Un nou proiect urbanistic al Primăriei Municipiului Iași, ce vizează reconfigurarea zonei centrale a orașului, include desființarea sălii Teatrului³ CUB, un spațiu cultural de referință al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. În semn de protest, reprezentanții teatrului au inițiat o petiție publică, iar vocile din comunitatea artistică cer protejarea acestui simbol cultural
În contextul aprobării, de către Consiliul Local, a proiectului de reconfigurare urbană a esplanadei din fața Teatrului Național, Teatrul³ CUB riscă să fie demontat și relocat. Această perspectivă a stârnit reacții puternice în rândul comunității culturale. Pentru a atrage atenția asupra impactului negativ al acestei decizii, reprezentanții instituției teatrale au lansat o petiție online, prin care solicită sprijinul publicului pentru păstrarea sălii în actuala locație.
Petiție publică, lansată pentru protejarea sălii Teatru³ CUB din Iași
Reacția Teatrului Național Iași nu a întârziat să apară. Conducerea instituției a lansat o petiție online, intitulată „APEL «Salvați sala Teatru³ CUB (Teatru Național Iași)!»”, prin care solicită sprijinul publicului pentru salvarea sălii de spectacole.
„Distrugerea Teatrului3 Cub ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!”, se arată în petiție.
Artiștii atrag atenția asupra faptului că întreruperea activității în această sală ar genera un deficit financiar major, afectând veniturile proprii ale instituției și imposibilitatea implementării proiectului de management aprobat.
În textul petiției este subliniată valoarea spirituală și artistică a sălii, care, din 2008, a devenit un reper pentru producții teatrale avangardiste și de înaltă calitate.
„Sala Teatru³ CUB a căpătat, din 2008 până în prezent, o valoare nouă atât prin unicitatea ei în spațiul teatral european, cât și prin calitatea deosebită a producțiilor teatrale”, se arată în petiție.
Petiția evidențiază și importanța proximității sălii față de sediul Teatrului Național, de unde se realizează logistica de scenă, costume, recuzită, decoruri, și activitatea personalului tehnic.
Artiștii teatrului subliniază că Teatru³ CUB nu este doar o sală, ci un simbol al limbajului regizoral contemporan. Relocarea ar însemna transformarea sa într-o hală de lemn lipsită de viață și semnificație. Mai mult, planurile de dezvoltare ale Teatrului Național includeau consolidarea imaginii sale ca instituție cu patru săli de joc, un concept unic în România.
„Ridicarea sălii Sala Teatru³ CUB în imediata apropiere a Teatrului, nu într-o zonă de vid funcțional, a determinat gândirea unei viziuni de proiecte pe termen lung și dezvoltarea unei imagini de brand cu notorietate: Primul Teatru Național – 4 teatre în unul singur (cu referire la spațiile de joc specializate pe categorii de public, în care se desfășoară activitatea teatrului) – Teatrul Național «Vasile Alecsandri» Iași”, scrie în petiție.
De asemenea, artiștii cer autorităților locale să țină cont de valoarea simbolică și practică a sălii și să regândească proiectul astfel încât aceasta să fie păstrată.
Consilierii locali au aprobat relocarea Teatrului³ CUB marți, 20 mai 2025
Consilierii locali ai municipiului Iași au aprobat marți, 20 mai 2025, proiectul care vizează reamenajarea esplanadei din jurul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Proiectul include, printre altele, demontarea și relocarea Teatrului³ CUB, o decizie care a generat dezbateri intense.
Primarul Mihai Chirica a apărat proiectul, susținând că este vorba despre o relocare necesară, nu despre o desființare a spațiului teatral.
„Proiectul vine să integreze într-o manieră cât mai aproape de zona centrală și ceea ce s-a întâmplat până în prezent și ceea ce se va întâmpla și cu parcul din fața Teatrului Național, astfel încât esplanada din jurul Teatrului Național să devină într-adevăr o zonă atractivă, tratată oarecum după proiectele originale – cele pe care le-am descoperit în arhive – și dându-i, să spunem, o folosință care să pună mai bine în valoare și fațadele laterale ale Teatrului Național, prin desființarea tuturor construcțiilor neautorizate din jurul Teatrului, și, sigur, relocarea tuturor materialelor care au fost depozitate de-a lungul timpului, punerea în valoare a clădirii, centralei termice a Teatrului Național, care este și ea monument istoric, valorificarea spațiului dintre strada Ion C. Brătianu, statuia lui Miron Costin și legătura cu Filarmonica printr-o extindere a pietonalului până în fațada Filarmonicii”, a declarat Mihai Chirica.
Edilul a subliniat că structura actuală a Teatrului nu mai respectă normele tehnice și legale.
„Teatru3 Cub sau structura metalică de lângă Teatrul Național, în momentul în care a fost realizată, a avut un scop și un termen până la finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a clădirii-monument, care s-au finalizat de foarte multă vreme. El, din acel moment, rămânând o clădire complet neautorizată și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere a autorizației de funcționare”, a adăugat Mihai Chirica.
Pe esplanada Teatrului³ CUB, mai mulți artiști din țară au fost surprinși în plin proces de repetiții. Aceștia au avut reacții ferme legate de soarta sălii.
„Noi venim anual la CUB și ar trebui să o reconsolideze, să facă ceva în legătură cu asta. Ar fi mare păcat. Mi se pare că Teatrul Național Iași pune un punct pe harta culturii din România”, a spus Tony Lungu, actor din București.
Aceeași părere o are și colega sa, Ioana Flora.
„Acest spațiu este un spațiu viu, liber, care îți oferă o intimitate aparte cu publicul și o libertate de expresie rar întâlnită. Nu e doar o sală, e un laborator în care se naște teatru viu. Ar fi o pierdere uriașă pentru toată comunitatea artistică să dispară. În loc să-l mutăm, ar trebui să-l punem în valoare”, a adăugat actrița Ioana Flora.
Primăria Iași: Teatrul³ CUB va fi mutat, nu desființat. Amplasamentul va fi decis cu consultarea mediului cultural
Într-un comunicat transmis public pe 21 mai 2025, primarul Mihai Chirica a adus clarificări privind soarta Teatrului³ CUB, în urma controverselor generate de aprobarea proiectului de reamenajare a esplanadei Teatrului Național din Iași. Edilul subliniază că este vorba despre mutarea, și nu desființarea Teatrului3 CUB, și că noul amplasament va fi stabilit în urma unor consultări cu mediul artistic, cu reprezentanții Teatrului Național și cu societatea civilă.
Potrivit documentelor oficiale, hotărârea adoptată de Consiliul Local, pe 20 mai 2025, se referă la demontarea temporară a Teatrului³ CUB, în vederea relocării sale într-o zonă agreată cultural, parte a unui amplu proiect de reconfigurare a centrului orașului. Investiția, estimată la peste 27 de milioane de lei, vizează transformarea axului Catedrala Mitropolitană – Teatru Național – Filarmonică într-un parc urban și o zonă culturală pietonală de referință.
Primarul Chirica a adus și argumente legale și tehnice în sprijinul deciziei. El a invocat un aviz al Direcției Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii, care aprobă expres relocarea construcției, precum și un control al Inspectoratului Județean în Construcții, care confirmă că autorizația de construire din 2007 limita existența structurii la un termen maxim de 5 ani. În prezent, clădirea se află în afara cadrului legal, iar condițiile de siguranță, inclusiv din punct de vedere seismic, nu mai sunt îndeplinite – se arată în raportul oficial.
În ceea ce privește noua locație, edilul a precizat că aceasta nu a fost încă decisă prin hotărârea de Consiliu Local, dar mai multe variante sunt în discuție, printre care Parcul Tineretului, zona din spatele Filarmonicii sau Parcul Gulliver. Suma de peste 1,19 milioane de lei a fost deja prevăzută în bugetul aprobat pentru lucrările de demontare și transport ale clădirii.
Primăria subliniază că relocarea se va face numai după consultări deschise și transparente cu reprezentanții Teatrului Național și cu comunitatea artistică.
Această reacție oficială vine în contextul unei ample mobilizări din partea artiștilor și a publicului, care au exprimat îngrijorări privind posibila dispariție a sălii, printr-o petiție care a strâns deja semnături.
În semn de protest, reprezentanții teatrului au inițiat o petiție publică, iar vocile din comunitatea artistică cer protejarea acestui simbol cultural. Destinul sălii Teatrul³ CUB stă acum sub semnul întrebării.
Sa o demoleze. Si asa arata ca o buba in coor, cu un spanzurat la coltz
Este un cub inestetic. O chestiune pe care, poate, nu o cunosc…..da’ nu este sala Teatrului National? De ce trebuie doua sali?
Probabil ca, nu ai fost niciodata la teatru…Sunt mai multe sali in care se desfasoara spectacole… Mai mari, mai mici, in functie de amploarea actului teatral. Stii cate? Nu. Punct.
Mi-ar trebui, neaparat, o eticheta de „lumea buna a Iasului”, cu abonament la teatru?….mai bine luptati, prin spectacolele ce le faceti, pentru identitatea acestui popor. Nu cu spectacole, bine gandite, de autori straini, de multe ori cu regizori neromani. Nici nu trebuia construita acea improvizatie, cub. O sala, unde a fost casa de cultura a sindicatelor a fost lasata in ruina. Se putea folosi pentru perioada cat s-au facut reparatii la cladirea teatrului.
Un cort mizerabil, un BUBOI ORIBIL care umbreste o frumusete de cladire.
Mocofanii de teatristi motiveaza, ca le place sa mimeze in buricul targului. Mai mimati mai si in marginea orasului, acolo nu va place ? Aa nu da bine ca se murdaresc daca depasesc raza centrului.
Daramati COTETUL de Plosnite.
Sa o demoleze mai repede, hidosenia dracului de cub! Ce sa caute acolo in centrul orasului! Mutati-o la marginea orasului!