Local

Afacerist din Iaşi, condamnat pentru evaziune fiscală! A creat o „gaură” de peste 300.000 de lei la bugetul de stat

Publicat: 12 mai 2022
Un bărbat cu bani în mână, o sală de judecată şi sediul Palatului de Justiţie din Iaşi
Un ieşean a fost pedepsit de către judecători după ce a fost acuzat de evaziune fiscală

Un afacerist din judeţul Iaşi a fost pedepsit de judecători pentru evaziune fiscală. Astfel, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi l-au condamnat recent pe Viorel Stănescu la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare. Anchetatorii spun că bărbatul a creat o „gaură” la bugetul de stat de 313.136 de lei

Un afacerist din Iaşi a fost pedepsit de magistraţi pentru evaziune fiscală. Aşadar, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi l-au condamnat recent pe Viorel Stănescu la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, sub acuzaţia de evaziune fiscală – evidenţiere în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Anchetatorii spun că bărbatul a creat o „gaură” la bugetul de stat de 313.136 de lei. În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Afaceristul din Iaşi, pus la plată pentru evaziune

Pe lângă pedeapsa cu închisoare cu suspendare, judecătorii ieşeni l-au obligat pe afaceristul Viorel Stănescu să plătească şi despăgubiri către Fisc. În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

„Instanţa admite în parte acţiunea civilă. Îl obligă pe inculpatul Viorel Stănescu, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euromar Prod SRL, să îi plătească părţii civile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin DGRFP Iaşi, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 313.136 de lei, reprezentând debitul principal, din care TVA în valoare de 187.520 de lei şi impozit pe profit în valoare de 125.616 lei. Respinge, ca nefondate, celelalte pretenţii formulate de partea civilă”, au subliniat magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi.

Viorel Stănescu, acuzat că a vrut să păcălească autorităţile

Demn de remarcat este faptul că sentinţa nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul lui Viorel Stănescu a început pe data de 17 ianuarie 2018. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi l-au trimis în judecată sub acuzaţia de evaziune fiscală – evidenţiere în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Conform anchetatorilor ieşeni, în urmă cu mai bine de 11 ani, individul ar fi folosit documente falsificate, printre care facturi fiscale şi declaraţii privind impozitul pe profit, pentru a crea o „gaură” la bugetul de stat în valoare de 313.136 de lei. Din păcate, în ultimul deceniu, sute de astfel de cazuri au fost descoperite de oamenii legii.

Așadar, sute de ieșeni au fost cercetați, reținuți, audiați, trimiși în judecată și chiar condamnați definitiv pentru comiterea unor infracțiuni de natură economică. Acum, afaceristul Viorel Stănescu, din judeţul Iaşi, a fost condamnat de judecători sub acuzația de evaziune fiscală.
Adauga un comentariu