Local

ABA Prut-Bârlad a finalizat lucrările de reamenajare a râului Bârlad și urmează să înceapă lucrările pe albia râului Jijia în județul Iași

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ABA Prut-Bârlad a finalizat lucrările de reamenajare a râului Bârlad și urmează să înceapă lucrările pe albia râului Jijia în județul Iași
Lucrări de reamenajare a albiei râului Bârlad

Echipele din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au finalizat lucrările la obiectivul „Reamenajare albie râu Bârlad” și urmează să înceapă lucrările pe albia răului Jijia în județul Iași după organizarea unei dezbateri publice la care au participat inclusiv mai multe ONG-uri

Angajații din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au finalizat recent lucrările de reamenajare a albiei râului Bârlad. Lucrările fac parte din Programul Anual de Gospodărire a Apelor și au ca scop stoparea fenomenelor de eroziune a malurilor și de punere în siguranță a liniei de apărare împotriva inundațiilor. Ultima etapă de lucrări la reamenajare a albiei râului Bârlad a fost făcută pe mal stâng din localitatea Țigănești, comuna Munteni, județul Galați.

De asemenea, ABA Prut-Bârlad a organizat dezbaterea publică pe data de 21 octombrie 2020 cu ONG-urile pentru proiectul propus spre finanțare „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia”.
La videoconferință au participat reprezentanți de la mai multe ONG-uri, printre care Societatea Ornitologică Română, Fundația Corona Iași, Asociația Ecologică Aquaterra Iași și Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate. În cadrul consultării publice au fost prezentate aspecte de mediu, iar întâlnirea a avut loc în sistem de videoconferință.

Cursul de apă Jijia de pe raza județului Iași va fi reamenajat

Proiectul „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia” își propune 5 obiective de investiții, dintre care pe raza județului Iași: Reconectare braț vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria – Golăiești; Remeandrarea cursului de apă-restaurare meandre Jijia, mal stâng-Bosia; Amenajare hidrotehnică a râului Buhai, amonte de confluența cu râul Întors – județul Botoșani; Reabilitare Nod Hidrotehnic Chiperești.

De precizat și faptul că echipele din cadrul ABA Prut-Bârlad realizează lucrările de decolmatare pe cursul de apă Lozova, având ca obiectiv „Asigurarea capacității de transport a albiei minore a cursului de apă Lozova, intravilan localitate Schela”. Lucrările demarate de personalul din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad se vor realiza pe o lungime de 640 de metri și în extravilanul localității Schela pe o lungime de 1.540 metri. La nivelul comitetelor locale și al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași este verificată existența stocurilor de apărare împotriva inundațiilor.

Adauga un comentariu