Local

A început procedura de acreditare a taxiurilor la Aeroportul Iași. Șoferii care nu respectă regula vor fi sancționați

Publicat: 26 ian. 2022
taxiuri galbene
De la 1 martie, taxiurile vor avea acces în zona de aşteptare doar în baza unui permis de acces auto, la rândul lor, şoferii vor primi şi ei un permis de identificare şi acces

Aeroportul Internațional din Iași a publicat anunțul de deschidere a procedurii și a regulamentului privind acreditarea taxiurilor la aeroport. În acest sens, ultima zi în care dosarele pentru acreditare pot fi depuse este 10 februarie 2022. Anunțul poate fi consultat pe site-ul oficial al Aeroportului Internațional.

Directorul Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră, a oferit explicații privind decizia acreditării taxiurilor, pe pagina sa personală de socializare.

„A început procedura de acreditare a taxiurilor la Aeroportul Iaşi, dată limită de depunere a dosarelor este de 10 februarie. Anunţul de deschidere a procedurii, cu termenele şi condiţiile de participare, împreună cu regulamentul de taxi sunt publicate pe site-ul regiei, la secţiunea noutăţi.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 14 februarie. De la 1 martie, taxiurile vor avea acces în zona de aşteptare doar în baza unui permis de acces auto, la rândul lor, şoferii vor primi şi ei un permis de identificare şi acces.

Nu vom acorda permis de acces taxiurilor care se afla în lista noastră cu 120 de sesizări primite în ultimele 3 luni”, a explicat Directorul Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră.

Aeroportul Internațional Iași, l doilea în topul aerporturilor regionale din țară

În 2021, Aeroportul Iași a fost tranzitat de 631.532 de pasageri (îmbarcați și debarcați), avansul fiind de 37% față de anul precedent. Cel mai aglomerat trafic a fost în august, în creștere cu 90 de procente față de aceeași lună a anului 2020.

Este evidentă, așadar, nevoia de a facilita transportul călătorilor dinspre și înspre aeroport.

În acest sens, acreditarea taxiurilor nu este necesară pentru a aduce persoane la aeroport, pentru că timpul de staționare este foarte mic, atât cât să poată debarca pasagerul.

„Nu este necesar acest permis pentru a aduce călători la aeroport, timpul maxim de staţionare în fata terminalelor fiind de maximum două minute, suficiente pentru debarcare.

Printre condiţiile stabilite pentru acordarea permisului de acces aş sublinia că taxiurile trebuie să fie dotate cu aer condiţionat, POS funcţional, volum liber minim de 500l la portbagaj şi, bineînţeles, o stare tehnică bună a maşinii. Şoferii vor trebui să respecte codul de ţinută prevăzut în regulament şi să aibă un comportament civilizat”, a transmis Romeo Vatră.

Propunerea a fost enunțată prima dată în toamna anului trecut, după ce mai mulți pasageri s-au plâns de faptul că unii șoferi de taxi refuză cursele pe distanțe mai scurte, în favoarea celor care ajung, în mod special, în zona metropolitană.

„Şoferii de taxi care vor refuza clienţi, nu vor respecta rândul,  vor aborda clienţi în terminale sau vor coborî din maşină pentru alt scop decât cel de a încărca bagajele călătorilor în portbagaj, vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului de acces pentru 30 de zile sau chiar cu anularea permisului de acces.

Aeroportul Iaşi va percepe un tarif lunar pentru fiecare maşină acreditată de 250 lei/lună fără TVA. Veniturile constituite din acest tarif vor avea ca destinaţie principală acoperirea costurilor privind amenajările necesare zonelor de aşteptare, de grupare şi debarcare, achiziţia de echipamente şi logistica necesară pentru supravegherea, fluidizarea şi dirijarea fluxurilor de taxi.

Maşinile electrice sunt scutite de acest tarif, iar cele hibride plătesc doar 50%.

De la 1 martie vom oferi călătorilor un serviciu de taximetrie civilizat la Aeroportul Internaţional Iaşi.

Deoarece ne dorim să oferim servicii cât mai diversificate şi experienţe cât mai plăcute  la aeroport, avem în vedere, în perioada următoare, facilitarea serviciilor de transport de tipul râde sharing, shuttle sau de transfer şi, de ce nu, un nou serviciu de parcare cu valet (Meet&Greet) pentru clienţii grăbiţi sau comozi”, a declarat directorul Aeroportului Internațional din Iași, Romeo Vatră.

Vor fi acreditate 100 de autoturisme în regim de taxi

Noul regulament pentru taxiuri, la Aeroportul Iași, ar urma să intre în vigoare de luna viitoare. Vor fi acreditate 100 de autoturisme în regim taxi într-o primă etapă. Pe o mașină pot fi acreditați și 2 șoferi. Cei care nu respectă regulile își vor pierde acreditarea emisă de aeroport și nu vor mai putea staționa la aerogară.
Comentarii
 • dar niste microbuze care sa faca curse aeroport – Tg cucu – gara, v-ati gandit sa puneti?
  Ca asa se circula in marile capitale europene. Cobori din avion si astepti cursa care sa te duca in oras. Fara tarife de taxi!
  Corelati orarul cu cel al curselor aeriene si ata. Sigur se gaseste sa faca cineva si o aplicatie, ar face-o gratis, numai sa existe!

 • Ei nu au hartie la baie. DACA te speli pe maini trebuie sa te stergi de pantaloni…. Ce vorbim
  Uite cata mizerie este in fata, belti, noroi,fara in pic de amenajare… Chipurile aeroport european. IAR Cei de la interior in special acei „politisti” nu mai pot de besini, tot isi arata pistolul si cururile de Parca se face moda. TOT isi baga camasa in pantaloni ca vezi cine suntem noi….. Te strici de ras

 • DA CIRCUL DES CU AVIONUL SE VEDE CALITATEA MATERIALELOR DE CURATENIE IEFTINE SI PROASTE LA BAI EFECTIV AM VAZUT O FEMEIE CE SPALA CU O CEVA DE RAS.ANUL TRECUT CU TOT CU PANDEMIE PARCA SI MIROSUL ERA ALTCEVA CRED CA DIRECTORUL ACTUAL A TAIAT DIN BUGETUL DE MATERIALE DE CURATENIE MULT CHIAR PREA MULT .

 • Am inteles ca se lucreaza la bagatul pe gat a nesimtitei de la sec ,familia nu suporta ADEVARUL ca sunt pusi doar pe pile ca sunt needucati si char idioti .Madam nu suporta sa se schimbe (nu ca ar putea ) e jale pupa linge si paraste atat stie ciripitoarea.Spalatoreasa de cururi pesediste care mergea zilnic sa pupe fundul lui bulga.sa spuna minciuni si s-o sape pe sefa ei acum a schimbat curu .Pila cu care face ham ham cred ca ar trebui s-o intrebe daca nu vrea sa o duca pe la finante acolo ar schimba curu si ar fi multumita si limba .ZDREANTA

 • DL.director pune mana la maturat putorile din jurul tau ,numai tu te faci ca nu le vezi ,s-a umplut birourile de patachine bine platite si cei ce muncesc sug punga cu lac .Nico te trage poseta in jos pe tine si inca vreo 9 buc ,VESelie mare frecat tigara si cafeaua si plecat acasa,,,,fa curat si pe lagna contabilitate ai acolo o rautate cu suflet de scaraoschi care vrea numai raul angajatilor de ea freaca mentosanul ,,,,dute la sotior la munca ,,,AIA E PLINA DE VENIN.

 • Gata cel mai bine e un ,, copilul tau sa aiba colegi ca tine care sa se poarte la fel cu el cum te porti tu cu colegi tai sa aiba parte toata viata de oameni cum e mamica si taticutu de 1000 de ori sa aiba caracterul vostru cei din anturajul lui,,,,CORECT esti bun sau rau

 • Oferi dulceata primesti dulceata oferi venin primesti venin e o lectie pe care doar prosti si cei idioti nu o stiu …..pt SIIIIIMMMM

 • Mijloace de transport in comun si raman pe drumuri uni care nu sunt educati.A DOUA MASURA ESTE POLITIE PE TIMP DE NOAPTE ….DA DA DA SI ERA REZOLVATA SITUATIA POLITIE.

Adauga un comentariu