Eveniment-Social

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează în permanență cursurile de apă și lucrările specifice domeniului de gospodărire a apelor

Publicat: 04 mai 2020
1

Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați supraveghează în permanență cursurile de apă și lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor, ca urmare a gradului ridicat de instabilitate atmosferică.

În județul Iași pe arii relativ extinse s-au semnalat averse ce au avut caracter torențial, descărcări electrice și au fost condiții de grindină. În intervalul 3.05.2020 ora 6.00 și 4.05.2020 ora 8.30 la stațiile hidrometrice de pe raza județului Iași s-au înregistrat precipitații cu o valoare maximă de 23.6 l/mp la postul pluviometric Gorban. Totodată pe cursurile de apă de pe raza județului Iași nu s-au înregistrat fluctuații majore a nivelurilor la stațiile hidrometrice din cauza precipitațiilor, situându-se sub cotele caracteristice de apărare.

În județul Botoșani instabilitatea atmosferică a fost accentuată și s-au înregistrat precipitații locale, în intervale scurte de timp. Precipitația maximă s-a înregistrat la stația hidrometrică Dorohoi, 21.4 l/mp.

În județul Galați,  precipitația maximă a fost de  21.5 l/mp la stația hidrometrică Tecuci.

În județul Vaslui s-au înregistrat cantități însemnate de precipitații, cumulat în ultimele 24 de ore la postul pluviometric Negrești s-au consemnat 74.2 l/mp.

Pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Prut-Bârlad la stațiile hidrometrice nu s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor de apărare cu excepția stației Vinețești de pe râului Crasna, amonte de acumularea Mânjești în județul Vaslui. Pe acest curs de apă s-a produs pentru o scurtă perioadă de timp depășiri ale cotei de atenție (+ 10 cm) fără revărsarea din albia minoră.

La toate lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor nu s-au înregistrat depășiri ale mărimilor de apărare, creșterile de niveluri fiind nesemnificative.

Situațiile de urgență produse și transmise prin raportele operative de către COMITETELE LOCALE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ  au constat în afectarea unor obiective cauzate de transportul aluvionar din scurgeri de pe versanți, nu din revărsare a cursurilor de apă.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă, în cazul în care situația meteo se va intensifica.

Totodata, personalul administrației prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.

Revenim cu recomandarea ca autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.”, a transmis Andreea Poenaru, purtător de cuvânt Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Adauga un comentariu