Acești șoferi nu vor mai fi obligați să dea examen! Un nou proiect de lege vine în ajutorul șoferilor profesioniști, care vor să obțină permisul pentru o categorie superioară. Concret, persoanele care au trecut deja examenul teoretic pentru o categorie inferioară nu vor mai fi nevoite să susțină din nou această probă atunci când solicită obținerea unei categorii superioare. Iată de când se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere.
Acești șoferi nu vor mai fi obligați să dea examen!
Românii care vor să devină șoferi profesioniști ar putea avea parte de o procedură mai simplificată pentru obținerea permisului, conform unui nou proiect de lege. Cei care au trecut deja examenul teoretic pentru o categorie inferioară și au obținut un permis de conducere, nu vor mai fi nevoiți să susțină din nou această probă atunci când solicită obținerea unei categorii superioare. În prezent, obținerea unui permis de conducere pentru o categorie superioară presupune susținerea din nou a examenului teoretic, chiar dacă solicitantul a promovat deja această probă în cazul unei categorii similare.
Dacă noua lege va fi adoptată, de exemplu, românii care vor să treacă la categoria B nu vor mai da testul teoretic dacă dețin deja permis pentru B1. În schimb, proba practică se va susține de fiecare dată când se dorește obținerea permisului de conducere pentru încă o categorie.
„Este o măsură de debirocratizare și eficientizare, care vine în sprijinul celor ce își doresc să își extindă drepturile de conducere fără a trece prin proceduri redundante. În același timp, această modificare va reduce atât costurile pentru candidați, cât și volumul de muncă al autorităților și va optimiza resursele administrative.”, precizează inițiatorii proiectului de lege.
Cine nu poate obține permisul de conducere în 2025
Legislația rutieră din România stabilește clar cine poate fi privat de dreptul de a conduce un autovehicul și de a deține permis. Permisul de conducere poate fi obținut, în majoritatea cazurilor, după împlinirea vârstei de 18 ani. Există însă și excepții pentru categoriile AM, B1 și A1. Tinerii pot susține examenul auto începând cu vârsta de 16 ani, dar doar cu acordul scris al părinților sau tutorilor legali.
Când vine vorba de studiile persoanei care vrea să obțină permisul de conducere, legea nu impune restricții. Orice persoană poate susține examenul auto, indiferent de numărul claselor absolvite, atâta timp cât promovează atât proba teoretică, cât și cea practică.
Un alt criteriu esențial pentru obținerea permisului de conducere este starea de sănătate a solicitantului. Există o serie de afecțiuni medicale care pot împiedica o persoană să obțină sau să își reînnoiască permisul, din cauza riscului pe care îl reprezintă în trafic. O persoană nu are dreptul să conducă dacă suferă de boli precum diabet zaharat insulinodependent necontrolat, epilepsie, afecțiuni cardiovasculare grave, glaucom, boli psihice și tulburări de comportament, afecțiuni locomotorii grave sau dependența de alcool și droguri.
Vestea bună pentru șoferi este aceea că vor putea să obțină permisul de conducere pentru o categorie superioară fără a mai susține încă o dată examenul teoretic. Un proiect de lege aflat în dezbatere vizează simplificarea procedurii de obținere a permisului pentru categorii superioare.