Prima pagină » Economic Local » A fost găsită soluția pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei! Se construiesc piste pentru biciclete. Va continua coșmarul șoferilor?
A fost găsită soluția pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei! Se construiesc piste pentru biciclete. Va continua coșmarul șoferilor?

A fost găsită soluția pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei! Se construiesc piste pentru biciclete. Va continua coșmarul șoferilor?

14 oct. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER, în Economic Local

Peste 11 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru amenajarea pistelor pentru biciclete. A fost găsită soluția pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei

Primăria Podu Iloaiei a publicat, recent, procedura de licitație pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul include serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție a lucrărilor în vederea realizării proiectului „Înființare piste pentru cicliști în oraș Podu Iloaiei, județul Iași”. Valoarea acestuia depășește 11 milioane de lei, iar firmele interesate pot depune ofertele financiare până la data de 31 octombrie 2023.

A fost găsită soluția pentru decongestionarea traficului de la Podu Iloaiei

Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice, Primăria Podu Iloaiei a publicat procedura de licitație joi, 12 octombrie 2023. Valoarea contractului privind serviciile de proiectare, asistență tehnică și realizarea pistelor pentru biciclete este de 11.099.060,09 lei, fără TVA.

„Achiziționarea serviciilor de proiectare și lucrărilor de execuție este finanțată conform contractului de finanțare numărul 142729/16.12.2022 în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta 10-Fondul Local, I. 1.4.

Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivelul local/metropolitan. I 1.3 Asigurarea infrastructurii pentru transport verde-puncte de reîncărcare vehicule electrice, titlul apel: PNRR/2022/C10/I.1.4 PNRR/2022/C10/I.1.3. runda 1, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în vederea acordării finanțării pentru implementarea proiectului nr. C10.I.1.4-242 intitulat Înființare piste pentru cicliști în orașul Podu Iloaiei, județul Iași. Autoritatea contractantă a planificat finalizarea obiectivului de investiții în termen de 14 luni din care: 2 luni (60 de zile) proiectare și 12 luni execuție până la recepția la terminarea lucrărilor precum și pe perioada de garanție a lucrărilor până la recepția finală (36 de luni). În prezent orașul Podu Iloaiei nu deține infrastructură pentru bicicletele și trotinetele electrice pe traseele propuse.

Astfel, orașul Podu Iloaiei a identificat necesitatea amenajării unei piste pentru biciclete care să încurajeze accesul către oraș din satul Budăi, în condiții de siguranță și confort”, se arată în cadrul documentelor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Pistele vor fi amenajate pe tronsoane din drumul național DN 28.

Astfel, prin proiect se urmărește încurajarea deplasărilor cu ajutorul bicicletelor, creșterea gradului de siguranță și confort, îmbunătățirea aspectului orașului, îmbunătățirea calității vieții și crearea unor alternative sigure și sănătoase de deplasare sau petrecere a timpului liber.

Comuna Movileni va avea piste pentru biciclete

Piste de biciclete vor fi realizate și în comuna ieșeană Movileni. Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice, contractul ce are ca obiect amenajarea pistelor pentru biciclete în comuna ieșeană Movileni valorează 1.444.404 lei, fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

Misiunea proiectului include dezvoltarea economică și socială a comunei, îmbunătățirea situației actuale a infrastructurii, a condițiilor de viață și a standardelor de muncă, menținerea și atragerea populației în Movileni. În ultima perioadă, curg licitațiile în comunele din județ, privind pistele pentru biciclete. Recent, o astfel de procedură a fost lansată şi de Primăria Răchiteni. Și în comuna ieșeană Stolniceni-Prăjescu, localnicii vor avea piste pentru biciclete.

Realizarea pistelor pentru biciclete ar putea ajuta la decongestionarea traficului din Podu Iloaiei. Traficul de la intrarea în oraș creează, de ani de zile, un disconfort maxim șoferilor care tranzitează Drumul European 583. Aceștia sunt nevoiți să piardă ore întregi în trafic, mai ales vineri și duminică după-amiază. Problema apare în zilele menționate, deoarece studenții și locuitorii care domiciliază temporar în Iași părăsesc orașul pentru a merge acasă sau în vacanță.

Comentarii
  • Noi șoferii vom merge pe pistele de bicicleta?! De cate ori am stat in coloana, nu am văzut nici un biciclist!

  • Nici eu, De cate ori am trecut nu am vazut niciodata vreun biciclist pe traseul de la bariera de intrare in Podu I;oaiei si pana la Budai.
    Poate biciclistii merg pe alte strazi in localitate,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024