut rezolva cu munca la negru, se poate rezolva si cu munca la gri, si in niciun caz cu „campanii de informare ale ITM”

  Domnilor!!! S-a saturat lumea de atitudinea asta a voastra, de teama voastra de a fi furati(cand de fapt voi ne furati din prima), s-a saturat in special tineretu de domeniul asta nociv, fara sa ai cel mai mic echilibru intre viata privata si locul de munca. S-a saturat angajatul sa fie silit sa lucreze suplimentar, s-a saturat angajatul sa fie platit prost si tratat prost. S-a saturat sa fie privit ca un sclav.

  Cand o sa va schimbati mentalitatea si cand veti fi voi corecti in primul rand, atunci sa va plangeti si sa va intrebati de ce nu gasiti oameni.

  Pana una alta, raspunsurile la intrebarile voastre le aveti la voi, sunt chiar in fata voastra, le vedeti, le constientizati, dar nu vreti sa schimbati nimic!!!

 • Domnilor patroni de firme, nu va mai plangeti de mila. Nu aveti angajati? Puneti osul la treaba si munciti cot la cot cu angajatii. Pana la urma este afacerea voastra. Abordati un comportament decent fata de angajati si platitii decent.

 • Mda, asa patroni, asa restaurante in Iasi! Nu ai unde manca, in conditii igienice, o mancare gustoasa in Iasi…..Stiu, depinde si de gustul si pretentia consumatorului…Dar totusi….Peste tot este mizerie, aer imbacsit, servirea este deplorabila, chelnerii indiferenti si neprofesionisti ( nah, sunt angajati studenti sau alte categorii fara cursuri in domeniu), cat despre retete, aspectul farfuriei, paharelor, fetelor de masa, curatenia de la bai, etc….mai avem muuuulte de invatat!

 • Numai pretentii peste pretentii? Da o servire ca afara? Esti tratat cu dispret de acesti lucratori in horreca.servicii si servire mai proaste nu exista in europa.nu e normal si banii sa fie cei mai putini????

 • Problema patronilor din sectorul Horeca este foarte simpla, fix la fel ca la restul patronilor (administratorilor de societati comerciale), salariile. Cand primesti trei lei salar, cine D-zeu sfantu’ sa-ti stea la munca ? Plus ca de cand este covid 19, n-ai nici o garantie asupra viitorului. Unii avem case, masa, nevasta, copii, avem facturi de platit, nu stam dupa patronii care ne ofera minimul pe economie + tip’s. Am plecat de la RDS & RCS de la un salar de 2000 Ron si in Danemarca iau 10.000 Ron pe luna, chiar daca sunt impozitat cu 49 % lunar. Dar am de toate in Danemarca, nu ma plang de nimic, de absolut nimic. In Romania nu faceam nimic cu 2000 Ron.

 • Patronas care nu are gândul decât sa și ia X6.. Nu plătesc salarii și se dau,, jmekeri’ Siktir, mai degrabă boschetareala în afara.. decât sa le faci,, curul mare” la,, golani’

 • Patronii au pretenția să trăiască că regii, iar noi primim minimul pe economie pentru o muncă calificată. Doar in Romania ești plătit cu salariul minim ani de zile. Ăla care zice că nici măcar un crenvurșt nu știu angajații să fiarbă e un bou, să fiarbă el un crenvurșt pe salariul minim

 • Nici o suparare, mai putini patroni de restaurante, mai putine restaurante. Va creste concurenta si poate asa vor creste si serviciile HORECA si calitatea preparatelor.

 • Pizza Smile, Flori de Bucovina, Sweet Smile sunt cateva denumiri alcle aceste pizzeri infecte din Pacurari care a îmbolnavii copii la de Sc Ion Creanga. Familia Durac care a pierdut casa din cauza celor 2 copii oligofreni. Unul a ramas sa administreze cuma un cap de musca, celalalt si-a lasat nevasta si a fugit cu o chlenerita. Halal patroni

 • Sunt bucătar cu experiență, m-am întors în țară și am încercat să muncesc la câteva restaurante din Iași, iar după un experiment de câteva luni m-am întors în Anglia. Patronii români sau obișnuit cu ce spunea domnul ăla patron că înainte stăteau oamenii la coadă ca sa muncească iar acum nu mai vine nimeni. Cine dracu să muncească la voi pt 2500-3000 pe lună câte 14-18 ore pe zi măi nenorocitule de patron, pe când în Anglia câștig de 4 ori mai mult pt jumate din programul vostru de cacat. Deschideți bucătăria la 7-8 dimineața și Închideți restaurantul la 12 noaptea. Rușine să vă fie și să munciți voi cu nevestele și copiii voștri.

 • Pai sa stii ca la bodega Smile din Pacurari munceste patronul Adrian Durac si cu “doamna” lui, iar delivery face un fost puscarias. Cam asta tre sa fie cv-ul pentru pizza Smile!!!

 • Prosper om de afaceri cu 3 masini premium vila si vacante in Dubai caut doritori sa se angajeze la mine ! ofer salariul minim adica vreo 350 euro in mana pentru care vor trebui sa bage 10, 12, 14 ore pe zi tot anul , sa stie sa spele wceuri, mese si terase , sa poata descarca marfa, sa curete mizeria , sa fie amabil, umil , sa aiba mintea si limba scurta, sa taca cand ai injur de mama sai chis intre ochi de placere, sai fac carpa de sters pe jos, sa ma pot folosi de ei la maxim si apoi sai zvarl in strada cand nu mai am chef de ei , sa ma cac in pensia lor si pe zilele lor libere, sai fwt in gat daca se dau bolnavi ori raman gravide , sa nu intrebe de salarii nici de bonusuri ca ma enervez si eventual sa stea si capra alea mai bune de banii pe care le dau !, doresc cinste , devotament si corectitudine

 • MAI SUNT JIGODII PT CARE CONTRACTUL DE MUNCA E CEVA SF,SUB PRETEXTUL UNEI PROBE DE 2-3 SAPTAMANI ,LUCREZI FARA CONTRACT,APOI ALTUL LA RAND…..((PIZZA PARK NICOLINA)

 • Ce restaurante ai in Iași? Peste tot cartofi prăjiți și papanași, mizerie și pretenții de 5 stele la prețuri, o apa 10 lei, in schimb salariații plătiți cu minimul pentru 12 ore de munca minim. De ce nu vorbiți de evaziunea fiscală din restaurantele ieșene, cine trebuie sa verifice?

 • Cumparati de la Take&Eat! Mincare proaspata cu stuchit intr-însa!!! Va povesteste un angajat din Dedeman primaverii!!! De ce credeti ca acesti infecti au fost dat afara de la finante? Pentru ca a iesit la pensie Tabacaru si nu i-a mai acoperit nimeni

 • Piza lui Durac de la Smile e de acuma 20 pe cînd era flacau. Acum e ditamai buhaiul de 150 kg, îngrasat de la pizza cu hormoni pe care o vinde clientilor!!!

 • Vreți mincare de calitate? Luați de la Venetto. Patronul, Ovidiu, este un domn. Elegant, manierat, cu o vasta experienta în management. Mâncarea variata și bio. Angajații, unul și unul. Nici nu știu de ce nu are măcar o sta Mișlin

Adauga un comentariu