Prima pagină » Titlurile zilei » Afacere murdară, descoperită într-o vilă din Iași: „Stau câte 6 în cameră. Pentru altele se plătește în plus” (EXCLUSIV) – FOTO 

Afacere murdară, descoperită într-o vilă din Iași: „Stau câte 6 în cameră. Pentru altele se plătește în plus” (EXCLUSIV) – FOTO 

05 apr. 2023, 02:00, 32 ,
Petronel-Vlăduț Ștefan în Titlurile zilei

Afacere murdară, descoperită într-o vilă de lângă orașul Iași, mai exact în satul Măcărești, comuna Prisăcani. Este vorba despre un azil de bătrâni clandestin, care este administrat de o familie din localitate. Cristina Chiriac este femeia care se ocupă de îngrijirea mai multor bătrâni pentru suma de 2.500 de lei pe lună. Acest „azil” este, de fapt, o casă în care sunt îngrijite persoanele vârstnice

Bătrânii sunt lăsați pe mână femeii, fără a fi nevoie de vreun act legal, ci doar de o simplă înțelegere verbală în care se stabilesc toate detaliile. Se pare că aceștia sunt cazați câte 6 într-un „salon”, însă există mai multe persoane care locuiesc acolo. Oamenii ar fi consultați de un medic de familie o dată pe lună, care ar face naveta din comuna ieșeană Ciurea până în Măcărești, pentru suma de bani cu care s-a înțeles cu „patroana”, iar de îngrijire se ocupă chiar aceasta, Cristina Chiriac.

Afacere murdară, descoperită într-o vilă din Iași

o poză cu casa familiei Chiriac

„Azilul” de la Măcărești funcționează fără știrea autorităților

Despre acest loc nu se știu foarte multe informații în sat, pentru că femeia a avut grijă să mușamalizeze totul. Bătrânii sunt aduși la locație de rude pentru a primi îngrijire, fără a mai ține cont de alte detalii. Pentru o astfel de locație cu denumirea de „azil” este nevoie de anumite avize pentru funcționare. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului pentru a vedea despre ce este vorba și au constatat că este o casă pe care proprietarii au transformat-o într-o afacere profitabilă.

„Costul lunar este de 2.500 de lei, plus alte lucruri, cum ar fi scutece sau medicamente. Să îmi lăsați, eventual, buletinul, pentru doctor și pensie. Nu e problemă, doar ne întâlnim la data stabilită și doar îmi dați banii. Deocamdată suntem foarte aglomerați, ar trebui să mai așteptați până se eliberează un loc. Am în grijă și bătrâni de 80 de ani, de 99 de ani, am de toate vârstele. Medicul de familie vine o dată pe lună să îi verifice, am un medic din Ciurea. Nu am nicio problemă cu autoritățile, toți știu de mine. Fac acest lucru de 5 ani de acum”, declară reporterilor BZI Cristina Chiriac.

Ba mai mult, proprietara cere buletinele bătrânilor pentru a lua direct pensia și rețetele medicale pentru medicamentele necesare. Totuși, deși nu este nimic oficial, există o listă de așteptare pentru a prelua un bătrân. Se pare că proprietarii doresc să își extindă afacerea, deoarece cererea este mare. De câțiva ani funcționează doar cu ajutorul relațiilor

„Nu este azil, este doar o familie care are grijă de câțiva bătrâni. Au fost controale de la Direcția de Sănătate și de la poliție, iar totul este în regulă acolo. Persoanele respective au domiciliul trecut acolo acum. Eu nu am autorizat așa ceva și nici nu am dreptul să autorizez o astfel de locație”, transmite Ghiorghe Stanciu, primarul comunei Prisăcani.

Azilul funcționează fără autorizație

o poză cu locuința familiei Chiriac

Bătrânii stau câte 6 într-un singur „salon”

Până în prezent nu a fost luată nicio măsură în privința acestei situații. Acest secret pare că este bine păstrat, iar legea a putut fi fentată o bună perioadă de timp. Persoanele responsabile continuă să primească bătrâni neajutorați pentru sume importante de bani. Afirmațiile aduse de către primarul comunei au fost contrazise de către autoritățile menționate. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași nu are cunoștință de activitatea familiei Chiriac.

„Persoana Cristina Chiriac din satul Măcărești, comuna Prisăcani, nu figurează în evidențele DSP Iași cu autorizație de funcționare pentru azil/centru de bătrâni în localitatea menționată”, au specificat reprezentanții DSP Iași.

Conform normelor de igienă pentru centrele rezidențiale destinate bătrânilor, această locație încalcă multe prevederi stabilite. Centrele trebuie să fie organizate într-un mod specific pentru îngrijirea, recreerea și tratarea bătrânilor, astfel că locația din Măcărești nu respectă nevoile persoanelor care trăiesc aici. Practic, Cristina Chiriac încalcă legea. În cadrul unei discuții cu Cristina Chiriac, aceasta a precizat că nu ar exista nicio problemă cu autoritățile și nu ar trebui să apară situații neprevăzute.

Până în prezent putem afirma că mai multe persoane sunt îngrijite în condiții necunoscute. Din exterior se poate observa că un astfel de loc nu poate întruni toate reglementările legale pentru funcționarea unui centru sau azil de bătrâni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această afacere murdară și care va fi reacția autorităților

Comentarii
  • Mistrețul ăsta mănâncă copii mici … copii “ mititei “

  • Cine stie cate astfel de cotete sunt, dar autoritatile habar nu au pentru ca stau doar in birouri.

  • iorereeerrerererer

    da ba, ca are statul grija de ei – sa moara mai repede sa scape de platit inca o pensie
    e o fapta buna ce face femeia aia
    statul sa-si vada lungul nasului

  • Foarte frumos din partea doamnei….nu se arata ca nu ar fi bine ingrijiti.Decat sa stea pe strada sau la asa zise azile ,mai bune acolo.Ea ii considera familia ei.Si pana la urma nimic nu este gratis…Bravo doamna!!

  • Sunt furioși ca nu au incasat la Bugetul Consolidat al Statului, sume de bani pe care sa-i fure primarul.

  • cine stie...

    importamt este daca acesti batrani sunt tinuti in conditii umane!
    Stiti ce munca inseamna aceasta afacere?
    ai nevoie de putere,empatie si multe altele… ar fi mai bine ca acesti batrani sa fie lasati in voia sorti sa moara de frig sau sa-i bazaie musca?
    de ce functioneaza ilegal pentru ca nu plateste dari la stat? dar statul..statul cu ce-i ajuta pe acesti batrani?
    Rusine suntem un popor rautacios si meschin!
    felicitari doamna Cristina! nu abandonati acesti oropsiti ai sortii!

  • Daca sunt ingrijiti rezonabil ca o mica familie tot respectul . Pai ce face un batran singur cu 2500?

  • Dreptate pentru oameni

    Cunosc cazul, si oamenii aceia stau in condiții decente cu mancare foarte buna si destulă. Sunt multi care au fost primiți cu 1200 lei pe luna, si toti nu și-au permis un loc la stat sau privat si de asta au mers acolo.
    Legal locuiesc acolo , au domiciliul la doamna.
    Din câte știu doamna ar vrea sa faca ceva legal, dar costurile sunt foarte mari, si ulterior nu ar mai putea tine toti batranii necăjiți cu acei bani ( sa fim serioși , sa ai grija de un batran pentru 1200 lei/lună)
    Toti batranii saraci și părăsiți, RESPINSI de stat( ca nu sunt locuri) si de PRIVAT AUTORIZAT ( care nici nu se uita la tine fara sa dai peste 3000 lei ) inceraca sa ajunga acolo.
    Stirea nu e completă…..au fost nenumărate controale acolo comandate de „CONCURENTA”, dar batranii locuiesc cu acte acolo si sunt îngrijiți bine.
    Întrebați batranii si apartinatorii si veti înțelege mai bine ca e un compromis pentru toți , ceea ce face doamna acolo . Pana o fi statul in stare sa aiba grija de batranii țării, lumea se descurca pe cont propriu
    Succes doamnă, va susținem.

  • Să i dea d zeu multă sănătate doamnei Chiriac A avut grija de tata mai mult decât puteam eu

  • Primarul și preotul de la prisacani au dus dinatii de 8 martie sunt mana în mana și cu firma de pompe funebre Anca Radu au un asa zis contract de colaborare

  • Deci inchidem aceasta locatie.
    Ce face statul roman cu acei batrani? Exista cumva camine unde sa fie ingrijiti?
    Mai bine sa stea pe strazi sau sa moara?
    Chiar as vrea sa asist la actiunea autoritatilor cand inchid locatia si evacueaza pe cei de acolo.

  • Pentru~Mosu~ un batran cu pensie de 2500 lei se descurca foarte bine, singur. Da, foarte bine. Sunt salariati care au sub 2500 lei si au de ingrijit si 2, 3 copii. Ei cum se descurca? Deci cu o pensie de 2500 lei te descurgi bine, bine….
    Pentru~Dreptate pentru oameni~: ca orice afacere, din care unii castiga, trebuie platite contributiile si impozitele la stat. De ce sa sustinem comertul si afacerile la negru? Atunci nu mai platim, nici noi salariatii, nici o contributie la stat…sa vedem atunci de unde vor avea pensii, medicamente cu reducere? Ori suntem corecti, ori nu!!!

  • Feodor Horvat

    dintr-o croitoreasa a ajuns patroana de stors bani de la bietii batraini
    si cum de politia din sat nu s-a sesizat sa cheme protectia consumatorului si harda financiara?
    tara lui nimeni, nu tara normala

  • Felicitari doamnei pt initiativa. Nu se scrie nimic cum ca batranii ar fi neglijati. Deci femeia vrea sa faca ceva util dar legislatia o copleseste. Atata timp cat oamenii sunt ingrijiti, li se administreaza medicamente, au control medical lunar, totul e o dovada de bune intentii. Cine plateste la un spital autorizat pt ingrijirea unui batran stie cat de greu e a administrezi asa ceva. Felicitari si succes in dobandirea unui statut legal!

  • Pe tine, cine nu te lasa sa speli babe si mosnegi la fund?

  • Cunosc foarte bine acest așezământ și la fel de bine ,o cunosc și pe d-na Cristina Chiriac ,care e o femeie cu o empatie maximă față de semeni,empatie ce nu am văzut în viața asta la foarte mulți ! Se implică până la maxim pentru toți oamenii(majoritatea persoane foarte vârstnice și cu multe deficiențe) care sunt cazați la ea.Scriu aceste lucruri in cunoștință de cauză,deoarece de aproape un an ,o am internată la d-na Cristina, pe soacra mea care are 84 de ani și care în urma unui AVC ,e țintuită la pat și de care noi aparținătorii,nu am fi putut avea grijă precum această femeie,deoarece toți avem servicii și nu ne putem învoi mereu,pentru a avea grijă de soacră.Daca nu era bine îngrijită și hrănită,cu siguranță soacra mea,nu mai era demult printre noi.Am observat că atunci când undeva se fac lucruri bune și frumoase ,imediat apar niște persoane rău intenționate pentru a pune ,,bete-n roate” celor ce cu adevărat vor să facă bine.Eu și întreaga familie ,suntem foarte mulțumiți de serviciile aduse soacrei mele ,de d-na Cristina Chiriac.In încheiere aș pune o întrebare autorităților : ce face Statul român ,in afară de a da câțiva leuți,care nu sunt suficienți pentru acești vârstnici ,care au muncit o viață și care la bătrânețe din varii motive cad răpuși la pat și care dacă nu au norocul să dea peste o persoană ca și d-na Cristina Chiriac ,care să aibă grijă de ei cu tot dragul ?

  • De ce e ilegala, ca nu a cumpărat de la voi publicitate(taxa de protecție), jegoși și penali ce santeti cu ziarul vostru de kkat

  • Măcărești e la mama dracu

    Jurnalistul geograf lovește din nou. Dacă Măcărești e lângă orașul Iași atunci Holboca unde e? În Piața Unirii?

  • Realitatea de la Prisacani

    La Prisacani,unde s-a furat ani de zile din indemnizația de însoțitor a persoanelor cu handicap?Oare in ce scopuri or fi fost folosiți acei bani?
    Ce respect din partea unora pentru persoanele bătrâne,bolnave și cu handicap…
    Parca dădeau banii din buzunarul lor…
    Ce plăcere să te-nfrupti din banii unor persoane bolnave și cu multe nevoi…
    Își mai aduce-aminte cineva de situația asta?

  • Pe Stanciu lati întrebat.)))cel mai idiot primar din Romania dar cu o cunună plina de retardați.

  • Fritz Heinner

    Sunați voi, oricine,la un Cămin de bătrâni din Iași. Și veți fi refuzat frumos ,,nu sunt locuri,,: lăsați oamenii să-și facă treaba. Până la urmă,acei oameni au un acoperiș,cineva se îngrijește de ei. Gândiți dragi ziariști înainte să mai căutați gropi in drumul de la țară! Mergeți la cules căpșuni in Spania și lăsați oamenii să se dezvolte!

  • Bătrânii nu au nicio vină, însă nu cred că e în regulă ca femeia să evite taxele și impozitele, pe care toți le plătim fie că avem loc de muncă fie că avem afaceri.

  • O fi ,,singura” activitate ilegală de la Prisacani…

  • Orice fel de asezamant cu destinatia celui prezentat trebuie sa se incadreze in rigorile legislatiei in vigoare. Persoana in cauza nu detine nicio autorizatie si nu indeplineste niciun criteriu solicitat prin Ord.29/2019. In plus, sub protectia tacita a autoritatilor nu stim ce fel de taxe si impozite plateste, asa cum fac unitatile autorizate si acreditate. In atentia acelor frivoli sustinatori si mai ale @Anonim, supravegherea persoanelor in varsta necesita implicarea perosnalului specializat si nu a unui medic de familie, dar cum dumnealui e foarte multumim ca a scapat de grija unei persoane in etate, face pe pupincuristul revoltat.

  • La Prisacani dispensarul se dărâmă și medicul de familie a plecat.
    Până se va construi un dispensar nou,oare câți ani vor trece?
    Cu ani în urmă,în campania electorală,se lăudau niste politicieni din Prisacani că vor construi un centru medico-social pentru persoanele în vârstă.De ce n-au dat curs promisiunii din campania electorală?Se vorbea și de un amplasament…Nu se puteau atrage niste fonduri europene pentru așa obiectiv?Erau vorbe numai pentru campania electorală…
    De ce in unele comune se pot construi dispensare,case de cultura,biblioteci,scoli,
    grădinițe,etc. și la Prisacani,nu?
    Că doar și acei primari au accesat fonduri prin diferite proiecte,nu din banii colectați la bugetul local,care sunt foarte puțini la o comună mica.
    Și nici nu cred că acei primari au 7 mii de masterate și doctorate în administrație ca să se priceapă la așa ceva…
    Or fi alte priorități la politicienii de la Prisacani…

  • Marea problema a Romaniei este ca niste nenorociți de șpăgari (unii bugetari) , sunt puși sa emită Autorizații, Licențe, etc, iar ei nu au facut in viata lor nici o afacere sau sa aduca bani bugetului de stat. Efectiv, sunt niste viermi , lipitori si jegosi. Daca nu dai spaga nu obții Stampila pe Timbru.

  • Cetatean platitor de impozite

    Intreb si eu: daca stau cate sase batrani in camera cati sunt in total, ca se vad cam multe usi in poza. Cum poate o singura persoana sau doua cu sotul sa se ocupe de atatia batrani, sa-i spele, sa-i schimbe, hranit, etc, Probabil ca d-na are si angajati platiti la negru desigur fara a li se plati contributiile sociale si impozitele la stat. Deci isi bate joc si de niste oameni care muncesc pentru ea. ITM-ul ce face? Ea este principala vinovata, dar medicul de familie care vine lunar sa-i consulte, stia ca nu exista autorizatie de functionare si ce a facut, a sesizat DSP-ul?, dar binenteles el nu venea degeaba, banii lui tot la negru ii incasa. Primarul, Preotul care probabil ii impartasea, postasul care le aducea pensia, toata lumea stia, dar mucles, ciocul mic toti. Eu l-as considera caz penal. Nu poate fi vorba de empatie fata de batrani, nu-i tinea degeaba. Daca un unul din ei facea un AVC, infarct, ce stia doamna asta sa le faca, ea facea si garda de noapte? Autoritatile ar trebui sa cerceteze cazul cu toata responsabilitatea, cei vinovati pedepsiti aspru confiscarea averii pentru evaziunea fiscala. ITM sa amendeze munca la negru. Elemente care intrunesc cauza penala,

  • Pt.Primaria Prisacani

    Niste controale inopinante mai face Primăria Prisacani la familiile care au în îngrijire bolnavi cu handicap?Sau e valabil numai pentru persoanele non grata controalele comandate,așa-zis,,inopinante”…?
    Vedea-v-as și pe voi bătrâni,bolnavi și neputincioși și cu drepturile ciopârțite de niste jupani,angajați ai statului!
    Dar voi o s-aveti bani de centre rezidențiale de lux!Îi adunați de pe-acuma!

  • Cum pot vb atâtea minciuni, despre doamna Cristina Chiriac, pe cineva roade invidia, lucreaza corect, este transparenta, eu personal am fost in vizita ; curat, bătrâni îngrijiți, cald, se uitau la tv . Am întrebat pe o doamnă, cum mănâcă, mia zis foarte bine, mai bine ca la casa ei, conditi fb sala de mese, sala de vizita, când vin familiari, eu am văzut ce mâncare mănânc, cum pot sa vb ca e afacere murdar, dar ascunzi un ac, sânt pacienti, este totul la vedere

  • Elena Hristea.

    Cum pot vb atâtea minciuni, despre doamna Cristina Chiriac, pe cineva roade invidia, lucreaza corect, este transparenta, eu personal am fost in vizita ; curat, bătrâni îngrijiți, cald, se uitau la tv . Am întrebat pe o doamnă, cum mănâcă, mia zis foarte bine, mai bine ca la casa ei, conditi fb sala de mese, sala de vizita, când vin familiari, eu am văzut ce mâncare mănânc, cum pot sa vb ca e afacere murdar, dar ascunzi un ac, sânt pacienti, este totul la vedere, respect pentru doamna Cristina Chiriac îngrijeste bātrâni ca ,pe părinți ei,nu aruncati cu noroi, e totul o cacialma de la cineva invidios, vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sânt, acri.

  • Cetatean corect

    D-na Elena Hristea alias Anonim, invatati sa scrieti corect si apoi comentati . Ce ati vrut sa spuneti cu ,, cand vin familiari, eu am vazut ce mancare mananc” sau ,, ca e afacere murdar”, ,,mia zis ” Nu am inteles, dvs spuneti ca ati fost in vizita, dar cei expozitie acolo, iar doamna pe care ati intrebat-o , cine era, ce cauta acolo?Cum puteti spune ca d-na Chiriac lucreaza corect? Dati un exemplu din aceasta afacere care este corect. Dvs. ori nu cunoasteti legile tarii , ori sunteti o apropriata a d-nei in cauza.

  • @Cetatean corect

    D-le,d-na ,,Cetățean corect”,nici d-vstra n-ați folosit gramatica corect.
    Se scrie corect,,dar ce-i expoziție acolo” și nu ,,cei” legat.(,,dar ce este expoziție acolo”).
    Se folosește ,,cei” legat,dacă vorbești despre ,,cei de acolo”,adică,,oamenii de acolo”.
    Asta deoarece și d-vstra i-ați atras atenția doamnei că nu scrie corect și n-ar avea dreptul să comenteze.Sper ca sfatul să vă fie util.Si dreptul are să comenteze oricine.De asta e secțiunea comentarii,pentru comentarii.Nu s-a născut nimeni lingvist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`