Prima pagină » Sanatate » Acidul glutamic – Proprietăți, contraindicații și mod de utilizare
Acidul glutamic – Proprietăți, contraindicații și mod de utilizare

Acidul glutamic – Proprietăți, contraindicații și mod de utilizare

10 apr. 2025, 13:03,
în Sanatate

Acidul glutamic este un aminoacid pe care organismul uman îl poate produce singur din alți compuși, care joacă un rol important în metabolismul celular și în funcționarea corectă a sistemului nervos central.

Acest acid se găsește în mod natural și în alimente, precum carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, în soia și în alte leguminoase.

Ce beneficii îți poate aduce acidul glutamic?

Acesta are un rol remarcabil în corpul uman, precum faptul că este principalul neurotransmițător din sistemul nervos central, care facilitează transmiterea semnelor între neuroni. Este și precursorul acidului gamma-aminobutiric, care este un neurotransmițător inhibitor major în creier. Acesta contribuie la prevenirea stresului, a epilepsiei și a anxietății.

Un alt beneficiu important este că produce energie celulară, fiind implicat în ciclul acidului citric, care este un proces esențial pentru generarea moleculii principale de energie a organismului. În același timp, este esențial pentru repararea și creșterea țesuturilor din organism, întrucât are un rol important în procesul de sinteză a proteinelor, care contribuie la structura lor în mod direct.

Acest acid contribuie și la regenerarea celulelor intestinale, protejând bariera intestinală și prevenind inflamațiile. Este folosit și pentru afecțiuni intestinale inflamatorii, precum în cazul bolii Crohn sau a sindromului de intestin iritabil, unde îmbunătățește integritatea mucoasei și funcția sa.

În absența glutationului, acesta apără corpul împotriva stresului oxidativ, întrucât celulele ar fi mult mai susceptibile la daunele cauze de stres, ceea ce ar putea duce la apariția unor boli cronice sau la o îmbătrânire prematură.

De asemenea, ajută și la prevenirea acumulării de alcalini și acizi în exces, care ar putea să afecteze funcționarea corectă a sistemelor biologice.

Iată cum se utilizează și de ce trebuie să ții cont

Printre cele mai cunoscute utilizări ale acestui acid se enumeră forma glutamatului monosodic, care este un aditiv alimentar ce potențează gustul alimentelor.

Acesta este utilizat frecvent și în tratamente și cercetări pentru bolile neurologice, precum Parkinson, epilepsia și Alzheimer. Poate fi utilizat și pentru detoxifierea organismului, suplimentele de glutamat fiind utilizate în cazurile în care este esențială o eliminare promptă a amoniacului, precum în tulburările hepatice severe.

O altă utilizare a sa este în tulburările digestive, unde glutamina, care este derivată din acest acid, este folosită în diverte tratamente pentru a menține sănătatea intestinului.

Sub forma sa de glutamină, este recomandat în afecțiunile inflamatorii intestinale, în perioada de recuperare după intervenții chirurgicale majore, în traume severe sau arsuri, astfel încât să se accelereze vindecarea țesuturilor și în sindromul de intestin permeabil. De asemenea, în recuperarea după antrenamentele intense, în îmbunătățirea funcției imunitare, în detoxifierea amoniacului și în prevenirea catabolismului muscular.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent la utilizare, întrucât excesul său în creier poate duce la o afecțiune în care excitația neuronală excesivă poate deteriora celulele nervoase. Așadar, persoanele ce au tulburări neurologice trebuie să evite suplimentele ce conțin acest acid.

În același timp, suplimentele cu el pot agrava starea de sănătate persoanelor ce au insuficiență renală sau alte afecțiuni severe, unde poate duce la o acumulare de toxine.

Acidul glutamic este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului nervos central, însă este necesar să fie utilizat conform indicațiilor.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Anamaria Prodan, Paște de lux cu Ronald Gavril! Bijuteria de sute de mii de euro primită cadou, cifrele vorbesc de la sine
observatornews.ro
Descoperirea făcută despre şoferul care a spulberat o mamă, în Forăşti. Tânăra şi-a dat viaţa pentru fetiţa ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Plata pensiilor pe luna mai. Calendarul oficial, anunțat de Poșta Română
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Când poate statul să ia proprietăți deținute de români. Ce spune legea despre rechiziția de bunuri
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`