Local

Cum a acționat medicamentul Remdesivir asupra bolnavilor cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă. Studiul a fost făcut de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Publicat: 02 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Tratamentul cu Remdesivir a salvat de la moarte zeci de pacienți cu COVID-19 din Iași. Medicii ieșeni de la Terapie Intensivă care au făcut studiul pe acest medicament spun că Remdesivir nu poate fi administrat pacienților cu boli renale și hepatice. Tododată, virusul se negativează după 5 zile de la administrarea tratamentului

Studiile pe medicamentul Remdesivir făcute la Iași în luna aprilie arată că medicamentul are efecte benefice în tratarea pacienților cu coronavirus. Medicii de la Terapie Intensivă explică faptul că Remdesivir nu se poate administra tuturor pacienților. Medicamentul este extrem de agresiv pentru pacienții cu boli hepatice și renale. Utilizarea acestui medicament pentru pacienții cu aceste boli poate avea repercusiuni extrem de grave. Medicii povestesc procesul prin care au demonstrat că Remdesivir este unul dintre cele mai potente medicamente în tratarea pacienților cu COVID-19.

Medicul Florin Roșu: „În prezent, tratamentul este administrat nu doar pacienților în stare critică, ci și celor cu forme medii”

Studiile pe Remdesivir făcute de către medicii de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași arată că virusul dispare din organism după 5 zile de când pacientul a terminat tratamentul. După câteva săptămâni bune de studiu, medicii au confirmat eficacitatea tratamentului cu Remdesivir în tratarea pacienților cu COVID-19.

„Până în momentul de față, la majoritatea pacienților cu COVID-19 cărora li s-a prescris tratament cu Remdesivir se observă o negativare a virusului după 5 zile de administrare. Am avut Remdesivir în prima fază în studiu, pentru pacienții în stare critică. Studiul s-a încheiat, iar medicamentul a fost aprobat în Europa ca fiind prezent în schema de tratament pentru pacienții cu coronavirus. În prezent, tratamentul este administrat nu doar pacienților în stare critică, ci și celor cu forme medii”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

În luna aprilie, pacienții primeau Remdesivir timp de 10 zile. Medicii au ajuns la concluzia că 5 zile sunt suficiente

În stadiul incipient al studiului, Remdesivir era administrat pacienților în stare critică timp de 10 zile. Studiile făcute la Iași de către medicii de la Terapie Intensivă, unanim cu medicii din țară, au arătat că cel mai eficient este ca medicamentul să fie administrat doar 5 zile.

„După ce am finalizat studiul, am ajuns la concluzia că tratamentul cu Remdesivir este eficient și după 5 zile de administrare. Inițial, fiecare pacient primea acest tratament timp de 10 zile. Desigur, la fel ca orice tratament, se administrează în funcție de evoluția clinică. Pe perioada studiului, fiecare pacient căruia i se administra Remdesivir era introdus într-o bază de date și zilnic i se recoltau analize pentru a vedea care este evoluția stării de sănătate. Numai după ce primeam aprobarea îi puteam da pacientului acest medicament. Remdesivir a intrat în studiu la secția de Terapie Intensivă în luna aprilie și a rămas ca fiind unul dintre cele mai potente medicamente în tratarea pacienților cu coronavirus”, mai spune medicul ieșean.

Dr. Florin Roșu: „Remdesivir este contraindicat pacienților cu boli hepatice și renale”

Pacienții cu boli hepatice și renale nu pot beneficia de tratamentul cu Remdesivir. Administrarea acestui medicament unor pacienți diagnosticați deja cu boli hepatice și renale poate avea efecte adverse grave.

„Remdesivir se administrează pacienților intravenos. Nu toți pacienții sunt eligibili pentru a beneficia de acest tratament. Remdesivir este contraindicat pacienților cu boli hepatice și renale. Ca orice medicament, are și reacții adverse. Cel mai frecvent întâlnit ca reacție adversă este sindromul hepatocitoliză, care reprezintă distrugerea celulelor hepatice. De aceea, medicamentul nu este administrat pacienților deja diagnosticați cu probleme renale sau hepatice. În prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, tratamentul cu Remdesivir este administrat atât pacienților în stare critică, cât și celor care suferă de forme medii ale bolii”, mai spune dr. Florin Roșu.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a primit 300 de flacoane de Remdesivir. Un flacon costă în jur de 350-400 de euro

Din 8 pacienți cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase, în prezent doar doi beneficiază de tratamentul cu Remdesivir. Ceilalți 6 nu se încadrează în criteriile de eligibilitate. Medicii spun că cei 6 suferă de boli renale și hepatice, iar tratamentul cu Remdesivir le-ar putea face mai mult rău decât bine.

„Încă de când am început studiul pe Remdesivir în spital, am selectat doar pacienții care se încadrau în criteriile de eligibilitate. Remdesivir, medicamentul încercat de medici în tratarea Ebolei, s-a constatat ca fiind unul eficient în tratarea COVID-19. Eficacitatea lui s-a demostrat atât în tratarea pacienților în stare critică, cât și a celor cu forme medii de boală”, încheie dr. Florin Roșu.

În urmă cu două săptămâni, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a anunțat că unitatea medicală a primit 300 de flacoane de Remdesivir. Fiecare pacient eligibil primește 5 flacoane. Un flacon costă aproximativ 350-400 de euro.

Adauga un comentariu