Eveniment-Social

A IX-a ediție a Simpozionului Național „Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei” la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A IX-a ediție a Simpozionului Național Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei la Complexul Muzeal Național Moldova Iași
Palatul Culturii Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei și Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor, Mănăstirea Secu (Vânători – Neamț) organizează, în perioada 17 – 18 septembrie 2020, cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Național „Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei”.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 17 septembrie 2020, ora 10.00, la Mănăstirea Secu, jud. Neamț, fiind urmată de lansarea numărului VI al Buletinului informativ al Simpozionului „Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei”, apărut în 2019, la Editura „Cetatea Doamnei”, Piatra Neamț.

Pe parcursul celor două zile vor fi susținute, de către specialiști în domeniu din România și Republica Moldova, comunicări ce tratează subiecte despre istoria Bisericii Ortodoxe Române, arheologie, biserici și mănăstiri.

Premieră la Iași! Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, deschisă la Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași organizează luni, 14 septembrie 2020, de la ora 17:00, vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei. La inițiativa managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații Historic, Cezar Florea, a anunțat că vine la Iași pentru a pregăti un proiect cultural inedit

Luni, 14 septembrie 2020, de la ora 17:00, are loc vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei, la Ateneul Național din Iași. Timp de 10 zile, ieșenii vor avea ocazia să viziteze o expoziție inedită, cu obiecte de patrimoniu și documente care au aparținut Familiei Regale a României, au fost scoase din colecții private și urmează să fie licitate. Evenimentul este organizat alături de Casa de Licitații „Historic”, din București și aduce în premieră la Iași 400 de exponate.
La inițiativa managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații „Historic”, Cezar Florea, a anunțat că vine la Iași pentru a pregăti un proiect cultural inedit.

Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, la Ateneul Național din Iași

Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic, având o experiență de 15 ani în domeniu, a declarat:

„La început am fost și eu colecționar, iar apoi am decis să fondez această casă de licitații. Pasiunea mea am preluat-o de la părinții mei, care iubeau cărțile, acasă având o colecție impresionantă. Noi ne ocupăm doar de obiecte precum cele pe hârtie, fotografii, scrisori și cărți unicat. Acum, ajungem pentru prima data la Iași cu acest proiect unic ce va implica o expoziție cu peste 400 de obiecte ce scot în evidență legătura Familiei Regale a României cu Iașul”, arată Cezar Florea.

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”, stema Regatului României din 1921, ordinul Ferdinand I în grad de Colan sau bastonul de mareșal. Multe dintre exponatele care vor putea fi admirate în cadrul expoziției au legătură nu numai cu Familia Regală a României, ci și cu instituții reprezentative ale Municipiului Iași.

„Este probabil cel mai important eveniment de acest gen care a avut loc la Iași. Vor fi piese cu adevărat unice, care au fost scoase din colecții private, și care, în zilele de 23 și 24 septembrie, vor fi scoase la licitație aici, la Ateneul Național din Iași. Este vorba despre o colaborare cu Casa de Licitații «Historic». Ei au făcut și o cerere de închiriere către noi și cu mare drag am acceptat, dar cel mai mult mă bucură că timp de 10 zile ieșenii vor putea să vină la Ateneu absolut gratuit și să vadă colanul Regelui Ferdinand I, să vadă bastonul de mareșal sau să vadă poze și documente care au aparținut Familiei Regale sau care au fost dăruite de către Familia Regală diferiților colaboratori.

Ne bucură că această Casă de Licitație a reușit să scoată din diverse colecții, fotografii sau documente care au o directă implicare a Familiei Regale în Iași”, a declarat și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii” va putea fi vizitată gratuit în foaierul Ateneului în perioada 14-24 septembrie 2020.

Adauga un comentariu