Acești români vor face gratuit școala de șoferi! Este vorba despre tinerii fără loc de muncă și fără studii din Botoșani. AJOFM Botoșani derulează trei proiecte finanțate cu peste 4 milioane de euro pentru a sprijini tinerii. Doar 30 dintre participanții la program vor beneficia de gratuitate la școala de șoferi. Iată cine nu va cheltui bani pentru a obține permisul de conducere.
Acești români vor face gratuit școala de șoferi!
Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani vine cu o inițiativă pentru a ajuta tinerii fără loc de muncă sau studii, și asta pentru că în Botoșani rata ocupării forței de muncă rămâne foarte scăzută, iar noua generație nu vrea să muncească. Cu ajutorul fondurilor europene, AJOFM a derulat mai multe proiecte care vizează calificarea profesională, consilierea și inserția pe piața muncii a tinerilor botoșăneni. Pe lista proiectelor se află și accesul gratuit la școala de șoferi pentru 30 dintre participanți.
30 dintre tineri vor avea șansa de a urma gratuit școala de șoferi pentru obținerea permisului categoria B, sprijiniți de o subvenție de 3.000 de lei. Totodată, proiectul derulat la inițiativa AJOFM Botoșani oferă formare în domenii precum ajutor de bucătar, tinichigiu, ospătar, zugrav, mecanic auto sau lucrător comercial.
„Prin intermediul pachetului respectiv venim cu activități de informare, mediere, consiliere dar și servicii de formare profesională, și în special calificare pentru tot grupul țintă al proiectului, adică toate cele minim 300 de persoane. De menționat aici ar fi programele de calificare cu care ne vom adresa acestui grup țintă. Un număr de 11 programe de calificare, din care trei programe de nivel unu, cinci programe de nivel doi, trei programe de nivel trei.”, a precizat directorul AJOFM Botoșani.
AJOFM derulează și proiectul TEEN-ACT, care vizează consilierea și formarea a peste 1600 de tineri cu vârste între 14 și 30 de ani. Proiectul START oferă peste 90 de programe de ucenicie în meserii variate și se bazează pe învățarea la locul de muncă.
Ajutor pentru tinerii care vor să se califice într-o meserie
Ministrul Muncii a lansat un program de ajutor destinat tinerilor sub 30 de ani care vor să se califice într-o meserie. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat și le deschide tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un nou început în carieră. În funcție de nivelul de calificare, programul pentru tineri poate dura între 6 și 36 de săptămâni. Persoanele sub 30 de ani pot beneficia de formare și programe de ucenicie pentru meserii precum sudor, sculer matrițer, instalator, electrician, tinichigiu.
Pentru a stimula tinerii din România să se angajeze, Ministerul Muncii a lansat un nou program pentru cei cu vârsta sub 30 de ani. Este vorba despre un program de ucenicie plătit de stat pentru ca tinerii să se califice într-o meserie. Un alt proiect legislativ îi vizează și pe adolescenții cu vârsta între 16-18 ani. Dacă legea va fi adoptată, tinerii vor avea posibilitatea de a-și deschide propria firmă de exercițiu, fiind încurajați astfel să activeze pe piața muncii.
O altă veste bună pentru tinerii care nu au loc de muncă și nu au studii este că pot face gratuit școala de șoferi. Noul program a fost lansat la inițiativa AJPFM Botoșani și este valabil doar pentru tinerii din Botoșani.