Economic Local

Afacerile din Iași care rezistă, chiar dacă este instabilitate economică. Antreprenor: „Din tinerețe mă ocup de asta pentru că nu știm să facem altceva”

Publicat: 08 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacerile din Iași care rezistă chiar dacă este instabilitate economică. Antreprenor Din tinerețe mă ocup de asta pentru că nu știm să facem altceva
Ieșenii care vor să obțină fonduri europene o mai pot face până la 31 ianuarie 2024

Micii antreprenori care au afaceri în domeniul legumicol, în Iași, reușesc să rămână pe piață prin reducerea cheltuielilor. Aceștia susțin că sunt băgați în seamă doar la alegeri și că instabilitatea economică este principala problemă a oamenilor de afaceri din acest domeniu

Oamenii de afaceri din Iași, din domeniul legumicol, sunt o categorie de antreprenori care rezistă pe piață în ultimii ani, chiar dacă au crescut cheltuielile, plătesc mai multe taxe și impozite, este instabilitate economică sau impredictibilitate, pentru că nu știu la ce să se aștepte de la guvernanți. Aceștia spun că experiența din domeniul agricol i-a ajutat în tot acest timp.

„Noi am redus din cheltuieli, am mai adus bani de acasă, am încercat să ținem prețurile mici, dar și noi trebuie să trăim. Că asta facem de ani de zile, e locul de unde ne vin banii pentru pâine. Cel mai greu pentru unii au fost ultimii 3 ani. Au crescut prețurile la toate, am fost nevoiți să reducem suprafața cultivată, am plătit taxe și impozite mai mari. Ultima măsură, cu plata cash, nu e bună pentru noi. Dacă ducem legume la magazinele alimentare, există o limită. Nu e corect! Noi suntem cei corecți și tot noi suferim. Anul acesta am avut noroc de producție bună, care ne-a mai scos din datorii”, susține Iulian Enache, legumicultor cu experiență de 10 ani, din Iași. A investit peste 50.000 de euro în afacerea cu legume.

Afacerile din Iași, din domeniul legumicol, s-au dezvoltat cu ajutorul subvențiilor

Un alt ieșean care face legumicultură de peste 20 de ani este Alexandru Chelariu, din comuna Deleni. Bărbatul în vârstă de 60 de ani spune că totul s-a scumpit, dar nu renunță la afacerea de familie pentru că altceva nu știe să facă.

„M-am apucat de legumicultura eu, soția. Am investit toți banii ce i-am avut. Noi am făcut solarii în Deleni pe jumătate de hectar, iar în câmp mai avem o suprafață mică. Eu am 60 de ani. Mă ocup de vreo 20 de ani. Din tinerețe mă ocup de asta pentru că nu știm să facem altceva. Noi am luat în fiecare an, timp de 3 ani, 3.000 de euro, bani în programul «Tomata». Cu banii primiți am reușit să le modernizăm, am pus folie mai bună, am investit în pompe de căldură. Reușim să vindem în piața din Hârlău. Acum sunt bișnițari mulți, strică prețurile la piață. Mai dăm, dacă avem cantitate mare, la magazine, supermarketuri sau mergem noi mai mult la piață. Când e lumină afară, noi suntem la piață”, spune producătorul din Iași.

Programul „Tomata” a ajutat legumicultorii din Iași.

Tinerii din Iași pot accesa fonduri europene

Măsura pentru tinerii din Iași care vor să devină fermieri cu ajutorul fondurilor europene este deschisă până în ianuarie, anul viitor. AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură. Afacerile din Iași, din domeniul legumicol, rezistă, chiar dacă antreprenorii spun că ultimii ani au fost dificili.

Adauga un comentariu