Local

Ai peste 60 de ani și ai rămas cu sechele post-COVID-19? La Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași, pacienții vârstnici care au nevoie de recuperare post-COVID-19 pot beneficia de recuperare de specialitate

Publicat: 23 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ai peste 60 de ani și ai rămas cu sechele post-COVID-19 La Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iași pacienții vârstnici care au nevoie de recuperare post-COVID-19 pot beneficia de recuperare de specialitate
Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași a deschis o secție pentru recuperarea pacienților post-COVID-19

O nouă secție pentru recuperarea pacienților care au rămas cu sechele după infecția cu coronavirus. În Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani se pot programa pentru unul dintre cele 20 de locuri disponibile. Echipa medicală a Secției de Geriatrie se va ocupa de recuperarea vârstnicilor

De aproximativ trei săptămâni, în Secția de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au început să fie internați pacienții care au nevoie de tratament după infecția cu coronavirus. Astfel de secții au devenit din ce în ce mai căutate de pacienți, însă nu sunt tocmai ușor de găsit, cele libere ocupându-se imediat după ce programările se întind pe câteva luni. Din acest motiv s-a stabilit un program de recuperare a vârstnicilor care au trecut prin infecția cu COVID-19 și la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Toți pacienții vârstnici, de peste 60 de ani, care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 în urmă cu cel puțin trei luni și au rămas cu sechele după vindecare, pot beneficia de acest program.

20 de paturi disponibile pentru recuperarea vârstnicilor care au rămas cu sechele post-COVID-19

Capacitatea actuală la Secția de Geriatrie pentru recuperarea post-COVID-19 a vârstnicilor este de 20 de paturi. De recuperarea pacientului vârstnic care a trecut prin boală se va ocupa întreg colectivul clinicii. În ceea ce privește recuperarea respiratorie, un kinetoterapeut voluntar se va ocupa de pacienți. De la debutul pandemiei, luna martie 2020, paturile Secției de Geriatrie au fost folosite pentru pacienții suspecți de infecția cu COVID-19, fiind practic zona tampon a spitalului. În prezent, s-au stabilit zone tampon în fiecare secție a Spitalului „Dr. CI Parhon” din Iași.

„Încercăm să venim în ajutorul pacientului vârstnic care a trecut prin boala și care necesită, din cauza vârstei înaintate, a bolilor concomitente și a gradului de fragilitate, o recuperare activă a funcțiilor complete. Mulți nu rămân doar cu sechele respiratorii, ci și cu o evoluție nedorită a celorlalte patologii cardiovasculare, reumatismale, neurologice. Aceștia au nevoie de programe de recuperare complexă, prin reevaluarea schemelor terapeutice existente anterior infecției. În general, noi ne adresăm tuturor vârstnicilor, dar acum în mod deosebit vrem să îi ajutăm pe cei care au avut infecție cu COVID-19”, a explicat prof. dr. Ioana Dana Alexa, șefa Secției de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Pacienții trebuie să aducă dovada că nu sunt infectați cu coronavirus în momentul internării

Persoanele cu vârste de peste 60 de ani care vor să înceapă programul de recuperare se pot programa telefonic la numărul 0728 854 445, unde vor afla informații despre Ambulatoriul de Medicină Internă 2 – Geriatrie. După ce se programează și până când ajung la spital trebuie să aibă asupra lor un bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate, precum și o dovadă a trecerii prin boală, a vaccinării sau un test negativ. Durata internării va depinde de la caz la caz, în medie specialiștii explicând că este nevoie de zece zile de spitalizare, însă poate fi și de mai lungă durată dacă pacientul are nevoie. Internarea se face dimineață, până cel târziu la ora 14:00.

„Este nevoie de un bilet de trimitere din partea medicului de familie către Secția de Geriatrie, de rezultatele unui test negativ, ale unui test privind titrul de anticorpi sau adeverința de vaccinare cu rapel. Dificultățile respiratorii, acutizarea bolilor cronice, cardiovasculare, neurologice, cognitive sunt foarte frecvent întâlnite după trecerea prin boală. Anxietatea și atacurile de panică se întâlnesc de asemenea. Cei mai mulți se plâng de dificultățile de respirație sau de dificultatea de a face aceleași mișcări, ei nu mai au aceeași independență în realizarea activităților curente. Dacă înainte de boală nu aveau nicio problemă, ulterior a devenit foarte greu pentru multe persoane să urce și câteva scări până la un anumit etaj de exemplu”, a spus dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt în cadrul Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Adauga un comentariu