Titlurile zilei

Afacere de succes, îngropată în datorii! Unul dintre cei mai mari distribuitori de produse electrice din Iași, în faliment!

Publicat: 21 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacere de succes îngropată în datorii Unul dintre cei mai mari distribuitori de produse electrice din Iași în faliment

O importantă companie din Iași, unic distribuitor pe piața locală pentru numeroase produse electrice, intră în faliment. După aproape zece ani de activitate și vânzări de ordinul milioanelor pe piața locală, patronii Electro Sabiny au cerut intrarea în insolvență a propriei firme. Măsura este luată deși, în ultima perioadă, afacerea a mers mai bine ca niciodată, înregistrând vânzări de peste un milion de euro în doar doi ani. Din cauza unor achiziții de utilaje făcute de administratori, firma a atins în timp record un prag al datoriilor de 2,7 milioane de lei.

Unul dintre cei mai importanți distribuitori de produse electrice din Iași intră în faliment. Administratorul Electro Sabiny SRL Iași a cerut în instanță intrarea în insolvență a companiei care este unic distribuitor pentru numeroase echipamente electrice pe piața locală. Solicitarea a fost aprobată deja de către judecătorul sindic la mijlocul lunii noiembrie. Asta se întâmplă în condițiile în care, în ultima perioadă, afacerea a mers mai bine ca niciodată, înregistrând vânzări de peste un milion de euro în ultimii doi ani.
Practic, cererea de intrare în insolvență a fost făcută de administratorul firmei la începutul acestei luni, fiind raportată o datorie surpriză de 2.659.709 lei. De precizat faptul că, peste 2 milioane de lei din aceste datorii au fost acumulate doar în ultimii doi ani, firma având zece ani de activitate.

Nimic nu anunța falimentarea firmei

Electro Sabiny Iași a fost înființată în anul 2010, iar administrator al societății este Cristina Boncu. Totodată, soțul acesteia, Anatolie Boncu, este director de vânzări în cadrul companiei. Acesta este unic distribuitor în țară a mai multor surse de iluminat, prize și prelungitoare produse de Calex Olanda, Kaiser Germania sau Brennenstuhl Germania.
Deși părea că merge mai bine ca niciodată, firma a fost îngropată însă în datorii. Asta s-a întâmplat la scurt timp după ce au fost făcute o serie de achiziții. Administratorul Electro Sabiny nu dorește să ofere detalii suplimentare despre situația în care s-a ajuns.

„Nu am ce să vă spun despre activitatea firmei sau despre insolvență. Sunt lucruri care ne interesează pe noi”, a spus Cristina Boncu, administrator și unic asociat în cadrul Electro Sabiny SRL.

Cum s-a ajuns la datorii surpriză de 2,6 milioane lei

Datoriile de 2,6 milioane de lei au apărut la scurt timp după ce au fost achiziționate o serie de utilaje în speranța că afacerea se va dezvolta. Se pare că soții Boncu ar fi dorit să își extindă domeniul de activitate și pe servicii de tâmplărie PAL. Astfel, în cadrul anului 2018 au fost achiziționate o serie de utilaje, fiind vorba în special despre o mașină automată industrială cu fierăstrău industrial de formatizat.

Achizițiile scumpe au fost evidențiate mai ales în ceea ce privește activele firmei, care au crescut în paralel cu datoriile. Practic, dacă în urmă cu doi ani, Electro Sabiny avea active imobilizate de doar 100 mii lei și active circulante de 800 mii lei, în prezent, valoarea acestora este mult mai mare. Astfel, în momentul de față, firma controlată de soții Boncu are active imobilizate de aproape 800 mii lei, iar valoarea celor circulante este de aproape 2 milioane de lei.

Se mută activitatea pe altă firmă?

Produsele comercializate de Electro Sabiny sunt livrate în cea mai mare parte folosind servicii de curierat rapid. Firma deține un depozit în zona Calea Chișinăului. Cu toate că este vorba despre datorii consistente de 2,6 milioane de lei, nu este vorba despre restanțe către bugetul statului, firma figurând cu obligațiile achitate.
Reprezentanții Electro Sabiny au refuzat să spună dacă vor încerca să continue activitatea și să încerce o reorganizare a companiei. Cristina Boncu și Anatoli Boncu dețin împreună și firma Sabiny Company Invest SRL, care are obiect de activitate asemănător cu cealaltă firmă, însă aceasta nu a mai avut vânzări în ultimii cinci ani.

Adauga un comentariu