Economic Local

A crescut numărul firmelor înmatriculate în Iași, în primul trimestru din anul 2021. Antreprenorii au înființat afaceri în agricultură, comerț și imobiliare

Publicat: 14 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crescut numărul firmelor înmatriculate în Iași în primul trimestru din anul 2021. Antreprenorii au înființat afaceri în agricultură comerț și imobiliare
Ieșenii au înmatriculat mai multe firme în perioada ianuarie-martie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit Cristinei Chiriac, președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, numărul firmelor care vor intra în insolvență sau vor falimenta va crește până la sfârșitul anului

Ieșenii au înmatriculat mai multe firme în primul trimestru din anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Cele mai multe firme înregistrate în Iași sunt din domeniile transport și depozitare, tranzacții imobiliare, comerț cu ridicata și amănuntul și agricultură

A crescut numărul firmelor înmatriculate în Iași, în perioada ianuarie-martie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit datelor statistice furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) Iași, în anul 2021, primul trimestru, s-au înmatriculat 1.664 de firme noi, iar în aceeași perioadă a anului trecut, ieșenii au înființat 1.260 de societăți noi. În luna martie 2021 s-au înmatriculat 640 de firme, luna cu cele mai multe înregistrări de firme noi. Domeniile de activitate unde s-au deschis afaceri noi sunt transport și depozitare, tranzacții imobiliare, comerț cu ridicata și amănuntul și agricultură. Iașul este pe locul 5, la nivel național, ca număr de firme înmatriculate în anul 2021, primul trimestru.

În ceea ce privește numărul firmelor a căror activitate a fost suspendată, datele statistice arată că în anul 2021, perioada ianuarie-martie, s-au înregistrat 136 de suspendări, mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost 127 de suspendări. Numărul firmelor dizolvate a scăzut în 2021, fiind vorba de 323 de companii, iar alte 598 au fost radiate, mai multe cu 22 la sută față de primul trimestru al anului 2020. În ceea ce privește profesioniștii intrați în insolvență, în perioada ianuarie-martie 2021 au fost înregistrate 44 de insolvențe, iar în aceeași perioadă a anului trecut, 49 de insolvențe.

Cristina Chiriac, președinte CONAF: „Va crește numărul insolvențelor”

Situația s-a schimbat în anul 2021, în plină pandemie COVID-19, față de cea din anul 2020, când numărul insolvențelor crescuse în perioada verii, în luna iunie. Specialiștii din domeniul economic susțin că pandemia va afecta pe termen lung anumite domenii de activitate, unul dintre acestea fiind cel textil, unde lucrează sute de mii de persoane care riscă să-și piardă locurile de muncă.

„Până la sfârșitul acestui an vor fi falimente, va crește numărul insolvențelor, cel puțin în domeniul textil, unde deja sunt probleme financiare și s-au făcut disponibilizări. Efectele negative ale pandemiei sunt pe termen lung și acest lucru se va vedea cel mai bine spre finalul acestui an, în diverse domenii de activitate”, susține Cristina Chiriac, președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

În Iași au fost disponibilizate, potrivit datelor AJOFM, în jur de 120 de persoane în acest an și alte câteva sute în anul 2020.

Patronii din Iași mai pot obține ajutoare financiare de la AJOFM

Unul dintre domeniile unde s-au concediat sute de angajați este HoReCa. Patronii de hoteluri, cafenele și restaurante din Iași au concediat o parte din angajați, fiind disponibilizate aproximativ 300 de persoane. Dacă aceste afaceri supraviețuiesc datorită livrărilor la domiciliu, patronii vor ca activitatea din interior să fie reluată la capacitate de 100 la sută, pentru că altfel vor fi nevoiți să închidă afacerile. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a acordat șomaj tehnic pentru aceste firme în valoare de 12 milioane de lei în anul 2021.

O altă schemă de finanțare derulată de AJOFM care poate ajuta angajatorii este cea prin care pot solicita ajutoarele financiare în valoare de 2.500 de lei pentru fiecare angajat din categorii defavorizate. Patronii din Iași care reangajează persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de alertă sau reangajează persoanele între 16 și 29 de ani, rămase fără serviciu din cauza pandemiei COVID-19.

Adauga un comentariu