Actualitate

Adrian Năstase a depus cererea pentru reabilitate judecătorească! Fostul premier PSD vrea să i se revoce interdicţia de a face politică

Publicat: 08 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Năstase a depus cererea pentru reabilitate judecătorească Fostul premier PSD vrea să i se revoce interdicţia de a face politică
Adrian Năstase a depus cererea de reabilitare judecătorească, iar răspunsul a fost unul afirmativ

Adrian Năstase a publicat pe propriul blog faptul că a cerut justiţiei să îl reabilitească din punct de vedere juridic. Acest lucru prevede ridicarea restricţiilor pe care fostul premier al PSD le are printre care şi acordarea dreptului de a face politică.

Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, în 2014 pentru luare de mită în forma continuata.

Adrian Năstase vrea să fie reabilitat politic şi să i se dea dreptul de a face politică

Conform textului publicat de fostul premier al României pe propriul blog, se dorește reabilitarea judecătorească. Adrian Năstase ar fi îndeplinit toate criteriile stabilite de lege şi ar putea să aibă din nou dreptul de a se implica în lumea politică

”În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească.”, scrie Adrian Năstase, pe blogul personal.

Cum intervine reabilitarea:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsă detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.

Fostul premier a fost condamnat la închisoare cu executare în celebrul dosar Zambaccian

În 2014, instanţă din România l-a găsit vinovat pe fostul premier pentru infracţiunea de luare de mită în forma continuata. Așadar, judecătorii l-au condamnat pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare iar pe soţia acestuia, pentru complicitate la luare de mită, la 3 ani de închisoare cu suspendare. În prima instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Adrian Năstase este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La aflarea primei sentinţe, fostul premier a ajuns să comită un gest reprobabil. Așadar, Adrian Năstase s-a împuşcat în gât, acesta fiind transportat de urgentă la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale de urgență.

Adauga un comentariu