Actualitate

A fost aprobat PNRR-ul României. Florin Cîțu: „Urmează implementarea, iar în decembrie să avem primii bani!” – VIDEO

Publicat: 28 oct. 2021
Premierul Florin Cîțu la Palatul Victoria
Președintele PNL, Florin Cîțu, exclude varianta în care UDMR să fie dat afară din noul Guvern

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Vasile Cîţu, a transmis astăzi, 28 octombrie 2021, faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat. De asemenea, statul român ar putea intra în posesia primilor bani în luna decembrie, a anunțat Cîțu după şedinţa ECOFIN. Astfel, odată aprobat PNRR de Comisia Europeană, România poate depune cereri pentru atragerea primelor fonduri.

„Nu au fost întrebări sau observaţii la PNRR-ul României. Gata. Tot ce ţinea de Comisia Europeană a fost făcut, acum e pe umerii noştri. Urmează implementarea PNRR şi ar trebui ca în decembrie să avem primii bani. Ordonanţa e deja dată, trebuie să dăm un HG. Acum e la noi, s-a terminat tot ce ţinea de Comisia Europeană. Unele acte se pot face în Parlament, dacă nu vom avea Guvern”, a declarat Florin Cîţu după şedinţa ECOFIN.

Ce spune Florin Cîțu despre un Guvern de tehnocraţi

Jurnaliștii l-au interpelat pe Florin Cîțu când va avea România un Guvern cu puteri depline. Președintele PNL a spus că „săptămâna viitoare”. Mai mult decât atât, fostul premier a spus că în momentul de față nu s-au făcut propuneri, ci doar scenarii. De asemenea, propunerea PSD a unui Guvern de tehnocrați nu a fost luată în considerare de Cîțu.

„Nu a fost făcută această propunere, toate sunt scenarii. Eu nu ştiu dacă dl Ciucă, când a discutat cu PSD, s-a pus acest scenariu pe masă. Nici cu cei de la USR nu ştiu dacă a fost discutat. Noi avem un mandat care nu s-a schimbat până acum, pentru că nu am avut cereri în acest sens. Mâine ar trebui să avem un BEx şi un BPN, vom discuta (n.r. de flexibilizarea mandatului)”, a mai punctat Cîţu.

Poate fi afectată absorbţia din PNRR de lipsa unui Guvern?

De asemenea, președintele liberalilor a menționat faptul că absorbția banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență nu poate fi afectată de lipsa unui Executiv.

„Nu ar trebui să fie probleme, deşi am luat în calcul şi această variantă. Sunt şanse mici, totuşi, să nu avem un Guvern. Avem în Parlament un proiect de lege, care cu siguranţă va trece”, a mai explicat premierul interimar. Votul pentru un Guvern ar trebui să fie săptămâna viitoare, după ce se depune lista de miniştri. Relaţia mea cu dl Ciucă e foarte bună, eu l-am propus premier. Zilele astea am stat mult împreună”, a continuat el.

Florin Cîţu, mesaj pentru USR şi PSD: „Să voteze acest Guvern”

Florin Vasile Cîțu în continuarea declarației sale a transmis un mesaj pentru Partidul Uniunea Salvați România și Partidul Social Democrat. Liberalul cere votarea acestui guvern minoritar PNL-UDMR.

„Nu ştiu dacă vom avea discuţii azi cu dl preşedinte. Mandatul nostru este acelaşi, Guvern minoritar PNL-UDMR. Normal, premierul desemnat trebuie să aibă discuţii pentru a convinge Parlamentul să ne susţină. Eu revin la ce am spus de când l-am propus pe dl Ciucă. PNL a făcut un pas important, a arătat că înţelege importanţa momentului prin care trece România. Nu am văzut concesii din partea PSD sau USR. Au spus că nu vor să vină la guvernare, să voteze Guvernul (n.r. cei de la PSD). La fel şi USR, au dat jos Guvernul, să îl voteze pe acesta. Noi înţelegem prin ce trece România, celelalte partide doar fac declaraţii. Azi se vorbeşte de Guvern tehnocrat. Cine mai înţelege ceva? Singurul partid care a luat o decizie fermă şi a arătat că vrea să rezolve criza este PNL. Lista de miniştri va fi gata până sâmbătă. Cred că azi vom afla varianta finală a acestui Guvern”, a concluzionat Florin Cîţu.

Adauga un comentariu