Local

A început procedura de acreditare a taxiurilor la Aeroportul Iași. Șoferii care nu respectă regula vor fi sancționați

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A început procedura de acreditare a taxiurilor la Aeroportul Iași. Șoferii care nu respectă regula vor fi sancționați
De la 1 martie, taxiurile vor avea acces în zona de aşteptare doar în baza unui permis de acces auto, la rândul lor, şoferii vor primi şi ei un permis de identificare şi acces

Aeroportul Internațional din Iași a publicat anunțul de deschidere a procedurii și a regulamentului privind acreditarea taxiurilor la aeroport. În acest sens, ultima zi în care dosarele pentru acreditare pot fi depuse este 10 februarie 2022. Anunțul poate fi consultat pe site-ul oficial al Aeroportului Internațional.

Directorul Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră, a oferit explicații privind decizia acreditării taxiurilor, pe pagina sa personală de socializare.

„A început procedura de acreditare a taxiurilor la Aeroportul Iaşi, dată limită de depunere a dosarelor este de 10 februarie. Anunţul de deschidere a procedurii, cu termenele şi condiţiile de participare, împreună cu regulamentul de taxi sunt publicate pe site-ul regiei, la secţiunea noutăţi.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 14 februarie. De la 1 martie, taxiurile vor avea acces în zona de aşteptare doar în baza unui permis de acces auto, la rândul lor, şoferii vor primi şi ei un permis de identificare şi acces.

Nu vom acorda permis de acces taxiurilor care se afla în lista noastră cu 120 de sesizări primite în ultimele 3 luni”, a explicat Directorul Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră.

Aeroportul Internațional Iași, l doilea în topul aerporturilor regionale din țară

În 2021, Aeroportul Iași a fost tranzitat de 631.532 de pasageri (îmbarcați și debarcați), avansul fiind de 37% față de anul precedent. Cel mai aglomerat trafic a fost în august, în creștere cu 90 de procente față de aceeași lună a anului 2020.

Este evidentă, așadar, nevoia de a facilita transportul călătorilor dinspre și înspre aeroport.

În acest sens, acreditarea taxiurilor nu este necesară pentru a aduce persoane la aeroport, pentru că timpul de staționare este foarte mic, atât cât să poată debarca pasagerul.

„Nu este necesar acest permis pentru a aduce călători la aeroport, timpul maxim de staţionare în fata terminalelor fiind de maximum două minute, suficiente pentru debarcare.

Printre condiţiile stabilite pentru acordarea permisului de acces aş sublinia că taxiurile trebuie să fie dotate cu aer condiţionat, POS funcţional, volum liber minim de 500l la portbagaj şi, bineînţeles, o stare tehnică bună a maşinii. Şoferii vor trebui să respecte codul de ţinută prevăzut în regulament şi să aibă un comportament civilizat”, a transmis Romeo Vatră.

Propunerea a fost enunțată prima dată în toamna anului trecut, după ce mai mulți pasageri s-au plâns de faptul că unii șoferi de taxi refuză cursele pe distanțe mai scurte, în favoarea celor care ajung, în mod special, în zona metropolitană.

„Şoferii de taxi care vor refuza clienţi, nu vor respecta rândul,  vor aborda clienţi în terminale sau vor coborî din maşină pentru alt scop decât cel de a încărca bagajele călătorilor în portbagaj, vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului de acces pentru 30 de zile sau chiar cu anularea permisului de acces.

Aeroportul Iaşi va percepe un tarif lunar pentru fiecare maşină acreditată de 250 lei/lună fără TVA. Veniturile constituite din acest tarif vor avea ca destinaţie principală acoperirea costurilor privind amenajările necesare zonelor de aşteptare, de grupare şi debarcare, achiziţia de echipamente şi logistica necesară pentru supravegherea, fluidizarea şi dirijarea fluxurilor de taxi.

Maşinile electrice sunt scutite de acest tarif, iar cele hibride plătesc doar 50%.

De la 1 martie vom oferi călătorilor un serviciu de taximetrie civilizat la Aeroportul Internaţional Iaşi.

Deoarece ne dorim să oferim servicii cât mai diversificate şi experienţe cât mai plăcute  la aeroport, avem în vedere, în perioada următoare, facilitarea serviciilor de transport de tipul râde sharing, shuttle sau de transfer şi, de ce nu, un nou serviciu de parcare cu valet (Meet&Greet) pentru clienţii grăbiţi sau comozi”, a declarat directorul Aeroportului Internațional din Iași, Romeo Vatră.

Vor fi acreditate 100 de autoturisme în regim de taxi

Noul regulament pentru taxiuri, la Aeroportul Iași, ar urma să intre în vigoare de luna viitoare. Vor fi acreditate 100 de autoturisme în regim taxi într-o primă etapă. Pe o mașină pot fi acreditați și 2 șoferi. Cei care nu respectă regulile își vor pierde acreditarea emisă de aeroport și nu vor mai putea staționa la aerogară.

Adauga un comentariu