Prima pagină » Sanatate » Ai alergie la soare? Iată cum se manifestă și cum poate fi tratată

Ai alergie la soare? Iată cum se manifestă și cum poate fi tratată

20 apr. 2022, 15:40,
în Sanatate

Ai alergie la soare și nu te bucuri când se apropie vara? Iată tot ce trebuie să știi despre alergia solară și cum o poți ține sub control.

Alergia solară reprezintă o formă de urticarie, care își face apariția în urma expunerii la radiațiile solare (razele UVA și razele UVB). Aceasta este întâlnită, în special, la reprezentantele sexului frumos, iar factorii de risc pentru alergia la soare sunt: predispoziția genetică, aplicarea parfumurilor și a substanțelor iritante pe tegumentul expus la soare, administrarea de substanțe medicamentoase de tipul tetraciclinelor, sulfamidelor sau ketoprofenului și prezența unor afecțiuni dermatologice eczematiforme.

Cauzele apariției alergiei la soare nu sunt pe deplin cunoscute. Însă, s-a descoperit că, în urma expunerii la radiațiile ultraviolete, au loc transformări ale celulelor pielii, în așa fel încât acestea sunt percepute de sistemul imunitar ca elemente de sine stătătoare. Prin urmare, sistemul de apărare luptă împotriva agresorilor externi, determinând apariția leziunilor tegumentare urticariene specifice afecţiunii.

pieptul unei femei cu alergie la soare

În urma expunerii la radiațiile ultraviolete, au loc transformări ale celulelor pielii, în așa fel încât acestea sunt percepute de sistemul imunitar ca elemente de sine stătătoare.

Simptomele alergiei la soare

Alergia solară se manifestă prin dezvoltarea eritemului şi a leziunilor de tip papular şi vezicular, însoţite de prurit. În funcție de formele sale clinice, urticaria solară se clasifică în: erupție polimorfă, prurigo actinic și dermatită actinică cronică.

Erupția polimorfă apare în urma expunerii excesive la lumina soarelui. Simptomele acestui timp de erupție sunt următoarele: prurit cutanat și papule alb-gălbui, pe fond eritematos. De regulă, leziunile apar la nivelul toracelui anterior, în zona posterioară a membrelor superioare, pe față și pe mâini. Din fericire, erupția se remite spontan în câteva zile, însă doar dacă se evită expunerea la soare.

Prurito actinic apare la copii și la adulții tineri pe gât și urechi, dar și pe membrele superioare și genunchi. Se manifestă sub formă de macule și papule, pe fond eritematos, intens pruriginoase.

În privința dermatitei actinice, aceasta se manifestă prin apariția inflamației, urmată de îngroșarea și descuamarea pielii de la nivelul scalpului, feței, gâtului, toracelui superior și zonei posterioare a membrelor superioare și mâinilor.

pieptul unei femei cu alergie la soare

Erupția polimorfă apare în urma expunerii excesive la lumina soarelui.

Diagnostic și tratament pentru alergia solară

Cel care stabilește diagnosticul este medicul alergolog, în funcție de anamneza și examenul clinic al pacientului, dar și cu ajutorul testului cu raze UV.

Tratamentul alergiei solare se bazează, de obicei, pe administrarea de antihistaminice și topice corticoide. În cazul formelor severe, este necesară administrarea orală de cortizon sau hidroxiclorochină. Pentru desensibilizarea tegumentară înainte de expunerea la soare se recomandă terapia cu raze UV cu lungimi de undă progresiv crescătoare, în funcție de nevoile pacientului.

Pentru a ține sub control alergia la soare, este necesar să aplici comprese reci pe zonele arse sau să presari puțină pudră de talc pentru copii pe leziunile care supurează. Totodată, este recomandat să porți haine care să acopere zonele afectate și să te speli cu apă curată, imediat ce ai ieșit din piscină sau din mare.

Pentru combaterea alergiei la soare, dar și în scop preventiv, poți apela la medicamente antialergice de la farmacie. În caz de insolație, nu ezita să iei aspirină.

o femeie care stă la soare și este dată cu loțiune cu protecție solară pe spate

Tratamentul alergiei solare se bazează, de obicei, pe administrarea de antihistaminice și topice corticoide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`