Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că a fost promulgată legea care prevede înfiinţarea a opt centre regionale pentru dependenţii de droguri, de alcool, de jocuri de noroc.
Gorghiu s-a referit şi la scăderea vârstei consumatorilor de droguri şi la importanţa educaţiei în comportamentul copilului.
„Nu putem să trimitem sau să lăsăm copilul la un festival, oricât de renumit ar fi el, şi după ce am văzut pe scenă că se promovează un anumit tip de mesaje care încurajează fie consumul de droguri, fie consumul de alcool, fie tot felul de conduite care nu sunt de vârsta copilului”, susţine ea, conform News.ro.
„A fost promulgată o lege care ţine de tematica drogurilor, şi anume cea care duce la faptul că vom avea în România opt centre regionale pentru dependenţii de droguri, de alcool, de jocuri de noroc. Astăzi preşedinte a promulgat această lege adoptată de Parlament. Mă bucur că partidul din care fac parte, PNL, a iniţiat această lege pentru că în România statul nu putea să trateze aşa cum trebuie aceste mari probleme care sunt mai ales în cadrul generaţiei tinere. Deci de astăzi avem cadrul legal, Ministerul Sănătăţii se poate apuca să găsească surse de finanţare astfel încât să poată construi cele opt centre regionale”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Alina Gorghiu.
Era nevoie de aceste centre
Ea a explicat că era nevoie de aceste centre întrucât există clinici private şi ONG-uri care puteau oferi tratament medical, însă limitat, persoanelor cu dependenţe.
După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, Guvernul va trebui să facă din construirea acestor centre o prioritate, a subliniat Gorghiu.
Gorghiu a făcut referire şi la afirmaţiile preşedintelui CNAS, Valeria Herdea, conform cărora vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 9-10 ani şi sunt traficanţi de droguri în vârstă de 12-13 ani.
„Sunt copii atraşi în diverse structuri, sunt copii care cad foarte uşor în plasa unor traficanţi de droguri, în plasa unor adulţi, pentru câştiguri facile, pentru a putea obţine nişte droguri pe care le consumă, sunt tentaţiile vârstei şi atunci remediile nu pot să fie unele individuale. Trebuie să vorbim în permanenţă despre aportul educaţiei în comportamentul şi conduita sănătoasă a copilului, despre cum interacţionează familia cu copilul şi … sunt eu ministru la Justiţie, dar chiar rog fiecare membru al unei familii: discutaţi, când vedeţi copii cu probleme, nu vă faceţi că problema aceea nu există. Nu putem să trimitem sau să lăsăm copilul la un festival, oricât de renumit ar fi el, şi după ce am văzut pe scenă că se promovează un anumit tip de mesaje care încurajează fie consumul de droguri, fie consumul de alcool, fie tot felul de conduite care nu sunt de vârsta copilului care a participat la festival, poţi să îl iei să faci o discuţie prietenească cu el, în care să îi explici că lucrurile trebuie să stea altfel”, a susţinut ministrul Justiţiei.