Economic Local

A crescut numărul tăticilor din Iași care își iau concediu de creștere a copilului. AJPIS a plătit indemnizații de 48 de milioane de euro

Publicat: 03 ian. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
A crescut numărul tăticilor din Iași care își iau concediu de creștere a copilului. AJPIS a plătit indemnizații de 48 de milioane de euro
A crescut numărul bărbaților care primesc ICC

A crescut numărul tăticilor din Iași care primesc indemnizații de creștere a copilului. Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, în Iași sunt 878 de bărbați care beneficiază de ICC. AJPIS a plătit indemnizații de 48 de milioane de euro pentru concediul de creștere a copilului

A crescut numărul bărbaților din Iași care aleg să stea un an sau doi acasă, în concediu de creștere a copilului. În anul 2022, în Iași erau înregistrați 878 de tătici care primeau indemnizații de la AJPIS, mai mulți față de anul 2021. Părinții din Iași au primit indemnizații de creștere a copiilor, în valoare totală de 243 de milioane de lei, peste 48 de milioane de euro, fiind vorba de 7.434 de beneficiari în anul 2022.

Cea mai mare indemnizație este de 8.500 de lei pe lună. De asemenea, instituția a plătit alocații în valoare de 607 milioane de lei în anul 2022. Persoanele care s-au întors mai repede la serviciu au primit și stimulentul de inserție, fiind înregistrat un număr mediu lunar de 3.000 de beneficiari care primesc stimulent de inserție.

La data de 7 aprilie 2021 s-a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010, privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prin care au fost aduse o serie de modificări ce au ca scop principal stimularea reîntoarcerii în activitatea profesională a persoanelor îndreptățite să beneficieze de indemnizație pentru creșterea copilului și asigurarea forței de muncă necesară activităților economice.

A crescut valoarea stimulentului de inserție

Valoarea stimulentului de inserție este de 1.500 de lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de șase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilități. Cuntumul se plătește până când copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani. Stimulentul de inserție este în valoare de 650 de lei, dacă părinții obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de șase luni, respectiv, un an în cazul copilului cu dizabilități.

Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copilului și obțin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserție, în cuantum de 650 de lei, după împlinirea vârstei de doi ani, de către copil, până la împlinirea vârstei de trei ani sau patru ani pentru copilul cu dizabilități, după ce depun toată documentația necesară la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

A crescut numărul tăticilor din Iași care primesc bani pentru că stau acasă cu copilul

Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Iași au efectuat, în anul 2022, campania tematică de control care a vizat „Verificarea respectării condițiilor legale de stabilire și acordare a indemnizației de creștere și îngrijire a copilului, respectiv a stimulentului de inserție, prevăzute de OUG nr. 11/2020, privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor”.

Principalele nereguli descoperite au fost nedeclararea de către beneficiarii de indemnizație a veniturilor obținute în timpul concediului de creștere a copilului sau nedeclararea la termen de către beneficiarii de stimulent de inserție a datei în care și-au încetat activitatea. Urmașii persoanelor persecutate politic mai pot depune cereri la AJPIS Iași, interesul din partea acestora fiind mare în anul 2022.

Pe de altă parte, în ultimii trei ani a crescut numărul tăticilor din Iași care își iau concediu de creștere a copilului.

Comentarii
  • Mai bine ați scrie un articol despre cât trebuie sa aștepți ca să intri în posesia indemnizației de creștere copil la Iași! Va spun eu minim 4 luni! Faceți o investigație sa aflam și noi cum este posibil!

  • Tăticii stau acasă și mămicile și ele stau acasă.Taticul având serviciu își ia concediu creștere copil,nu sta in fapt cu copilul,sta mămica și tăticul mai prestează o activitate la negru.Si are 2 surse de venit,una declarată și una nedeclarata….Că se poate în Romanica…Ar fi corect să-și ia creștere copil dacă se duce mămica la serviciu.A naibii legi!

Adauga un comentariu