Prima pagină » Titlurile zilei » Situație fără precedent în HoReCa! Patronii au mărit salariile peste noapte și se pun în genunchi în fața angajaților. Nimeni nu mai vrea să lucreze în restaurantele și barurile din Iași: „Am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți”
Situație fără precedent în HoReCa! Patronii au mărit salariile peste noapte și se pun în genunchi în fața angajaților. Nimeni nu mai vrea să lucreze în restaurantele și barurile din Iași:

Situație fără precedent în HoReCa! Patronii au mărit salariile peste noapte și se pun în genunchi în fața angajaților. Nimeni nu mai vrea să lucreze în restaurantele și barurile din Iași: „Am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți”

10 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Patronii din HoReCa, din Iași, au mărit salariile cu 20 la sută pentru a atrage angajații, însă nici așa nu au succes. Nimeni nu mai vrea să lucreze în acest domeniu din cauza nesiguranței financiare. Barmanii, ospătarii, bucătarii care munceau în restaurantele și cafenelele din Iași au plecat să lucreze în străinătate ori s-au reprofilat

Patronii din HoReCa, din Iași, caută soluții pentru a atrage angajații de care au nevoie pentru ca afacerile să funcționeze în continuare. Aceștia au mărit salariile cu 20 la sută, însă nici așa nu se înghesuie nimeni să lucreze ca bucătar, ajutor de bucătar, barman sau ospătar. La anunțurile publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) sau pe diverse site-uri de profil nu sună nimeni.

„Nici măcar nu sună să întrebe ce e cu locul de muncă, să vină să vadă cum e. Eu am nevoie de două persoane, de bucătari. M-au sunat 2-3, au zis că vin la interviu, nu au mai venit. Caut de luni bune angajați, după ce au plecat în străinătate două persoane care lucrau la bucătărie. Noi ne descurcăm cum putem. Eu acum sunt barman-ospătar, servesc la mese, pentru că nu am ce să fac. Probabil o să închid o parte din activitate. Am discutat și la școlile profesionale pentru angajați, dar nu s-a rezolvat nimic. Am majorat și salariile, dar degeaba. Trebuie să ai și de unde să mărești salariile. Nu promiți și apoi nu ai cu ce să plătești”, susține Năstăsăl Hordilă, patronul unui restaurant din Nicolina.

Năstăsăl Hordilă, patron din Iași: „Toate vorbele la televizor sunt frumoase, dar realitatea e alta”

Acesta este nemulțumit că nu a primit banii promiși de stat pe diverse scheme de finanțare.

„Am redeschis anul trecut, după pauza cu pandemia, și am sperat că va fi mai bine. Nu este. Economia e la pământ. Aștept banii de pe Măsura 2, nu am primit nimic. Toate vorbele la televizor sunt frumoase, dar realitatea e alta. Proiectul e aprobat, dar nu știu când primesc banii. Pentru că am angajat persoanele ce erau în șomaj tehnic, trebuia să primesc un ajutor de 41,5 la sută din salariul angajatului. Nu am primit niciun ajutor de la stat. Am încercat să caut soluții ca să supraviețuiesc. Primim numai promisiuni. Pentru ajutorul HoReCa nu am mai depus cerere. Plătești o firmă de consultanță și apoi pierzi banii, că nu primești nimic”, mai spune Năstăsăl Hordilă, patronul restaurantului din Nicolina.

Înscrierile în schema HoReCa s-au terminat, din Iași fiind depuse în jur de 100 de cereri din partea patronilor cu afaceri în acest domeniu.

Patronii din Iași susțin că statul nu găsește soluții pentru ca șomerii să fie motivați să muncească

Administratorul restaurantului cu vechime, din Iași, spune că nu se face nimic pentru ca șomerii din Iași să fie motivați să muncească, și nu să aștepte lunar suma care li se cuvine drept ajutor de la stat. Mai mult, ieșenii fug de acest domeniu pentru că nu mai este sigur din cauza situației provocate de pandemia COVID-19.

„De ce există șomeri dacă noi avem nevoie de oameni? Pe toți îi aud că au nevoie de oameni, dar nu se face nimic pentru ca șomajul să fie 0. Vin oameni care sunt în șomaj să le pun viza ca să mai primească o lună banii de la stat. Încurajăm lenea. Am terasa asta de 30 de ani, dar nu am mai văzut până acum așa ceva. Înainte stăteau la ușă ca să-i angajăm, iar acum nu mai vine nimeni. Dacă vine valul 4, iar închidem tot. Nu există stabilitate și oamenii nu stau pentru că se gândesc că iar îi dă afară patronul”, mai spune Năstăsăl Hordilă, administratorul afacerii din cartierul Nicolina.

Andrei Durac, patron Pizza Smile: „În iulie am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți. Nu făceau nimic”

Un alt angajator din Iași, care are o afacere în domeniul HoReCa, spune că de câteva luni caută barmani și bucătari, însă nu a găsit personal serios.

„Au mâncare asigurată, serviciul începe la ora 10 dimineața și se termină la 10 seara. Salariul e de 2.500 de lei, pe lună. Lucrează o zi cu o zi. Nu pot să le dau 1.000 de euro pe lună dacă nu știu să fiarbă un crenvurști. Nu vor să muncească. Stau toată ziua la cafele. În iulie am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți. Nu făceau nimic. Dacă vii la serviciu cu pretenții, stai la cafele și țigări, cum să îmi convină? Nu sunt irațional să nu înțeleg că au nevoie de pauze. Au loc amenajat pentru asta. Dar toată ziua să nu faci aproape nimic, nu este normal”, susține Andrei Durac, patronul Pizza Smile, din cartierul Păcurari.

Unii patroni din Iași au testat angajații pentru a fi siguri că aceștia nu au fost angajați degeaba

Acesta susține că a testat angajații pentru a fi sigur că și clienții pizzeriei au fost mulțumiți.

„Eu fac o comandă, în calitate de client. Angajații nu știu că sunt eu. Vine comanda la domiciliu, văd cum este mâncarea, dacă e ok, și așa pot să-i testez. Cred că lumea, din cauza pandemiei, se ferește să mai lucreze în HoReCa pentru că este clar, e vorba de nesiguranță financiară. Mai vine un val, nu poți să ții 14 oameni. Îi trimiți în șomaj. Eu am pizzeria de 20 de ani și nu am avut probleme cu angajații până acum pentru că am fost corect cu ei”, mai spune Andrei Durac, patronul Pizza Smile, din Iași.

Cu lipsa forței de muncă se confruntă și patronii unei firme de catering din Iași.

„Nu găsim pe nimeni de câteva luni. Cred că avem jumătate de an de când căutăm un ajutor de bucătar. Nu vine nimeni pentru că nu le convine programul și salariul. Noi am mai mărit salariul cu 20 la sută și nici așa nu am găsit oameni. Nu știm ce vom face”, mai spune Irina, reprezentant al unui restaurant din Iași.

Sute de ieșeni care munceau în industria HoReCa au fost concediați în anul 2020 și s-au reprofilat

Industria HoReCa a fost grav afectată de pandemia COVID-19. Începând cu anul 2020 au fost făcute sute de disponibilizări, datele arătând că au rămas fără locurile de muncă un sfert din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași. Aceștia au plecat să muncească în străinătate ori s-au reprofilat și s-au angajat în alte domenii. Cei mai mulți patroni au reușit să supraviețuiască cu ajutorul livrărilor la domiciliu sau a șomajului tehnic, acordat pentru angajați. Numai în anul 2021 patronii din Iași au primit șomaj tehnic în valoare de 14 milioane de lei. În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru angajații a căror activitate a fost suspendată, cele mai multe cereri depuse la AJOFM Iași fiind din partea patronilor din HoReCa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 decembrie 2024
07 decembrie 2024