Actualitate

Ai găsit ouă de păduchi uscate în păr? Iată cum scapi de ele

Publicat: 22 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ai găsit ouă de păduchi uscate în păr Iată cum scapi de ele
În cazul descoperirii infestării cu păduchi trebuie să interveniți de urgență

Ouă de păduchi uscate în păr, o problemă atât inestetică, cât și una care îți arată că situația cu care te-ai confruntat nu s-a rezolvat. În cazul infestării cu acestea insecte trebuie să luați măsuri imediate pentru a scăpa de acestea. Procedura nu este greoaie însă e bine să fie aplicată cât mai repede pentru a preveni transmiterea la alte persoane.

Păduchele de cap este o insectă mică ce măsoară între 2 și 4,5 milimetri, nu are aripi și trăiește și se dezvoltă pe scalpul uman. Acest parazit care se hrănește doar cu sânge are un corp plat, de culoare gri, acoperit cu perișori. Are trei perechi de picioare dotate cu cârlige, cu care se deplasează agățându-se de păr. Infestarea cu păduchi este o problemă des întânită la copii și cunoaște o creștere alarmantă de obicei la începerea școlii. Până nu de mult, se credea că păduchii apar doar dacă nu te speli regulat pe păr. Nimic mai fals, deoarece s-a demonstrat că acești paraziți pot fi transmiși de persoanele care se spală zilnic pe păr.

Cum se înmulțesc păduchii

Păduchele, care este de dimensiunea unei semințe de susan, se înmulțește prin ouă, care sunt depuse de femelă. Aceasta secretă totodată și o substanță prin care ouăle de păduche practic se lipesc de păr. Ca și ciclu de viață, se scurg cam 35 de zile de la depunerea ouălor și până la moartea naturală a unui păduche. În general, păduchii evoluează spre forma adultă în circa 8-10 zile. Dacă temperatura este scăzută, ouăle se opresc din evoluție și pot rezista așa cel mult o lună de zile, fie pe haine ori pe firele de păr. Un ou de păduche eclozat este mai ușor vizibil, are culoarea bej albicioasă și este situat la distanță ceva mai mare de rădăcina firului de păr.

Ca și simptom principal, mâncărimea scalpului ar trebui să le dea de gândit părinților. Păduchii și ouăle acestora (lindini) sunt de obicei identificate în zona cefei, dar și în spatele urechilor. Prin umezirea părului și pieptănare pot fi evidențiate mai ușor atât ouăle de păduche cât și parazitul în sine.

Ouă de păduchi uscate – metode de eliminare

În astfel de situații, dacă ați descoperit infestarea cu păduchi, trebuie să interveniți de urgență. Metoda clasică presupune folosirea unui piepten foarte des. Cu acesta se piaptănă părul, conștiincios, în mai multe direcții și deasupra unui ziar sau a unei coli de hârtie, pentru a preveni împrăștierea lindinilor care mai apoi ar putea ajunge din nou în contact cu părul.

De asemenea, se știe că păduchele tânăr care iese din ou trebuie să se hrănească în cel mult 24 de ore sau va muri. Trebuie să mai știți că păduchii sau ouăle de paduchi se pot răspândii foarte repede prin contact direct sau prin intermediul prosoapelor, pieptenelor ori a periilor de păr. Ouăle de păduchi atașate de păr pot supraviețui și în afara părului pentru o durată mai lungă de timp, adică în jurul a 12 zile.

Cum scapi de păduchi

Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, e bine să cereți sfatul unui dermatolog, iar acesta vă va recomanda produsul potrivit. În farmacii se găsesc diferite produse care omoară această insectă, iar cele mai multe se bazează pe „sufocarea” păduchelui. Acestea trebuie folosite timp de trei săptămâni.

De asemenea, trebuie să avem grijă și de obiectele de vestimentație, dar și de cele de îngrijire personală, gen pieptene sau perie de păr. Acestea trebuie spălate în apă fierbinte (la cel puțin 60 de grade Celsius. În cazul în care articolele s-ar putea degrada, acestea trebuie depozitate în saci de plastic pentru 2 săptămâni. Totodată și zonele cu care s-a intrat în contact, saltea de pat, canapea etc., vor fi aspirate. Doar astfel puteți fi siguri că ați scăpat de paraziți și de ouă de păduchi uscate…

Adauga un comentariu