Vineri, 28 mai, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Vaccinul folosit va fi cel al alianței americano-germane Pfizer/BioNTech.
Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, România va demara vaccinarea adolescenților din aceste categorii de vârstă „cât de repede posibil”. Joi, 27 mai, aceasta a declarat că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului (EMA), în ceea ce privește vaccinarea copiilor, iar după emiterea acestei decizii, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede cu putință.
”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății..
EMA a autorizat vaccinarea adolescenţilor cu vârste între 12 şi 15 ani. Când încep imunizările pentru această categorie de vârstă
Ministrul Sănătăţii a explicat că ar fi o idee bine-venită ca Grupul de Comunicare Strategică să aibă comunicare ţintită şi pe acest segment de vârstă. „Cred că este bine-venită această idee, să avem comunicare şi pe segmentul de copii”, a afirmat Ioana Mihăilă, joi, 27 mai, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
De asemenea, Ioana Mihăilă a fost întrebată în cât timp se va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA. Aceasta a răspuns că totul ține şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.
”Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a mai declarat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor: „Se poate asigura fără probleme vaccinarea lor, în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”
În urmă cu o zi, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, transmitea că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili, pentru a primi serul anti-coronavirus, după ce acesta va primi autorizaţia de fi administrat categoriei de vârstă 12-15 ani. Acesta a subliniat că România are şi doze, şi capacitatea logistică de a vaccina pe cei din această categorie, în măsura în care părinţii îşi vor da acordul.
„Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).