Adrian Severin a discutat la BZI LIVE despre opunerea Olandei a aderării României în spațiul Schengen. Fostul ministrul al Afacerilor Externe a vorbit totodată despre motivele care stau la baza acestor împotriviri de a ni se acorda niște drepturi cuvenite, implicite, odată ce suntem stat membru al Uniunii Europene.
„Aici e vorba de şantaj. Vor aici avantaje economice, implicit mită, pentru a ne acorda dreptul de a intra în spaţial Schengen.
Aceasta frontieră, pentru a fi validată de UE, ni s-a cerut să o construim cu firme occidentale, nu cu cele româneşti. Şi nu e vorba de lucrări sofisticate pe care românul nu le poate face”, a spus Adrian Severin.
Adrian Severin la BZI LIVE despre șantaj și conflicte de interese
În noua ediție BZI LIVE, Adrian Severin a reiterat motivul folosit de vocile care se împotrivesc aderării României în spațiul Schengen, și anume corupția. Da, această acuzație nu este neîntemeiată, dar, în același timp, fostul ministru al Afacerilor Externe amintește faptul că s-a ajuns la demagogie, în contextul în care și Ursula von der Leyn are reputaţie de corupt.
„Există un risc pentru spaţial Schengen dacă România reușește să intre acolo. În ciuda acestui fapt, se vine şi se face o legătură între existenţa acestui mecanism de verificare din justiţie, care atestă că Justiţia din România e coruptă, şi fiind corupte, frontiera nu va rezista diverselor încercări de trecere frauduloasă.
Atâta timp cât România este coruptă, ea nu poate intra în spaţiul Schengen.
Să vii și să invoci un mecanism ilegal utilizat în continuare şi a te duce la refuzul intrării în Schengen, este un act de rea credinţă. Este o încălcare a tratatului UE, care spune că statele membre trebuie să coopereze pentru bunăstare.
Asta se numește trădare. Servilismul conducătorilor români care acceptă să ni se aplice mecanismul de cooperare şi verificare, care nu mai are bază legală de ani buni, validitatea lui fiind expirată.
În al doilea rând, România ar trebui să se opună și ea prin veto la câteva decizii europene, pentru a le demonstra de ce nu e bine să aibă această abordare. Şi nu spun să ne opunem la câteva măsuri bune. Să ne opunem acelor decizii care sunt discutabile şi pe care le-am aprobat doar ca să le facem pe plac celorlalți.
Premiul de bună purtare se dă numai proştilor.
Ursula are o reputaţie de corupţie fabuloasă şi UE face abstracţie de acest lucru. Cum tu, ca guvern, să spui Parlamentului că ai încheiat contracte comerciale pentru vaccinuri şi nu vrei să le arăţi. Şi cum să nu se zguduie Europa?
Şi noi ar trebui să îi cerem demisia lui von der Leyn. Că ea lucrează pentru noi, nu noi pentru ea.
Eu nu spun că noi ar tebui să ne retragem din UE, dar să o punem să ne respecte drepturile. Altfel, am putea foarte bine să ne retragem, avem toată libertatea”
Adrian Severin: „Liderii noștri actuali care nu au o conştiinţă faţă de cetăţean”
În fața acestor rele tratamente și acuzații la adresa României, Adrian Severin reiterează necesitatea unei clase politice care să lupte pentru țară, care să nu fie doar un vasal al intereselor internaționale, care să plece capul pentru ca alții să profite de pe urma noastră.
„Aici avem şi noi, vina noastră, şi aici mă refer la cei care guvernează şi amanetează viitorul nostru pentru ca ei să fie simpatici la Bruxelles. România trebuie apărată de oameni serioşi şi trebuie apărată de instituţiile României care sunt alese în acest scop.
Avem o imensă problemă. Structura politică a acestei ţări nu mai serveşte interesele acestei ţări. Iar ceea ce s-a întâmplat la Praga este un lucru neserios, dar şi periculos. E chestie de tehnică, pe care o învaţă cei care fac politică. Politica nu este pentru amatori, mai ales în situaţii complicate.
Liderii noștri actuali care nu au o conştiinţă faţă de cetăţean, vor merge în continuare cu trenul care se loveşte de zid.
UE are o politică devastatoare pentru ea însăşi. Dar mai ales în ceea ce priveşte statele mai slabe, precum România, și aici vorbim de contextul sancţiunilor urmate din războiul din Ucraina.
Obligaţia noastră e să asigurăm o viaţă bună cetăţenilor nostri. Faţă de Ucraina post-sovietică, nu avem o primă obligaţie. Putem să avem o opţiune. Şi dacă România o susţine, trebuie să ceară preţul acestei opţiuni. Nu e vorba să cerem nişte privilegii, ci nişte drepturi”, a conchis Adrian Severin.
Încă o dată, Adrian Severin a abordat la BZI LIVE subiecte fierbinți din politica națională și internațională.
Nu este nicio tragedie daca nu intram in Schengen.