Prima pagină » Sanatate » Afecțiunea gravă care provoacă pierderea echilibrului. Cauze, simptome, tratament
Afecțiunea gravă care provoacă pierderea echilibrului. Cauze, simptome, tratament

Afecțiunea gravă care provoacă pierderea echilibrului. Cauze, simptome, tratament

17 iun. 2024, 17:00,
BZI.ro, în Sanatate

Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de apariție a unor boli neurodegenerative. Controalele periodice la medicul neurolog contribuie semnificativ la depistarea din timp a acestora și la inițierea tratamentului corespunzător, pentru ameliorarea simptomelor. În caz contrar, aceste boli evoluează, cu complicații severe și cu un impact puternic asupra calității vieții.

Una dintre aceste afecțiuni este boala Parkinson, care apare în urma distrugerii neuronilor care produc dopamină, un hormon cu rol esențial în controlul mișcărilor corpului. Astfel, apar manifestările clinice caracteristice bolii Parkinson – tremorul, rigiditatea musculară și pierderea echilibrului. Aceste semne și simptome se agravează în lipsa tratamentului potrivit și pot duce la complicații.

Ce este boala Parkinson și care sunt semnele

Boala Parkinson este cea mai frecventă formă de parkinsonism și a doua cea mai întâlnită boală neurodegenerativă asociată cu îmbătrânirea, după boala Alzheimer. Deși această afecțiune nu poate fi vindecată, opțiunile de tratament pentru boala Parkinson existente contribuie semnificativ la încetinirea progresiei bolii și la ameliorarea simptomatologiei, pacienții putând avea o mai bună calitate a vieții.

În funcție de stadiul afecțiunii, medicul neurolog poate recomanda medicație antiparkinsoniană orală, fizioterapie, hidroterapie, terapie ocupațională, logopedie, sau, în stadiile avansate, stimulare cerebrală profundă sau tratamente asistate de dispozitiv. Aceste terapii moderne pentru boala Parkinson pot fi indicate de medicul neurolog atunci când simptomele pacientului sunt severe, iar medicamentele administrate pe cale orală nu mai au efect.

Pompele de infuzie de gel intestinal care conține levodopa, carbidopa și entacaponă sunt dispozitive de mici dimensiuni, ușor de purtat, care sunt conectate printr-un tub fixat în intestinul subțire, asigurând astfel un tratament infuzabil continuu, timp de 16 ore. Pompele cu apomorfină sunt conectate la un tub montat sub piele, la nivelul abdomenului, de asemenea cu asigurarea administrării tratamentului timp de 16 ore. În cazul pacienților cu fluctuații motorii grave, medicul poate recomanda tratamentul cu pen de apomorfină, injecția putând fi făcută de mai multe ori pe zi, subcutanat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *