National

Acord în 13 puncte încheiat între fermieri și Ministerul Agriculturii

Publicat: 15 ian. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Acord în 13 puncte încheiat între fermieri și Ministerul Agriculturii
Acord în 13 puncte încheiat între fermieri și Ministerul Agriculturii France, Paris, 2023-02-08. Des tracteurs sont a l arret Porte de Versailles. Un velo passe sur la piste cyclable. Manifestation des agriculteurs a l appel de plusieurs syndicats pour protester contre le risque de disparition de productions agricoles francaises. Photographie de Laure Boyer / Hans Lucas.,Image: 754775852, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Laure Boyer / AFP / Profimedia

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.
Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

De asemenea, permisul de conducere categorie B se echivalează și va fi recunoscut pentru categoria TR (tractor).

Se va introduce și Creditul Fermierului (credit de capital de lucru): 1,95% dobândă, ROBOR suportat de MADR și Ministerul Finanțelor, cu termen până la sfârșitul lunii februarie.

Asociațiile avertizaseră că vor iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările.

Solicitările fermierilor asumate de Ministrul Agriculturii:

Protestul transportatorilor și fermierilor: 24 de dosare penale au fost deschise pentru instigare publică

Polițiștii au deschis 24 de dosare penale pentru instigare publică pe numele unor protestatari.

Pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje cum ar fi „haideți să luăm mașina de poliție pe sus” și „să punem mâna pe lopeți și pe topoare”, spune inspectorul general al IGPR, Matei Benone

„În acest moment acționăm în sistem integrat împreună cu Jandarmeria. (…) Conform datelor centralizate au fost înregistrate la nivel național 24 de dosare care vizează cercetarea săvârșirii infracțiunii de instigare publică. Polițiștii s-au autosesizat vis-a-vis de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în spațiul public, cât și de la o serie de protestatari care au semnalat că pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje care instigă la violență”, spune inspectorul general al IGPR, Matei Benone.

El precizează că în Chiajna a fost identificat un protestatar care deținea o armă albă.

„E interesant de ce participă cu o armă albă la o activitate de protest. Este clar că manifestă rea-credință vădită în exercitarea unui drept constituțional, acela de a protesta. O să dau câteva exemple transmise în acele mesaje, în acele grupuri, respectiv, sau mesaje de genul. Este evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care au transmis aceste mesaje”, încheie șeful Poliției Române.

Comentarii
  • 1.RCA 120 lei pe an la camioane si tractoare. Nu ca acuma ca trebuie platit o gramadă de bani.

    2. Vrem amante. Fiecare tractorist să aibe dreptul legal să nu recunoască copii făcuți cu diverse femei de pe raza comunei/ județului de care aparțin

    3. Pensia alimentară la fetele si băietele făcuți de tractoŕiști în afara casatoriei să fie plătită integral de la bugetul primăriei .

    4. Cate 10 sticle de Cotnari( Fetească Neagră) la intrarea in tură la arat. Pana la amiază să fie gata toate sticlele! Pe controlate.

    5) Toate vădanele din sat să ne aducă plăcinte poale-n brâu cu brânzâ di oi proaspătă, vin Cotnari avem noi…:))

    Văduvele tinere să steie cu tractoriștii până termină ei de mâncat. E lege !

  • Protestatari nu va lasati pacaliti! Nu va lasati pacaliti! Dati jos guvernul excroc si dobitoc!!!!!!! Poporul roman va va multumi, suntem solidari cu voi!!!!!!!Mergeti inainte cu protestul ca nemtii care nu se lasa pacaliti de Pilaf Schiopu si distrug tot ce le iese in cale cu buldozerele,si astazi agricultorii din gemania au adus mormane de pamant in fata guvernului si iar au improscat cu balegar. Bravo lor, urmati- le exemplul,nu va lasati pacaliti de tradatorii tarii!!!!!!!

Adauga un comentariu