Local

A furat timp de un an! Un ieșean a păcălit contorul electric printr-o instalație clandestină

Publicat: 10 oct. 2022
_____ Vizualizări 16 Comentarii
A furat timp de un an Un ieșean a păcălit contorul electric printr-o instalație clandestină
Din martie 2015 până în martie 2016, ieșeanul a reușit să păcălească contoarul electric prin intermediul unei instalații improvizate

Un individ din satul Buhalnița, comuna Copelnița, a trebuit să dea explicații magistraților ieșeni după ce, timp de un an, a furat mii de lei de Delgaz Grid S.A., folosindu-se de instalații clandestine pentru ca energia electrică să nu mai fie înregistrată de contor. Bărbatul a modificat instalația electrică din casă, ocolind echipamentele de măsurare

Din martie 2015 până în martie 2016, ieșeanul a reușit să păcălească contorul electric prin intermediul unei instalații improvizate. Vinovatul a recunoscut totul, însă a scăpat de pedeapsa închisorii.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată sub acuzațiile de executare de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea și furt de energie electrică.

O instalație clandestină l-a scăpat de plată

Dosarul ieșeanului ce a păcălit compania Delgaz Grid S.A. timp de un este pe masa magistraților încă din 2016. Se pare că individul acuzat de furt a găsit, la vremea aceea, o variantă mai bună pentru a scăpa de plata facturilor la energie, prin folosirea unei instalații ce era racordată direct la rețea. Astfel, a adus firmei un prejudiciu de 9,750,51 lei. După sesizarea făcută de angajații fostei companii E.ON, anchetatorii au demarat cercetările și au constatat că plângerea se confirmă.

„Folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, prevăzută de art. 92 alin. (2) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal, faptele inculpatului constând în aceea că, în perioada 30.03.2015 – 30.03.2016, a modificat instalația electrică a imobilului său, iar energia electrică consumată nu a fost înregistrată în contorul electric, creându-se un prejudiciu de aproximativ 9.750,51 lei”, precizau anchetatorii.

Pedeapsă-record pentru un alt ieșean

Amintim că reporterii BZI au prezentat recent un caz similar în care un ieșean a primit o pedeapsă-record din partea judecătorilor după ce a fost acuzat că a furat curent. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe bărbat la 7 ani și 6 luni de temniță pentru executare de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea și furt de energie electrică. Angajații societății comerciale au constatat atunci că, la imobilul deținut, acesta ar fi beneficiat ilegal de energie electrică în valoare de 5.155 de lei. De asemenea, bărbatul nu ar fi achitat taxele către societate, reprezentând servicii efectuate de angajații Delgaz Grid.

De remarcat este faptul că, la emiterea sentinței, judecătorii ieșeni au luat în calcul și alte pedepse anterioare primite de individ, printre care una pentru viol. De asemenea, sentința emisă de Judecătoria Iași nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. După comiterea altor infracțiuni, ieșeanul a primit o pedeapsă-record, fiind acuzat, printre altele, și că a furat curent electric.

Precizăm că, deși datele nu sunt centralizate, fiecare furnizor sau distribuitor descoperă, anual, între 1.000 și 2.000 de cazuri de consum fraudulos, adică echivalentul a 10 milioane de euro.

Comentarii
Adauga un comentariu