Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Domnului Nostru Iisus Hristos pentru ce se citește? Ce trebuie să faci când lecturezi rugăciunea

Acatistul Domnului Nostru Iisus Hristos pentru ce se citește? Ce trebuie să faci când lecturezi rugăciunea

02 nov. 2022, 14:00,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos pentru ce se citește este o întrebare extrem de populară în rândul credincioșilor. Cele mai citite acatiste sunt cele adresate către Sfânta Fecioară Maria și către Iisus cel Preasfânt. Prin aceste imnuri, atât de frumos compuse, este descrisă întreaga viață pământească a Domnului și a Maicii Sale.

Primul acatist a fost compus de un autor bizantin în cinstea Sfintei Fecioare Maria, în jurul secolului al V-lea. Această structură și formă unică, asemănătoare unui imn bisericesc, a rămas pentru mult timp singura lucrare de acest gen. Abia opt secole mai târziu, în secolul al XIII-lea, lumea a văzut o altă lucrare de acest fel, dedicată Mântuitorului. Această lucrare este și subiectul acestui articol. Autorul ambelor lucrări nu a fost stabilit, deoarece în acele vremuri nu se obișnuia să se lase autograful sub lucrare. Este foarte probabil ca această din urmă lucrare să fi fost scrisă de un teolog care cunoștea bine Sfintele Scripturi ale Noului Testament. De asemenea, nu există nici o îndoială că autorul era un mare om de rugăciune, iar mintea lui, în momentul scrierii, era complet dizolvată în textele Evangheliei și ale epistolelor sfinților apostoli.

icoana iisus hristos

Credincioșii citesc acatistul adresat Domnului Nostru Iisus Hristos pentru a ieși din starea sa depresivă

Acatistul Domnului Nostru Iisus Hristos pentru ce se citește? Comuniunea vie cu Creatorul

Sfinții îi binecuvântau pe laici cu citirea acatistului, crezând, că o astfel de lucrare va fi acceptată de Dumnezeu ca un mic efort. Părerea lor poate fi explicată rațional. O rugăciune obișnuită este foarte scurtă și durează doar 2-3 minute, în acest timp este greu să te scuturi de agitația lumească și cu greu poți să te armonizezi cu o comuniune vie cu Creatorul până la sfârșitul lecturii.

Acatistul este o lucrare mai voluminoasă, iar în timpul a 20-30 de minute de lectură poți simți cum Dumnezeu bate în liniște la inima ta.

Mulți ani de experiență în practica rugăciunii dovedesc că cel care citește cu atenție acatistul, cu condiția să încerce să îl aducă în mintea și în inima sa, și nu doar să îl parcurgă cu privirea, cu siguranță va scăpa de deznădejde și de tristețe profundă.

icoana iisus hristos

Sfinții îi binecuvântau pe laici cu citirea acatistului

Credincioșii citesc acatistul adresat Domnului Nostru Iisus Hristos pentru a ieși din starea sa depresivă și pentru a găsi o cale de ieșire dintr-o situație dificilă. Cel care citește acatistul va căpăta vitalitate și va putea face față circumstanțelor. Inima lui va primi o scânteie de credință și speranță, iar sufletul său va fi încălzit cu căldură și dragoste.

La ce ajută citirea acatistului. Cum să ai o viață plină de bucurie

Cuvintele rugăciunii acatistului au un efect miraculos, umplându-l pe cititorul trist, slab și pasionat de energie dătătoare de viață. Această energie a fost împărtășită cu generozitate posterității de către autorul creației, care a fost, fără îndoială, guvernat de Duhul Sfânt. Este necesar să pătrundem în sensul frazelor și atunci lectura va deveni o mare bucurie, nu o obligație.

icoana iisus hristos

Primul acatist a fost compus de un autor bizantin în cinstea Sfintei Fecioare Maria, în jurul secolului al V-lea

Nu uitați cel mai important lucru, dăruiți-i lui Hristos inima și mintea în întregime, cel puțin pe durata lecturii acatistului. Iar în schimb, El ne va da incomparabil mai mult. O viață bogată, vibrantă, interesantă, plină de bucurie, frumoasă și rodnică. În loc de o postfață lungă, doar șase cuvinte din acatist:

„Isuse, izvor de rațiune, umple-mă de sete.”

Secțiunea narativă cuprinde principalele etape ale călătoriei pământești a Mântuitorului. Povestiri din Evanghelie sunt combinate cu rugăciuni în formă poetică. Textul este alcătuit din icoane și consacrări. Kondak-ul reflectă esența, în timp ce icoanele conțin, de asemenea, elogii solemne.

Credincioșii care se întreabă acatistul Domnului Nostru Iisus Hristos pentru ce se citește este bine să știe că această compoziție arată și dovedește că Iisus Hristos este Dumnezeu și om adevărat și că numele său este dragoste. Din iubire pentru oameni a venit pe pământ, din iubire a făcut minuni fără număr, din iubire pentru oameni a mers de bună voie să sufere. Acatistul include doar mici fragmente din viața Sa pământească și din minunile Sale, dar acestea sunt ca niște stele care reflectă esența.

icoana iisus hristos

Autorul ambelor lucrări nu a fost stabilit, deoarece în acele vremuri nu se obișnuia să se lase autograful sub lucrare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024