Diete si regimuri

Afine: consumul zilnic imbunatateste functiile creierului

Publicat: 20 mart. 2021
afine
Datorita unei cantitați mari de antioxidanți din afine, creșterea celulelor canceroase este inhibata.

Potrivit unei descoperiri recente, consumul de afine va ajuta sa va mențineți concentrarea optima pe tot parcursul zilei. Se crede ca aceste fructe îmbunatațesc performanțele creierului.

O dieta echilibrata este esențiala pentru menținerea sanatații. Rezultatele unui nou studiu anglo-american publicat pe PubMed ne reamintesc înca o data acest lucru. Potrivit acestuia, consumul de afine în fiecare zi ar ajuta la menținerea unei bune performanțe a creierului.

Afinele, un superaliment pentru creier

Echipa științifica de la Universitatea din Reading (Marea Britanie) și Centrul de Cercetare Nutriționala Departamentul de Științe Alimentare și Nutriție (Illinois) au urmarit 35 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani. Acestea au mâncat un mic bol de afine sau un placebo în fiecare dimineața, la micul dejun.

Ulterior, cercetatorii au cerut participanților sa efectueze anumite sarcini cognitive pe tot parcursul zilei pentru a le evalua memoria și funcția creierului. Rezultatele au fost clare. Voluntarii care au mâncat afine și-au menținut concentrarea maxima pe parcursul zilei pe ambele seturi de sarcini. În schimb, cei care au primit un placebo la micul dejun și-au vazut performanța scazând în timp.

În plus, experții au observat ca persoanele care au consumat acest fruct în fiecare dimineața au raspuns mai rapid la întrebari decât grupul care nu il manânca.

Acest studiu a indicat beneficiile cognitive acute ale consumului de afine salbatice la persoanele de vârsta mijlocie sanatoase din punct de vedere cognitiv, în special în contextul sarcinilor solicitante și al oboselii cognitive, au explicat cercetatorii.

Potrivit cercetarilor publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry în 2011, afinele acționeaza și asupra memoriei. Acest lucru a crescut dramatic performanța memoriei la persoanele în vârsta cu risc de boala Alzheimer.

Lucrarile ulterioare din 2007 au aratat ca consumul regulat al acestui fruct poate atenua declinul cognitiv la vârstnici datorita proprietaților antiinflamatorii.

Afinele: celelalte beneficii pentru sanatate

Afinele au proprietați antioxidante. Bogat în vitamina C, acest fruct este o arma eficienta în lupta împotriva îmbatrânirii. Virtuțile sale pot acționa și asupra multor afecțiuni precum astmul, eczemele sau infecțiile tractului urinar. Iata cele 4 motive bune pentru a le consuma regulat:

Proprietați anticanceroase

Datorita unei cantitați mari de antioxidanți din afine, creșterea celulelor canceroase este inhibata. Prin urmare, acest fruct are efecte anti-cancer.

Reduce riscul de supraponderalitate

Datorita flavonoidelor prezente în afine, se spune ca acestea ajuta la limitarea rezistenței la insulina și, astfel, la un control mai bun al glicemiei.

Trateaza tulburarile digestive

Afinele sunt eficiente si împotriva diareei datorita taninurilor pe care le conțin. Acest fruct trateaza și constipația acționând ca un laxativ ușor.

Întaresc sistemul imunitar

În acest fruct se gaseste pterostilbena care acționeaza ca un stimulent natural asupra sistemului imunitar. Este util și în combaterea infecțiilor.

Adauga un comentariu