Local

Slujba de la Cuvioasa Parascheva a început! Sobor de preoți și sute de credincioși la Mitropolia Iași -FOTO, LIVE VIDEO

Publicat: 14 oct. 2020

În aceste momente a început slujba dedicată cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva. La catedrala Mitropolitană sunt prezenți deja câțiva zeci de creștini.

UPDATE: Conform datelor existente, la slujbă și la rândul de la Cuvioasa Parascheva participă aproximativ 9000 de persoane.

UPDATE 09.30 Capătul cozii este pe strada Cantacuzino, în dreptul Bisericii Sf. Gheorghe. Se intra prin curtea Facultăţii de Teologie pe mai multe rânduri. Timpii de așteptare la racla cu Cuvioasa Parascheva sunt de aproximativ 30 de minute.

UPDATE 9.15: La slujbă participă sute de credincioși, un număr evident mai mic decât anii trecuți când erau prezenți mii de credincioși. Pelerinii păstrează distanța fizică intre ei. Nu au fost semnalate incidente.

UPDATE 09.00: A început slujba de la Cuvioasa Parascheva. În aceste momente, în fața Catedralei Mitropolitane Iași sunt prezenți sute de credincioși, dar și un sobor de preoți. BZI.RO a transmite LIVE VIDEO întreaga slujbă.

UPDATE: Mai mulți credincioși au început să strige: Vrem la Cuvioasa.

UPDATE: La coadă la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt câteva sute de persoane.

UPDATE: În aceste momente, preoții au scos racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, din Catedrala Mitropolitană din Iași.

Un sobor de preoți se îndreaptă spre ieșirea din curtea Mitropoliei Iași acolo unde racla va fi așezata pe baldachin.

Zeci de creștini sunt prezenți la Catedrala Mitropolitană Iași încă de la miezul nopții

Pandemia de coronavirus a produs la nivel mondial numeroase schimbări. Nu doar sistemul de sănătate a fost afectat. Sute de mii de oameni și-au pierdut persoanele dragi, milioane s-au confruntat cu infectarea cu SARS-CoV-2, mulți angajați au intrat în șomaj tehnic s-au și-au pierdut locurile de muncă deoarece firmele în care lucrau au dat faliment etc. În urmă cu câteva zile, din cauza numărului ridicat de cazuri de infectare cu COVID-19 autoritățile din România au luat o măsură care i-a revoltat pe creștinii ortodocși. Înainte cu câteva zile de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva a fost interzis accesul în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a persoanelor care nu locuiesc în municipiul Iași.

Loviți de pandemie dar și de greutățile vieții, aceștia își puseseră speranța că vor veni la racla Sfintei pentru a se ruga. Mânați de tristețe, revoltă și de sentimentul de discriminare, aceștia au început să vină în fața Mitropoliei pentru a-și manifesta trăirile. Cu ochii înlăcrimați, creștinii s-au rugat, au fredonat cântece bisericești și și-au strigat ofurile. Deși decizia a aparținut exclusiv Executivului și Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, jandarmii au fost cei care au „încasat” din plin replicile tăioase ale manifestanților.

Comentarii
 • Frumoase poze, care mai de care cu nasul sau botul pe-afara din masca. O adevarata mascarada toata treaba asta. Iar papagalii de jandarmi sint acolo efectiv degeaba. La verificat buletine, ca de aia cu masca purtata aiurea sau deloc nu li s-a dat ordin sa se ia…

 • Barbele aurite nu poarta masca. Pentru ei este tot timpul un elicopter disponibil sa ii duca la Bucuresti, exista si tratamente pe stoc si se si elibereaza imediat un patut cald la ATI. Pentru prostimea care vine sa ii umple de bani este loc pe scaunel la usa spitalului din comuna.

 • Pe unii-i deranjeaza credinta, pentru ca unii pelerini – putini – nu poarta masca din diferite motive.
  Dar nu-i auzi niciodata sa fie deranjati ca in supermarket – in spatiu inchis, deci – mai toti cumparatorii stau cu masca sub barbie, de parca virusul ar intra prin gusa.

  Aste adevarat, idiosincraziile nu se discuta. Dar numai atat timp cat posesorul idiosincraziei nu face caz de ea, dorind sa o impuna celorlalti.

 • @Descartes In biserica nu ai voie sa intrii cu capul descoperit sau in pantaloni scurti, imediat vine parintele si „te imbraca”. Acolo respecti legea! Dar na, intr-un stat unde mortii sunt mai venerati decit vii, nu e de mirare.

 • problemele voastre cu religia sa va impiedica sa vedeti ca voi contati doar ca vot, iar virtue signalling-ul vostru impotriva crestinilor nu face decit sa demonstreze asta

  drepturile constitutionale de care au autoritatile nevoie sunt la liber e.g. votul, cele de care nu au nevoie e.g. libertatea religioasa, nu mai sunt
  vor ajunge si la voi cei care sunteti virtue signalleri, dupa cum va fi nevoie electoral „pentru binele vostru” e.g. dreptul la opinie

  gasiti in orice farmacie vitamina C, D si Zinc, aveti voi grija de voi pentru ca politicienii iau decizii de azi pe maine
  ei stiu numai de masuri restrictive, nimic preventiv si profilactic, va asteapta in decembrie la parlamentare….pentru cine ii mai crede dupa ce au facut la pelerinajele de la Sfinta si de la Bucuresti

  masca ajuta doar in cazul in care stranuta cineva, virusii au liber prin mastile astea
  OMS a spus din vara ca mastile sunt degeaba, dar in RO vestile ajung mai greu

 • E plin spitalele de destepti ca tine si de alti oameni ajunsi acolo din cauza unor destepti ca tine. Cand ajung acolo le sar din cap toate vitaminele si toate moastele si plang ca niste copii.

 • spitalele nu sunt pline, dar daca tu nu doresti sa te aperi de aceasta boala probabil vei avea ocazia sa experimentezi ce ai descris

  crestinii care merg la sfinta nu iti doresc raul si pierderea drepturilor constitutionale, dar tu le doresti sa ajunga sa isi piarda sanatatea, sa ajunga in spital, unde sa isi piarda increderea in stiinta si credinta

  politicienii au nevoie de idioti utili ca tine in decembrie la parlamentare
  succes!

Adauga un comentariu