Titlurile zilei

Această ieșeancă a ajuns la spital tușind și a murit la câteva ore după externare! Cum s-a ajuns la o asemenea situație nici medicii nu își pot explica – FOTO

Publicat: 27 apr. 2020

O mamă eroină s-a stins la două săptămâni după ce s-a internat în spital. A lăsat în urmă opt copii care plâng disperați la căpătâiul ei. Totul a început de la o tuse. Copiii au aflat că are cancer și nu i-au spus, sperând că o vor salva. Femeia a murit la câteva ore după ce a ajuns acasă de la spital. În urma ei, opt suflete își urlă durerea

Sfârșit tragic pentru mama a opt copii din Iași. Întoarsă de câteva săptămâni în România din Danemarca, femeia a început să tușească. A mers la medic pentru un control de rutină și a fost internată în spital. Copiii i-au ascuns adevărul pentru a o proteja. Femeia fusese diagnosticată cu cancer în fază terminală. Sâmbătă (n.r.- 25 aprilie), femeia a fost externată. A simțit că trebuie să ajungă acasă pentru a se stinge în brațele disperate ale copiilor ei. Nimeni nu s-a așteptat ca de la o simplă tuse să primească un diagnostic care o va ucide în numai câteva săptămâni. A murit fără să știe că avea cancer. Fiica aștepta să-i spună față în față, dar nu a mai apucat. Fiica sa cea mai mică care o aștepta înapoi în Danemarca povestește tragedia prin care trece familia ei. Din cauza pandemiei, nici nu-și poate lua adio de la mama ei.

Totul a început cu o tuse

Agripina Ilie avea 60 de ani și era din satul Hărpășești, comuna Popești, județul Iași. Aceasta s-a stins din viață sâmbătă (n.r.- 25 aprilie) în brațele copiilor ei, la câteva ore după ce a fost externată de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Femeia revenise în țară din Danemarca pe 29 februarie. A venit să-și revadă copiii. De cinci ani era plecată în Danemarca la muncă, alături de alte trei fiice ale sale. Așa cum povestește mezina familiei, de când a ajuns acasă a început să tușească. Nimeni nu s-a gândit la ce avea să se întâmple de fapt.

„Mama s-a întors acasă în vacanță. Lucra în Danemarca la un hotel. De când a ajuns acasă, începuse să tușească. Inițial a mers la Arcadia să-și facă niște controale și acolo i s-a spus să meargă de urgență la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru că are apă la plămâni. S-a internat în spital pe data de 14 aprilie. În afară de faptul că tușea, nu avea niciun alt simptom. În săptămâna respectivă i-au scos apa de la plămâni. Un litru jumătate din câte știu. În primele zile de la internare i-au luat biopsie din plămâni și la câteva zile distanță am aflat că are cancer la plămânul drept”, povestește Mihaela Chiruță, fiica cea mai mică a Agripinei.

A murit fără să știe că are cancer

Pentru că Mihaela, deși era plecată în Danemarca, ținea legătura cu medicii din spital, aceasta a fost înștiințată că mama ei are cancer. A vrut să țină ascuns acest lucru, să nu-i spună mamei ei, pentru a nu o impacienta. Sora mamei sale fusese diagnosticată cu aceeași boală și de un an de zile se chinuie să supraviețuiască. Când a aflat că mama ei are cancer, a cerut transferul la Institutul Regional de Oncologie.

„Am sunat medicii de la spitalul de Pneumoftiziologie ca să-i rog să o transfere pe mama la IRO Iași. Aceștia mi-au spus că mama trebuie mai întâi externată și mai apoi o putem interna la IRO. Acest lucru plus faptul că mama spunea că sta flămândă și însetată în spital ne-au convins să o luăm acasă. Luni, 20 aprilie, am vorbit cu medicul care se ocupa de îngrijirea ei și mi-a spus că nu mai are ce să-i facă. În urmă cu două zile am vorbit ultima dată cu mama și mi-a spus că îi e foame și sete. Nu se putea mișca și nimeni nu o putea ajuta. Cel mai tare mă doare că a murit flămândă și însetată”, povestește plângând Mihaela.

„A ajuns la spital pe picioarele ei și a plecat pe targă”

Sâmbătă (n.r.- 25 aprilie), familia femeii a decis să o ia acasă în speranța că o va salva. În jurul orei 12 la prânz, așa cum povestește fiica acesteia, a ajuns acasă cu ambulanța, iar la ora 17:00, Agripina a decedat sub privirile disperate ale familiei. Din Danemarca, Mihaela nu a putut auzi telefonic decât urletele îndurerate ale fraților săi.

„Când a ajuns mama acasă, abia de putea deschide ochii. Era într-o stare extrem de gravă. Nu putea decât să scoată sunete. Frații mei i-au pus telefonul la ureche și am putut să-i aud scâncetele pentru ultima dată. Cel mai dureros lucru pentru mine este să știu că nu pot ajunge să o iau pe mama în brațe pentru ultima dată. Nu pot să ajung la înmormântarea mamei pentru că m-ar băga direct în carantină. Mama a ajuns la spital pe picioarele ei și a plecat pe targă”, spune Mihaela.

Nu-și poate lua adio de la mama ei

Cea mai mare dorință a Mihaelei și a surorilor ei este să-și vadă mama, deși, în contextul actual, acest lucru este imposibil. Venind din Danemarca, acestea ar intra direct în carantină și/sau frații ei sau ceilalți participanți la înmormântare vor trebui să intre în autoizolare. Nici preotul din sat n-ar accepta să o înmormânteze pe Agripina dacă fiicele ei din Danemarca ar fi prezente la înmormântare.

„Cel mai tare mi-aș dori ca să mă ia cineva să mă ducă până la mama să o văd pentru ultima dată. Atât îmi doresc. De când era în Danemarca trăia a doua viață. A crescut opt copii mai mult singură și a fost extrem de chinuită, iar acum, când își găsise liniștea, s-a stins. În România lucra cu ziua și nu avea curent electric. Am un frate care ajunge astăzi (n.r.-ieri) cu trenul de la Timișoara. Nu a mai văzut-o de cinci ani. Am discutat cu el la telefon. Era distrus de durere. Pentru noi toți, este cel mai greu moment. Mama era cea mai scumpă ființă pentru noi”, mai spune Mihaela.

Nu își luase bilet de întors

Moartea mamei ei a venit ca un fulger. Mihaela urăște ziua în care și-a lăsat mama să revină în România. Agripina revenise în România pentru că odată cu venirea pandemiei, hotelul în care lucra nu mai avea clientelă. Nu își cumpărase și bilet de întoarcere către Danemarca. Acesta a fost să fie ultimul său drum.

„Nu avea bilet de întoarcere în Danemarca. Era în plan să revină abia când se mai liniștea cu pandemia ca să poată avea de lucru. Noi o ajutam cu banii, ea îi strângea pe ai ei. Am fi avut bani, am fi putut să împrumutăm de la bancă, orice, numai să ne ajutăm mama. Din păcate, iată, s-au ales banii de ea și de noi. Nu ne mai ajută la nimic și cel mai dureros e că nu o pot strânge în brațe. Cred că medicii din spital ar mai fi putut să o țină în viață”, adaugă mezina familiei.

Ce spune conducerea spitalului?

Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au contactat conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie pentru a înțelege și din gura unor specialiști care a fost motivul pentru care Agripina s-a stins atât de repede. Ar fi putut fi salvată?

„Pacienta a ajuns la spital în fază terminală. Avea cancer de gradul IV, un tip de cancer galopant. Cadrele medicale au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru ține femeia în viață. Familia a luat-o acasă pe proprie răspundere. Noi am fi putut să o transferăm la IRO pentru că acolo se merge doar pe bază de programare”, adaugă dr. Cristina Grigorescu, managerul unității medicale.

Din cauza unui tip de cancer galopant, Agripina nu a apucat să-și vadă nepoții mari, așa cum și-ar fi dorit. Din ceruri însă, mama ocrotitoare își va mângâia în fiecare seară pruncii, regretând, poate, plecarea sa mult prea timpurie.

Comentarii
 • Medicii tocmai au explicat. Pacienta avea cancer stadiu terminal. Si a murit. Asta e. De cancer se moare.
  Au si in Danemarca spitale bune, iar sistemul lor de sanatate e mai bun decat in Romania, o stim asta prea bine ca ne-o repeta „diaspora” oridecate ori are ocazia, pe toate canalele.
  Plus ca muncind „legal” acolo, are asigurare medicala.
  Pai cum sa dai stire de prima pagina ca jelesc rudele ? Asta e normal. Ce nu e normal este sa vii si sa apelezi la un sistem sanitar la care nu contribui cu nimic. Aaa, doamna a mers la privat ! Buna treaba, au rezolvat-o acolo urgent si dupa renume, hihihi.
  Bun, si-acuma care-i baiul ? Ca nu poate famelia sa participe ? Faceti un live si va potoliti cu totii, gata, ziceti mersi ca nu dati bani pe repatriere. Trista poveste, dar NU de prima pagina.
  Ce aud ? De la coada vacii isi da cu presupusul o distinsa academiciana a mopului cum ca bolnava trebuia tinuta in viata ? Poftiti, somitatea dvs, invatati-ne cum.

 • Cucoana a vrut a se evidenția situația precară a spitalelor din România si faptul ca pana nu dai șpagă nu te baga nimeni in seama. Însă atitudinea aceasta a dumitale, ne reliefează ca atat poti sa gândești. Si da această femeie plătea taxe si impozite in Romania si da muncea legal in Danemarca. Dar este mai simplu pentru dumneata ca sa vorbesti aiurea si sa faci comentarii numai de dragul de a le face. Iti va veni randul si dumitale, fara grija si iti doresc ca si dumneata sa participi la înmormântarea unui apropiat de al tau tot „pe un live”. Munca cinstita este onorantă, nici de cum o rusine. Este mai rusinos sa astepti ajutor social, sa furi, sa te prostituezi, sa savarsesti infractiuni etc. Asa ca bagați aceste opinii in dos sau cel mai bine încearcă să te abțin de la astfel de comentarii.

 • In 2020 fara curent, avea 5 ani de Danemarca și sa rupt cu munca. Stau pe ajutoare si in Danemarca munca este grea. Nu au bani sa traverseze strada si faceau ei credite. M-ai interesativa inainte sa publicati asa stire de prima pagina

 • Fiecare este liber sa-si aranjeze viata cum doreste fara sa fie judecat de cei care nu stiu prin ce trec altii, de ce fac sau iau anumite deciziii. Omul vede cu ochiul trupului si intelege cu mintea lui ingusta, dar DUMNEZEU cunoaste viata si inima omului, si EL ne va judeca pe toti dupa standardele Lui, nu al oamenilor. Trebuie sa avem mila de cei care trec prin situatii atat de grave si dificile, DUMNEZEU S-O IERTE pe doamna si condoleanze familiei.

 • Mai oameni buni nu mai comentati aiurea fara sa cunoasteti familia !!! Nu mai dati cu presupusul !!! Pt ca habar nu aveti prin cate a trecut aceasta femeie si copii iei!!!! Asa ca tineti-va parerile rautacioase pt voi !! Dumnezeu sa o iarte !!!

 • Mai oameni buni nu mai comentati aiurea fara sa cunoasteti familia !!! Nu mai dati cu presupusul !!! Pt ca habar nu aveti prin cate a trecut aceasta femeie si copii iei!!!! Asa ca tineti-va parerile rautacioase pt voi !! Dumnezeu sa o iarte !!!

 • E gretos sa dai poza cu biata bolnava pe patul de spital. Ce vreti sa aratati ? Cui ?
  A murit de boala, asta e. Nu trebuie date detalii grafice, stim ce e aia. Nu ii statea bine cu aparatul ala pe nas.
  Acuma ce, o sa filmati si ingroparea ? Ca sa aiba agramatii #2, #5 ce scrie iar ?

 • Agramata si o analfabeta esti tu. 😉
  Daca erai inteligenta iti dadeai seama,ca atunci cand scrii un mesaj de pe telefon intervine intervine autocorectorul. Dar….prostia este prea mare la tine ca sa iti dai seama. Astfel ca este mai bine sa stai la coada vacutei, unde iti este si locul. 😉

Adauga un comentariu