Medicamente

Aceste medicamente favorizeaza cresterea in greutate

Publicat: 03 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aceste medicamente favorizeaza cresterea in greutate
Cresterea in greutate se estompeaza la sfarsitul tratamentului.

Ce medicamente pot determina cresterea in greutate? Poate fi redus acest efect? Unul dintre efectele secundare ale administrarii medicamentelor este cresterea in greutate. Este adesea o sursa de anxietate pentru pacient.

Cresterea in greutate nu are doar dezavantaje estetice. Poate provoca alte probleme de sanatate, independent de boala initiala pentru care a fost recomandat tratamentul.

„Cresterea in greutate cauzata de medicamente este ingrijoratoare pentru toti pacientii, dar mai ales pentru persoanele care sunt deja supraponderale sau care sufera de obezitate, adica au un indice de masa corporala peste 30. Medicamentele pot duce la cresterea in greutate semnificativa doar in cateva luni”, spune dr. Nina Cohen-Koubi, nutritionist din Paris, potrivit Top Sante.

Medicamentele cu risc pentru greutate pot fi clasificate in mai multe categorii.

Corticosteroizi

Aceste medicamente antiinflamatoare steroidiene care trateaza boli inflamatorii sau alergice, corticosteroizii sunt prescrisi in cazuri foarte specifice si adesea pe o perioada lunga de timp: boli precum astmul, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), artrita reumatoida, cancerele, bolile pielii. In cazul tratamentului de scurta durata (2 sau 3 saptamani) nu exista riscul cresterii in greutate. Dupa 2 pana la 3 luni de tratament, mai mult de jumatate dintre pacienti sunt afectati de cresterea in greutate prin modificarea siluetei (sau nu). Motivul? Corticosteroizii cresc fenomenul hiperinsulinemiei. Cu alte cuvinte, un exces de insulina in sange. Insulina fiind hormonul capabil sa scada nivelul zaharului din sange (glicemie). Acest exces de insulina poate fi cauzat in special de administrarea de corticosteroizi. Hiperinsulinemia favorizeaza depozitarea grasimilor si ajuta la topirea muschilor si poate redistribui celulele adipoase care se vor concentra pe fata, dandu-i o forma rotunjita sau formand o umflatura la nivelul gatului si promovand o crestere a taliei.

Medicamente antihipertensive

Prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale, unele dintre ele pot provoca un fenomen de retentie a apei care corespunde umflarii tesuturilor printr-o acumulare de lichid. Pentru a incetini tensiunea arteriala, vasele de sange se vor dilata si vor deveni mai putin stranse, permitand plasmei sa se filtreze in tesuturile dintre organe. Care va forma edem.

Beta-blocante

Aceasta categorie de medicamente este prescrisa pentru tratarea hipertensiunii sau a tulburarilor cardiovasculare. Acestea reduc ceea ce se numeste termogeneza, care este fenomenul natural al arderii caloriilor si a grasimilor din corpul nostru pentru a regla temperatura corpului. Daca acest mecanism este intrerupt, grasimea este stocata mai usor si greutatea poate creste.

Medicamente psihotrope

Destinate ameliorarii problemelor de suferinta psihologica, acestea sunt prescrise pentru tulburari precum schizofrenia, tulburarea bipolara, depresia etc. Dupa cateva saptamani de tratament, cresterea in greutate poate ajunge la 4 – 5 kilograme, in functie de profil. Cauza ar fi o incetinire sau o perturbare a metabolismului, dar si o crestere a poftei de mancare, tulburari hormonale sau o reducere semnificativa a activitatii fizice. Medicamentele psihotrope perturba semnalele de foame si de satietate prin stimularea poftei de mancare.

Unele contraceptive actioneaza asupra sistemului hormonal

Pastilele care contin estrogen te fac sa castigi mai mult in greutate decat cele pe baza de progesteron, cum ar fi mini pilula, deoarece estrogenul promoveaza retentia de apa si, prin urmare, cresterea in greutate. Prin urmare, este intelept sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a afla daca pilula prescrisa poate provoca sau nu vatamarea siluetei si, astfel, sa luati in considerare o alta metoda de contraceptie.

In afara de cele mai frecvente cazuri, alte medicamente pot determina cresterea in greutate: anumite somnifere, antidiabetice, antiepileptice sau medicamente hipotensive, lista nu este intr-adevar exhaustiva.

Trebuie remarcat faptul ca cresterea in greutate se estompeaza la sfarsitul tratamentului si ca este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a modifica sau adapta prescriptia.

Adauga un comentariu