Carolina Neculcea este una dintre ieșencele care a reușit să dezvolte o afacere de succes dintr-o pasiune pentru handmade. Ieșeanca a trecut printr-o experiență grea, o operație pe creier, dar și-a revenit datorită dăruirii sale pentru artă. În perioada sărbătorilor vinde mii de globuri persoanelor care apreciază produsele handmade
Carolina Neculcea, în vârstă de 56 de ani, este una dintre ieșencele care a reușit să transforme o pasiune pentru produsele handmade într-o afacere de succes. Este un exemplu pentru cei care și-au revenit spectaculos după o operație grea, pe creier. În urmă cu șapte ani a avut un atac vascular cerebral și a fost operată, fiind la un pas de moarte. A reușit să treacă peste această experiență neplăcută după ce a fost ajutată de medicii din Iași care i-au recomandat să își găsească o activitate care să o relaxeze. Pentru că era pasionată de produsele handmade, a început să pună în practică ceea ce știa din copilărie. Mai mult, medicii i-au recomandat să continue activitățile cu produsele handmade pentru că avea o evoluție bună.
„M-am înscris la Școala Populară de Arte și am început să pictez. Am făcut câteva obiecte, apoi, participând la diverse târguri și evenimente, lumea mă căuta și cumpăra de la mine. De aceea m-am apucat și de făcut globuri, atât de cerute în această perioadă. Medicii au văzut o evoluție bună a stării de sănătate și mi-au spus să fac în continuare asta. Acum am 56 de ani, dar mă simt ca la 18 ani (n.r.- râde). Mă ajută această pasiune și cel mai bine mă simt când sunt în atelierul meu, înconjurată de ustensilele mele”, spune Carolina Neculcea, producătorul din Iași.
Carolina Neculcea, producător din Iași: „Nu ne așteptam să fim atât de căutați de clienți”
Carolina susține că familia a ajutat-o inițial cu resursele financiare și, treptat, tot ce a câștigat a reinvestit. Materia primă o achiziționează din magazinele de specialitate și spune că anul acesta cererea a fost mai mare pentru globuri, de aceea a pregătit mii de produse handmade.
„Nu ne așteptam să fim atât de căutați de clienți, dar anul acesta lumea a fost foarte interesată de produsele handmade. Am fost sunată încontinuu. Oamenii au sunat să ne întrebe când facem globurile, cum le pot cumpăra. Dacă în anii trecuți erau la Târgul de Crăciun de pe Ștefan cel Mare, anul acesta am vândut prin intermediul colaboratorilor și ori au venit clienții la noi și au cumpărat, ori am făcut livrări la domiciliu. S-a găsit o soluție pentru toată lumea și am reușit să dăm aproape toate globurile. Am investit mai mult anul acesta față de anul trecut în materiale, în ceea ce privește cantitatea, dar și ca valoare, am făcut mai multe globuri și mulțumim clienților că ne-au căutat și anul acesta. Eu oricum am început să le fac din pasiune, dar pentru că lumea a început să aprecieze handmade-ul și îmi cerea să le fac pentru a le cumpăra, am început să și vând”, mai spune Carolina Neculcea, producător din Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea tinerei Raluca Zaiț, care a renunțat la locul de muncă bine plătit pentru a face coronițe.
Producătorul spune că a observat că, în ultimii ani, tot mai multe persoane apreciază munca celor care fac globuri manual
Ieșeanca mai spune că, în ultimii ani, interesul pentru astfel de produse făcute manual este tot mai mare, de aceea nu duce lipsă de clienți. Imaginile pe care le folosește pe globuri sunt cele care le amintesc clienților de copilărie. Cel mai mult îi place să meargă la târguri, pentru că discută cu clienții.
„Eu am observat că lumea apreciază foarte mult handmade-ul, pentru că nu mai sunt așa multe persoane care fac globurile prin această metodă. Eu le fac fie prin transferul imaginii de pe hârtie, pe glob, fie pictate. Folosesc imaginile acelea pe care le știm din copilărie cu Moș Crăciun, cu căsuțe, om de zăpadă, scena Nașterii Domnului. Durează de la câteva minute până la cel puțin o jumătate de oră sau chiar ore să pot să fac produsele handmade. Clienții apreciază foarte mult aceste obiecte, poate și din cauză că sunt multe pe piață care sunt făcute în serie și vor să aibă ceva special în bradul de Crăciun.
La târguri socializăm, clienții cumpără pentru rude, nepoți, iar uneori le mai dau și gratis pentru că dacă vine o bunică cu nepoțica sau nepotul și nu are bani să le plătească, nu pot să îi las să plece așa, pentru că și eu la rândul meu sunt bunică și mi-ar părea rău să nu fie fericit copilul”, susține Carolina Neculcea.
Producătorul a vândut mii de produse clienților din Iași, dar și din afara Iașului
Carolina Neculcea a participat la sute de târguri și, de-a lungul anilor în care a fost invitată la evenimente dedicate producătorilor handmade, spune că a avut diferite cereri din partea clienților care vor să aibă în case produse realizate manual. Astfel, dacă în perioada aceasta vinde globuri cu 20 de lei bucata, în restul anului transformă obiecte banale în adevărate opere de artă care au prețuri cuprinse între 30 și 40 de lei, bucata. Lucrările mai complexe costă câteva sute de lei.
„Am clienți din Iași, de toate vârstele și categoriile sociale, și din afara Iașului. Sunt medici care au cumpărat globuri, mi-au cerut să le recondiționez ce aveau prin casă pentru că fac și picturi pe produse care nu mai sunt folosite, borcane simple, vaze de flori sau cutii pentru bijuterii, casete. Folosesc și tehnica macrame pe anumite produse. Eu am făcut prețurile pentru toate buzunarele la globuri anul acesta. Oricum îmi ies și mie ceva bani în plus și nu pot nici să jecmănesc oamenii, pentru că trăim vremuri dificile iar clienții sunt atenți la bugetele lor. Eu sunt mulțumită de ceea ce fac, sunt fericită și îmi place să fac lucruri handmade. Am mai participat și la diverse ateliere cu copiii, care au învățat să facă produse handmade și voi face asta în continuare”, mai spune Carolina Neculcea.
O altă tânără din Iași care face bijuterii handmade este Mădălina Bâzdâgă.