Titlurile zilei

A vrut să fie frumoasă și s-a înfometat până a ajuns schelet! După ce s-a văzut în oglindă, s-a închis în camera ei și a vrut să se sinucidă! Când părinții au deschis ușa, au rămas șocați

Publicat: 14 ian. 2020

O ieșeancă a fost la un pas de deces după ce s-a înfometat un timp îndelungat! Nemulțumită de silueta ei, aceasta a vrut să se sinucidă. În căutarea frumuseții, aceasta a ajuns la spital în stare extrem de gravă! Medicii au rămas șocați când au văzut-o. În situația ei sunt zeci de alți ieșeni

O tânără ieșeancă a fost dusă cu forța de către părinți la spital, după ce au observat că aceasta se înfometează și scade drastic în greutate. Aceasta, obsedată de aspectul fizic, refuza orice tip de hrană și evita orice contact cu familia. Într-o dimineață, părinții au găsit-o în propria cameră încercând să-și ia viața. Atunci au înțeles că situația este mult mai gravă decât și-au imaginat. Au urcat-o în mașină și au dus-o direct la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Când au văzut-o, medicii au rămas șocați.

A vrut să se sinucidă fiindcă nu era slabă

La numai 22 de ani, o ieșeancă a trecut prin cel mai mare coșmar al vieții sale. Aceasta a fost diagnosticată cu anorexie, după ce, o perioadă îndelungată, obsedată de aspectul fizic, s-a înfometat. Deși au observat schimbările din comportamentul ei, părinții au dus-o la spital după ce aceasta a vrut să se sinucidă.

„De curând, la Institutul de Psihiatrie «Socola» a fost adusă o pacientă în vârstă de 22 de ani. Aceasta a fost adusă de părinți, după o tentativă de suicid. Tânăra a fost internată, fiind într-o fază avansată a anorexiei și a depresiei. Aceasta ne-a explicat că în toată perioada în care s-a înfometat nu a simțit că are vreo problemă. Voia să arate pur și simplu mai bine. Pentru tratarea pacientei diagnosticate cu anorexie a fost necesară implicarea unui psihiatru care i-a oferit medicamentație, a unui psiholog, care a ajutat-o să-și schimbe percepția asupra imaginii de sine. Totodată, din echipa medicală care s-a ocupat de caz a făcut parte și un nutriționist. Acesta i-a făcut un program alimentar care să o pună pe picioare”, spune dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Imaginea femeii anorexice se naște în copilărie

Medicii specialiști au anchetat cazul prezentat anterior. Aceștia susțin că tânăra a ajuns la un pas de deces, din cauza stimei de sine scăzute și a unei imagini de sine alterate încă din copilărie. Cauzele, așa cum spun medicii, pot fi de natură biologică, psihologică, socială și culturală.

„Imaginea femeii anorexice este provenită încă din copilărie. Imaginea păpușilor Barbie, la nivelul subconștientului, se imprimă ca fiind imaginea ideală a feminității. Astfel că, de mici, fetițelor li se oferă reprezentări ale femeii și nu este de mirare că majoritatea fetițelor și adolescentelor sunt preocupate de siluetă și de a fi cât mai slabe. Numărul persoanelor diagnosticate cu anorexie este în continuă creștere. Peste 40 la sută dintre cazurile de anorexie se înregistrează la paciente cu vârstele cuprinse între 15 și 19 ani”, adaugă medicul ieșean.

Din ce în ce mai multe cazuri la Iași

La Institutul de Psihiatrie „Socola” ajung lunar între trei și cinci ieșeni care prezintă trăsături specifice anorexiei. Cele mai multe cazuri sunt tratate în ambulatoriu și doar în cazurile mai dificile pacienții sunt internați. Cele mai frecvente acțiuni pe care le fac persoanele care devin anorexice sunt de multă vreme descrise de specialiști. Medicii ieșeni descriu însă ce se întâmplă în județ.

„În general, pacienții cu anorexie se înfometează, abuzează de laxative și refuză contactul cu persoanele apropiate care observă schimbările. Una dintre probleme este că 50 la sută dintre reclame vorbesc despre imaginea fizică, promovând imaginea femeii șnur, fără rotunjimi, ca ideal de frumusețe. Pe internet suntem bombardați de reclame care ne prezintă soluții imediate de slăbire. Agresivitatea acestor reclame ne invadează, iar la persoanele cu o imagine de sine scăzută funcționează perfect”, încheie dr. Petronela Nichita.

Comentarii
Adauga un comentariu