Magazin

NU e o rusine! Cum scapi de paduchi intr-o singura zi. Pune noaptea in mijlocul camerei un bol plin cu…

Publicat: 07 aug. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
NU e o rusine Cum scapi de paduchi intr-o singura zi. Pune noaptea in mijlocul camerei un bol plin cu...
1

Pentru cei care se confrunta cu aceasta problema, iata cateva sfaturi despre cum scapi de paduchi. Paduchii sunt insecte mici care traiesc pe oameni si se hranesc cu sange. Atunci cand un numar mare de paduchi traiesc si se multiplica pe o persoana, aceasta se numeste o infestare sau pediculoza capilara. Aceasta afecteaza cel mai adesea copiii si de obicei rezulta din transferul direct al paduchilor de pe par de la o persoana la parul alteia. 

Cum iei paduchi 
Paduchii se raspandesc cu usurinta de la o persoana la alta prin contact direct sau prin intermediul hainelor sau obiectelor personale (cum ar fi palarii sau perii). Un paduche nu poate sari sau zbura. Paduchele se dezvolta in trei etape: lindina – oul de paduche, nimfa si adult. Cel mai frecvent simptom al paduchilor este mancarimea. Exista diferite simptome, in functie de tipul de paduchi pe care il ai. Cu toate acestea, o infestare cu paduchi cap nu este un semn de igiena personala precara sau un mediu de viata murdar. Paduchii nu transporta boli infectioase bacteriene sau virale. 

Ce inseamna daca ai lindine 
Paduchii au metamorfoze simple sau graduale. Cei imaturi si adultii arata similar, cu exceptia dimensiunii. Ouale de paduchi sunt numite lindine. Ele sunt cilindrice, albe si ovale. Ouale de paduchi de cap sunt, de obicei, lipite de firele de par ale capului aproape de nivelul scalpului. In conditii normale, ouale se vor cloci in sapte pana la 11 zile. Paduchele tanar care iese din ou trebuie sa se hraneasca in 24 de ore sau va muri. Paduchii clociti vor lua periodic mese de sange. In mod normal, un paduche tanar se va maturiza in 10 pana la 12 zile intr-un adult. 

Cum arata paduchii si cat traiesc ei 
Culoarea paduchiilor adulti poate varia de la alb la maro la gri inchis. Femelele paduchi fac sase pana la sapte oua pe zi si poate stabili un total de 50 pana la 100 de oua in timpul vietii lor, care poate dura pana la 40 de zile. Adultii pot supravietui doar una pana la doua zile, fara o masa de sange, in cazul daca sunt dati jos din cap. 

Cum scapi de paduchi
Este foarte important sa se spele hainele si lenjerie de pat in apa fierbinte pentru a scapa de paduchi. Unii oameni continua sa aiba mancarimi timp de 7 pana la 10 zile dupa ce paduchi si oua au fost ucisi. Cremele sau lotiunile cu calamina sau steroizi va poate scuti de mancarime. Daca aveti mancarime severa, puteti incerca pastile antihistaminice. Atentie, insa, nu dati antihistaminice copilului dumneavoastra cu exceptia cazului in care este recomandat de un medic. 

Cum scapi de paduchi cu gaz
Pe vremuri, la sate si chiar la orase, copiii care aveau paduchi in cap sa se dea cu gaz lampant in par (se amesteca in cantitati egale apa si gaz si se aplica lotiunea pe par cu un sfert de ora inainte de spalare) si a doua zi sa-si pieptene parul cu un pieptene special, foarte des.

Tratament cu otet impotriva paduchilor 
Pentru combaterea paduchilor exista doua tipuri de tratamente: chimice, sub forma unor insecticide speciale, disponibile in farmacii, si naturiste – remedii folosite de sute de ani, acum si in combinatii care potenteaza actiunea lor. Cel mai cunoscut si sigur leac este otetul. „Se inmoaie parul si scalpul in otet si se acopera apoi cu o casca de dus. Se lasa peste noapte,  pentru a sufoca paduchii si a eroda ouale”. Efecte similare are si vaselina.  Paduchii trebuie sa respire, iar aplicarea pe toata lungimea parului a vaselinei ii impiedica sa faca asta, asfixiindu-i. La fel actioneaza si uleiurille esentiale care omoara paduchii si calmeaza mancarimile.

Levantica are de asemenea indicatii in combaterea pediculozei. Ea se poate folosi sub forma de ulei esential, aplicat direct pe par, sau sub forma de infuzie concentrata, din 20-30g la un litru de apa clocotita, infuzata timp de trei minute, pentru spalarea parului, Specialistii recomanda, in acelasi scop, si patrunjelul: se freaca scalpul cu sucul proaspat obtinut din frunzele de patrunjel. 
 

Adauga un comentariu