Sanatate

Primul ajutor în caz de insolație: Tratamentul cu aspirină. Cât este de eficient?

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul ajutor în caz de insolație Tratamentul cu aspirină. Cât este de eficient
Potrivit specialiștilor, un rol important în combaterea insolației îl are aspirina sau orice alt medicament cu efect antitermic, dacă nu există contraindicații.

Dacă ai făcut insolație, trebuie să știi că tratamentul cu aspirină te va ajuta să te pui pe picioare. Iată cât este de eficient acest medicament.

În urma expunerii prelungite la soare, te poți confrunta cu probleme, precum insolație, arsuri solare și chiar lipotimie (leșin de scurtă durată, fără oprirea respirației și a activității cardiace). Pentru că insolația se manifestă prin cefalee, ameţeli, fotofobie, greţuri, vărsături, congestia feţei și neliniște, trebuie să știi cum să acționezi imediat. De aceea, este necesar să ai la îndemână aspirină, un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.

Dacă ai pielea deschisă, evită să stai la soare atât de mult precum o fac cei care au pielea mai închisă la culoare. Respectă orele recomandate de dermatologi și folosește, întotdeauna, loțiune cu factor de protecție solară. Nu uita să ai în permanență capul acoperit.

pastile albe pe un fundal alb
Aspirina este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.

Primul ajutor în caz de insolație: Tratamentul cu aspirină

Potrivit specialiștilor, un rol important în combaterea insolației îl are aspirina sau orice alt medicament cu efect antitermic, dacă nu există contraindicații. De asemenea, local trebuie aplicate comprese cu apă fiartă și răcită, urmate de o mixtură cu hidrocortizon acetat.

Insolația se manifestă prin sete intensă, slăbiciune, crampe musculare, greață, vărsături, iritabilitate, durere de cap, transpirație excesivă, piele rece și umedă, leșin, creșterea temperaturii corpului. De aceea, persoana afectată de insolație trebuie așezată într-un spațiu răcoros, ferit de razele soarelui. Pentru scăderea temperaturii corpului, pacientul va trebui să fie răcorit cu apă, nu foarte rece, aplicată fie cu un burete, fie cu un pulverizator. De asemenea, temperatura acestuia trebuie supravegheată în permanență. Dacă depășește pragul de 38,5 de grade Celsius, atunci se pot pune comprese reci pe încheieturile mâinilor, subraţ şi gât. Pentru a stimula circulația sângelui, se vor masa ușor extremitățile. Dacă persoana afectată de insolație poate să înghiță, trebuie să i se dea apă, pentru a se hidrata.

În cazul în care nu se iau măsuri, se poate ajunge la durere de cap severă, slăbiciune, amețeală, confuzie, respirație și puls rapid, pierderea cunoștinței, comă, convulsii, lipsa transpirației, piele roșie, uscată și fierbinte și creșterea temperaturii corpului, care poate ajunge la 40.5°C sau mai mult. În acest caz, vorbim despre șoc termic, iar tratamentul este necesar să fie stabilit de medicul sau personalul medical de la camera de gardă.

un bărbat care a făcut insolație
Insolația se manifestă prin sete intensă, slăbiciune, crampe musculare, greață, vărsături, iritabilitate, durere de cap, transpirație excesivă, piele rece și umedă, leșin, creșterea temperaturii corpului.

Refacerea după insolație

Cel mai important aspect după ce o persoană a făcut insolație, este să se rehidrateze. În acest fel, sunt înlocuite fluidele și mineralele pierdute prin transpirație. Este recomandat să se bea 1.5-2 litri de lichide reci la fiecare 2-4 ore, până când persoana afectată urinează în cantitate suficientă, iar urina este normală la culoare. Recuperarea ar trebui să dureze între 24 și 36 de ore.

Absolut necesar după insolație este repausul la pat, însoțit de consumarea unor cantități mari de lichide. Acestea pot fi: supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazăre și fasole boabe.

Este interzis consumul de alcool. În schimb, persoana afectată de insolație poate consuma ceaiuri din plante.

femeie pe plajă care a făcut insolație
Absolut necesar după insolație este repausul la pat, însoțit de consumarea unor cantități mari de lichide.

 

Adauga un comentariu