Local

Acuzații grave la adresa controlorilor de la CTP Iași: ”Își bagă în buzunar banii primiți pentru tarifele speciale!”

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acuzații grave la adresa controlorilor de la CTP Iași Își bagă în buzunar banii primiți pentru tarifele speciale
Oamenii au de ales fie să plătească pe loc 50 de lei, fie să primească un proces-verbal și să achite de trei ori mai mult

Călătorii care sunt depistați fără legitimație într-un mijloc de transport în comun se pot trezi cu proces verbal dacă nu achită un tarif special de călătorie. Unii controlori se folosesc de avantajele pe care le oferă locul de muncă și pun banii în buzunar, fără a oferi vreo chitanță. Purtătorul de cuvânt al CTP Iași afirmă că nu există astfel de sesizări

Controlul legitimațiilor de călătorie este o practică folosită în toate mijloacele de transport în comun din România. Pentru a se evita ”evaziunea”, în cazul biletelor de călătorie, există controlori care au obligația de a verifica călătorii și, în cazul unor nereguli, au împuternicirea de a aplica sancțiunile cerute de lege. Tot mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor cu privire la neprofesionalismul controlorilor încep să iasă la suprafață.

un controlor CTP cu spatele in tramvai
Angajații CTP ar trebui să ofere o chitanță după ce călătorii aleg să achite pe loc amenzile primite

Tarifele speciale de călătorie umplu buzunarele controlorilor de la CTP Iași

 cateva comentarii cu privire la comportamentul controlorilor
Multe persoane afirmă că au plătit amenda pe loc, dar nu au primit niciun act doveditor în această privință

Foarte mulți călători încearcă să fenteze obligațiile pe care le au atunci când circulă într-un mijloc de transport în comun al Companiei de Transport Public din Iași (CTP). Uneori le iese, alteori eșuează, și trebuie să se supună consecințelor. Dar și de cealaltă parte a baricadei lucrurile nu stau mai bine. Unii controlori se folosesc de avantajele pe care le oferă locul de muncă și încearcă să facă un bănuț grămadă. Foarte multe persoane mărturisesc că ”tarifele speciale” de călătorie pe care le plătesc ajung în buzunarul controlorilor. Oamenii au de ales, fie să plătească pe loc 50 de lei, fie să primească un proces-verbal de trei ori ”mai scump”. Teoretic, angajații CTP ar trebui să ofere o chitanță după ce călătorii aleg să achite pe loc amenzile (n.r.– tarfiele speciale) primite, dar, practic, de multe ori se întâmplă să ”uite”.

”Persoanele depistate în mijloacele de transport fără legitimaţie de călătorie valabilă pot achita pe loc un aşa-numit «tarif de călătorie special», în valoare de 50 de lei, pe baza unei chitanţe eliberate de controlori. În acest caz, nu se încheie proces-verbal de constatare şi se încetează orice urmărire. Alternativa este ca organul de control să încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei”, anunță pe pagina lor oficială reprezentanții CTP Iași. Purtătorul de cuvânt al instituției, Andreea Luca, a menționat că până în prezent nu a fost nici o sesizare de acest fel din partea călătorilor. ”Până în prezent nu au fost primite sesizări concrete prin care să fie arătată o situație ca cea pe care ați expus-o. Precizăm că întotdeauna îi încurajăm pe călători să ne transmită reclamații/sesizări în legătură cu orice problemă întâmpină aceștia în ceea ce privește activitatea noastră, inclusiv înregistrări video, care să susțină acuzațiile, atunci când e cazul”, susține purtătoarea de cuvânt CTP, Andreea Luca.

autobuz CTP
Tot mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor cu privire la neprofesionalismul controlorilor încep să iasă la suprafață

Banii ar trebui să ajungă, în teorie, în contul Primăriei Iași

 Automat de plata pentru bilete
Călătorii pot primi procese-verbale dacă sunt depistați fără legitimație de călătorie

Conform celor de la CTP Iași, pot fi întocmite procese-verbale călătorilor care sunt depistați fără legitimație de călătorie, dacă nu achită tariful special. Multe persoane afirmă că au fost ei sau copii lor victimele unor situații de acest gen, în care au plătit amenda pe loc, dar nu au primit niciun act doveditor în această privință. De altfel, mulți călători susțin că așa ceva a devenit o practică printre controlori.

”Fiica mea a pățit în urmă cu o lună. Nu am făcut nimic, pentru că știam că o să îmi ceară dovezi. Eu nu știu unde au găsit acești controlori, unul mai nesimțit ca altul! Niciunul nu are pic de respect față de cetățean”, susține Alina R.

Controlorii CTP Iași afirmă că atunci când persoanele aleg să achite pe loc amenzile primite, intră în posesia unei chitanțe, care ajunge în casieria instituției, și care este similară abonamentului ”Liber de o zi”. În Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local prin concesiune în Municipiul Iaşi, în art.21, este menționat faptul că toată suma de bani strânsă din amenzile aplicate ajunge integral în bugetul local al orașului, dar, în realitate, ajunge doar o parte din sumă, restul pleacă direct în buzunarele unor controlori.

”Sumele provenite din amenzile aplicate, conform prezentei hotărâri, se fac venit integral la bugetul local. Despăgubirile civile datorate pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea vreuneia din contravențiile menționate mai sus se stabilesc în raport cu valoarea pagubei constatate cu aplicarea tarifelor legale”, se arată în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local prin concesiune în Municipiul Iaşi.

Nu mai reprezintă o noutate faptul că tarifele speciale de călătorie, pentru unii controlori ai CTP, sunt un mijloc de a eschiva legea și de a se intra în posesia unor bani.

Adauga un comentariu