Sanatate

Ag HBs: Ce înseamnă, simptome, tratamente

Publicat: 10 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ag HBs Ce înseamnă simptome tratamente
Hepatita B poate fi transmisă prin contact cu sânge infectat

Acronimul „Ag HBs” desemnează numele unui test pentru identificarea hepatitei B. Hepatita fiind produsă de către virusul hepatic B.

Hepatita reprezintă o inflamație la nivelul ficatului, consecința fiind disfuncționalitatea sa. Însă în anumite cazuri hepatitele pot fi declanșate și de către niște virusuri specifice, numite virusuri hepatice (A, B, C, D). Un alt factor ce poate produce ficatului o inflamație poate fi și administrarea de diverse substanțe ce vor acționa în reacțiile în lanț la nivelul organismului (medicamente, alcool).

ficat in care se observa cei doi lobi
Hepatita este o inflamație a ficatului însoțită de disfuncție

Ag HBs, ce înseamnă?

Numele testului este o abreviere ce înseamnă antigenul de la suprafață al hepatitei B. Acesta se poate efectua după o recoltare de sânge la un centru de testare. Hepatita B este o afecțiune ce se poate răspândi prin două căi, contact sexual și transfuzie cu sânge infectat.

Simptomele acestei afecțiuni sunt febra, oboseala, vărsături, dureri abdominale, urina de culoare inchisă și scaun deschis la culoare. Tratamentele pentru această boală fiind inexistente la ora actuală. Singura metodă fiind reprezentată de către prevenție.

celule rosii la microscop, eritrocite
Ag HBs este primul indicator al hepatitei B în sânge

Rezultat la testul Ag HBs pozitiv

Un test Ag HBs rezultat cu pozitiv sau reactiv reprezintă faptul ca o persoana suferă de hepatita B. Persoana în cauză fiind purtătoare de genele virusului hepatic și are posibilitatea de a infecta alte persoane prin schimb de lichide.

O mamă ce a fost testata în primul trimestru de sarcină și a fost identificată cu Ag HBs pozitiv are o șansă de aproximativ 100% de a transmite hepatita B și noului născut. O categorie de risc importantă de precizat este cea a copiilor noi-născuți care au organismul sensibil și un sistem imun mai puțin dezvoltat. Prima doză de vaccin fiindu-i recomandată la 24 de ore de la naștere.

fiole de sange asezate pe o fisa de analize
Anunțarea celor cu care ați avut contact sexual când sunteți confirmat cu hepatită este o responsabilitate ce vă aparține

Urmează identificarea hepatitei, dacă pacientul a contactat boala sub 6 luni in urmă, afecțiunea este una acută și se poate vindeca. Pacientul trebuie să aibă parte de o dietă sănătoasă și o viață activă pentru a stimula și grăbi producerea de anticorpi anti hepatita B.

Dacă persoana respectivă a contactat  hepatita B cu mai mult de 6 luni în urmă, aceasta deja s-a transformat într-o afecțiune cronică. Pacientul pierzându-și șansa la o vindecare completă și fiind sortit unei vieți în care va trebui să urmeze un tratament cu interferon, sau după cazuri grave chiar transplant de ficat.

persoana ce tine in mana un prezervativ
Sexul protejat vă scapă de multe griji suplimentare

Rezultat la testul Ag HBs negativ

Atunci când testul Ag HBs este negativ înseamnă că persoana nu prezintă hepatita B, iar simptomele pe care le manifestă provin din cauza unei alte afecțiuni. Persoana nu reprezintă niciun pericol pentru societate. Dar, doar simplul fapt că v-ați aflat în situația în care nu știați dacă aveți sau nu o infecție provocată de virusul hepatic, ar trebui să fie un imbold pentru a vă familiariza cu sexul protejat în viitorul apropiat.

Ce să fac dacă am primit rezultatul la testul Ag HBs pozitiv?

O primă responsabilitate trebuie să fie contactarea în cel mai scurt timp a persoanelor cu care ați avut contact sexual, în scopul de a le spune că trebuie să efectueze o testare pentru a se afla dacă sunt sau nu infectate cu virusul hepatic B. Urmați cu atenție indicațiile medicului. Contactele sexuale se recomandă a fi oprite până la vindecarea completă a afecțiunii, sau cel puțin folosirea de prezervative să devină obligatorie.

Adauga un comentariu