Prima pagină » Actualitate » Acești angajați trebuie să dea banii înapoi! Este vorba despre sporuri, salariu net şi alte beneficii
Acești angajați trebuie să dea banii înapoi! Este vorba despre sporuri, salariu net şi alte beneficii

Acești angajați trebuie să dea banii înapoi! Este vorba despre sporuri, salariu net şi alte beneficii

19 iun. 2024, 13:07,
BZI.ro, în Actualitate

Potrivit unui proiect de lege, cei care au folosit diplome false, vor fi nevoiţi să returneze banii obţinuți din sporuri, salariu net şi alte beneficii. Astfel, acești angajați trebuie să dea banii înapoi. Modificarea urmează a fi stipulată în Codul Muncii.

Acești bugetari trebuie să dea banii înapoi!

Codul Muncii urmează să fie schimbat din nou. Conform unui proiect de lege, angajaţii care au obţinut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false vor fi obligaţi să returneze foloasele necuvenite, iar instituţiile publice care le-au plătit să fie obligate să recupereze sumele.

În prezent, dacă unui angajat i se desfiinţează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diploma sau certificatul de studii, nu există o reglementare clară la nivelul Codului Muncii şi al Codului Administrativ astfel încât angajatorul să aibă dreptul, respectiv obligaţia, să recupereze sumele obţinute de salariat în mod necuvenit.

„În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat şi de licenţă au fost desfiinţate de instanţele judecătoreşti. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desfiinţarea a 43 de diplome de bacalaureat şi a 24 de diplome de licenţă. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a unui general, fost şef SPP, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desfiinţate au fost/sunt angajaţi sau funcţionari publici în autorităţi şi instituţii publice şi au obţinut beneficii de pe urma acestor documente false”, au precizat iniţiatorii modificării din Codul Muncii.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii privaţi vor avea dreptul de a recupera banii în instanţă, iar angajatorii de drept public vor avea obligaţia să iniţieze procesul de recuperare.

„Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licenţă ori master vor fi nevoiţi să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporuri, salariu net şi alte beneficii. Angajatorii privaţi vor avea dreptul de a le recupera în instanţă, iar angajatorii de drept public vor avea obligaţia să iniţieze procesul de recuperare. Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecinţele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, a declarat deputata Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Dreptul de acere banii înapoi trebuie exercitat în cel mult 12 luni

Proiectul propune completarea Codului muncii (Legea 53/2003) astfel încât, în situaţia în care prin hotărâre judecătorească definitivă se desfiinţează sau se anulează, diploma sau certificatul de studii ale unui angajat (acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat), angajatorul să aibă dreptul să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obţinute în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data naşterii dreptului la acţiune.

În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi unităţilor bugetare, recuperarea sumelor încasate necuvenit constituie o obligaţie.

Dispoziţii similare sunt propuse şi în completarea Codului administrativ (OUG 57/2019), pentru funcţionarii publici, mai arată inițiatorii modificării legislative prin care angajații trebuie să dea banii înapoi dacă s-au folosit de diplome false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *