Magazin

Achiziționarea unui notebook pentru gaming: 5 criterii de selecție

Publicat: 18 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Achiziționarea unui notebook pentru gaming 5 criterii de selecție

Gamingul este o activitate îndrăgită de persoanele de toate vârstele, fiind o pasiune plăcută, educațională și relaxantă ce poate aduce foarte multe beneficii în viața de zi cu zi, dar și pe plan profesional și educațional. Alături de o experiență inedită, gamingul îmbunătățește abilități cognitive, emoționale și sociale. Ca să te bucuri de întregul univers al jocurilor video, vei avea nevoie de un calculator, platformă sau laptop performant, din ultimele generații! 

Află deci din lista următoare care sunt cele mai căutate specificații ale notebook-urilor de gaming, alături de alte informații și sfaturi ce trebuie luate în considerare!

Procesorul

Procesorul este „creierul” unui dispozitiv digital, fără de care acesta nu ar putea funcționa. Un notebook performant necesită o resursă puternică, de aceea este indicat să alegi procesorul din ultimele generații apărute. Printre cele mai populare procesoare sunt:

  • Intel. Brandul pune la dispoziție tuturor iubitorilor de jocuri video procesoare plus performante care vor rula excelent jocurile noi apărute. În topul produselor sale se află: Intel Core i7 și Intel Core i9 din generația a 11-a.
  • AMD. Între AMD și Intel există o luptă strânsă, ambele branduri oferind procesoare performante, high-end și excelente pentru jocuri și programe ce necesită resurse puternice. Descoperă generația a 5-a de procesoare AMD, alături de colecțiile Ryzen 9 și Ryzen 7.

Placa video

Placa grafică este componenta care face diferența dintr-un laptop standard, un workstation și un notebook de gaming. Atunci când alegi placa video pentru jocuri este necesar să scoți mai mulți bani din buzunar, însă te vei bucura cu siguranță de investiția realizată.

Unele dintre specificațiile ce trebuie analizate la o placă grafică este modelul acestuia, consumul de energie de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător și memoria RAM: cu cât mai mare cu atât mai bine. Alege un produs ce depășește 8GB pentru cele mai bune rezultate! 

Nvidia este una dintre cele mai populare branduri care fabrică plăci grafice, cele mai îndrăgite la momentul actual fiind cele din seria RTX 30. Alături de aceasta se află și producătorul AMD Radeon care oferă, de asemenea, performanță crescută și experiențe aparte în lumea gaming.

Când ai o placă video performantă, vei putea experimenta la grafică maximă narațiunile, peisajele și acțiunile oferite de cele mai noi jocuri apărute, precum: Control, Elden Ring, Assassin’s Creed: Valhalla, Odyssey, Origins, Hitman 3, Halo Infinite, Forza Horizon, Deathloop, Resident Evil, Far Cry 6, Battlefield 2042 etc.

Memoria RAM

Memoria RAM este esențială pentru laptopul tău de gaming, asigurând o performanță crescută, viteză și fluiditate. Unui notebook special pentru jocurile video nu ar trebui să-i lipsească un minim de 16GB RAM DDR4 sau un RAM de 8GB alături de un slot liber în care vei putea adăuga ulterior mai multă memorie.

Spațiul intern de stocare al informațiilor

Nu trebuie să neglijezi spațiul intern de stocare al laptopului atunci când ești în căutarea unui notebook performant. Ține minte că alături de platformele de gaming: Steam, Origin, Battle.net, Epic Games etc și jocurile propriu-zise, vei dori să stochezi și alte documente sau chiar să faci streaming. 

Așadar, există hard disk de tip HDD, SSD și SSHD. SSD-ul oferă un plus de performanță, spre deosebire de clasicul HDD. Ca să te bucuri de un notebook high-end, orientează-te către un minim de 256 GB SSD și 1TB HDD.

Rezoluția ecranului și rata de refresh

Alături de specificațiile tehnice, un notebook de gaming are nevoie de o rezoluție mare a ecranului, alături de o rată de refresh/ rată de împrospătare în timp real. Display-ul se recomandă a fi Full HD sau chiar UHD/ 4K, iar rata de refresh de 144Hz, 240Hz sau 360Hz. Printre celelalte caracteristici speciale ce sunt recomandate pentru o experiență excelentă se află: finisaj anti-glare, tehnologie IPS, unghi de vizualizare mare etc.

Notebook-urile de gaming necesită resurse performante și nu numai pentru a îndeplini toate cerințele tale de player, indiferent dacă joci ocazional sau participi zilnic la sesiuni de jocuri video pe laptop. Ține cont de informațiile și sfaturile oferite și distrează-te întotdeauna în narațiunile tale favorite, fie ele single player, co-op sau multiplayer!

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/auf3GwpVaOM 

Comentarii
  • Prin definitie laptopurile nu sunt create pentru gaming, oricat de ozn ar fi el va fi net INFERIOR unei unitati pc cu aceeasi configuratie. Nu va luati dupa priz-brizuri care promit marea cu sarea si va fura ochii cu numere mari.

Adauga un comentariu