Actualitate

Adrian Streinu-Cercel răstoarnă acuzațiile formulate de Șerban Bubenek: „Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI”

Publicat: 06 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Streinu-Cercel răstoarnă acuzațiile formulate de Șerban Bubenek Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI
Profesorul Adrian Streinu-Cercel

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, a criticat afirmațiile făcute de prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Săptămâna trecută, la Medika TV, Șerban Bubenek a afirmat că au murit persoane aflate la Terapie Intensivă, fără să primească un tratament, din cauza faptului că nu au fost disponibile medicamente pentru a le administra. De asemenea, el a adus acuze Institutului Matei Balș, spunând despre conducerea acestuia că a primit 30 de milioane de euro pentru a trimite antivirale în spitalele din țară, fapt ce nu a avut loc.

Adrian Streinu-Cercel răstoarnă acuzațiile formulate de Șerban Bubenek: „Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI”

Streinu-Cercel a precizat că nu institutul pe care îl conduce distribuie medicamente, existând o trasabilitate foarte clară în acest sens.

“Există o trasabilitate clară a medicamentului. Toate medicamentele care vin în România de la Comisia Europeană ajung la Unifarm, unitate în subordinea Ministerului Sănătății. Spitalele solicită medicamentele, fac o hârtie, iar în baza ei primesc medicația gratuită. Fiecare unitate solicită, altfel nimeni nu primește nimic”, a explicat managerul de la Matei Balș.

Conform lui Streinu-Cercel, în prezent mai sunt circa 4000 de doze de Remdesivir în depozitele Unifarm. Managerul afirmă că pacienții primesc tratamentul antiviral, dar numai dacă un medic infecționist oferă o prescripție medicală, lucru care se întâmplă înainte ca bolnavul să ajungă la terapie intensivă.

“Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută. E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral. Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel: „Divergențele de opinie mă interesează mai puțin”

Managerul de la Matei Balș nu crede că declarațiile cutremurătoare făcute de prof. dr. Șerban Bubenek ar fi un război personal, ajungând la concluzia că acesta nu știe exact care este circuitul medicamentelor. Părerea lui Streinu-Cercel este ca oamenii să nu aibă nevoie de Remdesivir, iar acest fapt nu se poate concretiza, decât respectând măsurile de protecție și purtând mască, inclusiv pe stradă.

“În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia. Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună”, a mai spus prof. Streinu-Cercel.

 

Adauga un comentariu