Titlurile zilei

Pandemia de COVID-19 lovește puternic în firmele din Iași. Numărul de insolvențe a explodat în luna iunie 2020 după ce statul nu a mai plătit ajutoare financiare pentru supraviețuirea lor

Publicat: 31 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pandemia de COVID-19 lovește puternic în firmele din Iași. Numărul de insolvențe a explodat în luna iunie 2020 după ce statul nu a mai plătit ajutoare financiare pentru supraviețuirea lor
Statisticile arată că numărul de insolvențe din Iași a explodat în luna iunie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 are efecte dramatice asupra firmelor din Iași care, rând pe rând, se închid. Statisticile arată că numărul de insolvențe a explodat în luna iunie 2020, după ce patronii și-au dat seama că nu mai pot plăti angajații. Specialiștii în economie din Iași spun că situația nu va fi deloc roz. „Vom asista la o sărăcire temporară. Când se vor termina economiile, oamenii o să-și pună problema «unde ne vom duce să lucrăm»?”

Pandemia de COVID-19 are efecte dramatice asupra firmelor din Iași care, rând pe rând, se închid. Statisticile Oficiului pentru Registrul Comerțului (ONRC) arată că în Iași, în luna iunie 2020 a explodat numărul de insolvențe. Astfel, în luna mai 2020 au fost înregistrate doar 9 firme care au intrat în insolvență, iar numărul lor s-a triplat, fiind vorba de 32 de societăți din Iași care au ajuns în această situație. În luna iulie 2020 au fost înregistrate 24 de firme care au intrat în insolvență. În perioada iunie-iulie 2020 numărul insolvențelor din Iași este de 116, mai mic față de cel înregistrat în anul 2019.

Numărul de insolvențe din Iași a crescut în perioada iunie-iulie 2020, după ce antreprenorii nu au mai primit ajutoare financiare de la stat

Astfel, lunile iunie și iulie au adus o creștere accelerată a numărului de companii intrate în insolvență comparativ cu primul trimestru al anului 2020. În ceea ce privește lunile aprilie și mai, primele luni de pandemie când patronii din Iași încercau să găsească soluții pentru a supraviețui, numărul de insolvențe a fost mult mai mic față de aceeași perioadă a anului 2019. Explicația specialiștilor din domeniu pentru această situație este aceea că în perioada 15 martie-16 mai a fost instituită starea de urgență în România, astfel că activitatea multor firme a fost suspendată. Pentru a compensa pierderile financiare, dar și pentru ca angajații din Iași să nu îngroașe rândul șomerilor, statul a acordat bani pentru a proteja de insolvență sau faliment companiile.

Programele de finanțare derulate de stat, așteptate cu nerăbdare de antreprenorii din Iași care vor să își salveze afacerile de la faliment

Unul dintre aceste ajutoare a fost plata șomajului tehnic, iar efectele s-au văzut în statisticile ONRC. Astfel, în luna aprilie 2020 au fost înregistrate doar două insolvențe în Iași. În luna martie 2020, când a fost instituită starea de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, au fost înregistrate la Iași 21 de insolvențe. Timp de câteva luni, companiile nu au încasat bani, iar dacă au făcut-o, sumele au fost prea mici pentru a acoperi costurile. Astfel, firmele din domenii precum alimentație publică, auto sau comerț au intrat în insolvență. Anteprenorii din Iași sunt acum în așteptare și vor să acceseze noi ajutoare financiare, mai ales că s-au anunțat noi programe prin care vor putea să acceseze fonduri de la stat pentru a-și salva afacerile de la faliment.

Ștefan Buraga, antreprenor: „Nu numai marile firme oferă locuri de muncă și susțim economia, ci și micile firme, cum suntem noi”

Unul dintre tinerii care deține o cofetărie în Iași și se gândește să acceseze un credit pentru a salva pierderile financiare este Ștefan Buraga. Ieșeanul a investit banii economisiți împreună cu fratele său în afacere în urmă cu doi ani. Acum a făcut disponibilizări și spune că e mai greu ca la începutul pandemiei.

„Nu numai marile firme oferă locuri de muncă și susțim economia, ci și micile firme, cum suntem noi. Acum am rămas cu 3 angajați după ce am concediat alți 3 din cauza lipsei comenzilor. Dacă nu reușim să accesăm un ajutor de la stat, cred că ne apropiem de ceea ce niciun angajator nu își dorește, respectiv falimentul”, a spus Ștefan Buraga.

Companiile din Iași au anunțat noi disponibilizări colective după ce deja au fost concediați sute de ieșeni

Dacă la Iași au fost disponibilizate câteva sute de persoane care munceau în domeniul HoReCa sau industrie, numărul lor va crește în următoarea perioadă, spun specialiștii din cadrul AJOFM Iași.

„S-au anunțat noi disponibilizări în diverse domenii de activitate, iar operatorii economici stabilesc acum numărul de angajați care vor fi disponibilizați. Noi am primit mai multe anunțuri pentru concedierile colective și vom vedea câți ieșeni vor rămâne fără loc de muncă în următoarea perioadă, după finalizarea procedurilor”, a spus Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Economist: „Vom asista la o sărăcire temporară. Când se vor termina economiile oamenii o să-și pună problema «unde ne vom duce să lucrăm»?”

Mai mult, situația se va agrava de la o lună la alta, potrivit specialiștilor în economie.

„Vom asista la o sărăcire temporară. Dacă politicienii ne promiteau că suntem pe creștere de la începutul anului, că suntem cei mai minunați din Europa, situația este exact invers. În realitate avem o scădere a PIB-ului, banii vor deveni destul de greu de procurat, iar oamenii încă trăiesc din economiile din anii precedenți. Când se vor termina aceste economii o să-și pună problema «unde ne vom duce să lucrăm»?”, a spus conf. univ. dr. Dan Chirleșan de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor-UAIC.

Firmele din Iași care au intrat în insolvență sunt la un pas de faliment dacă nu vor găsi soluții pentru redresarea economică

Specialistul mai explică faptul că este doar o chestiune de timp până când firmele din Iași care au intrat în insolvență vor declara falimentul.

„Știm că insolvența este premergătoare falimentului, iar potrivit legii, insolvența îi protejează pe antreprenori de solicitările creditorilor. Astfel, antreprenorii nu mai plătesc chiria pentru că sunt protejați legal, proprietarul spațiului rămas gol nu mai plătește impozitul pe clădire, iar primăria nu mai încasează bani la buget și în final nu mai are cu ce să pună panseluțe, să spunem”, explică prof. univ. dr. Dan Chirleșan.

Prof. univ. dr. Dan Chirleșan: „Vom asista la parcarea temporară a forței de muncă. Pe fondul reducerii consumului, firmele nu mai produc, fac disponibilizări, iar economia reală este dată de producție”

Mai mult, din cauză că numărul firmelor din Iași care au intrat în insolvență a crescut, și efectele negative se vor vedea în următorii 2 ani.

„Vedem că economia este într-o tendință descrescătoare prin avertizorii care ne spun acest lucru, cum este și insolvența. Lucrurile grele trebuie totuși spuse, chiar dacă sunt greu de digerat. Pe fondul reducerii consumului, firmele nu mai produc, fac disponibilizări, iar economia reală este dată de producție, indicator care, din păcate, înregistrează niște scăderi semnificative. Vom asista la parcarea temporară a forței de muncă”, a mai spus Prof. univ. dr. Dan Chirleșan.

Adauga un comentariu