Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Aici se vorbeste cea mai „curata” limba romana
Aici se vorbeste cea mai „curata

Aici se vorbeste cea mai „curata” limba romana

06 iun. 2018, 09:10,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:69265;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

„Daca ne referim la cuvintele pline semantic, lingvistii considera ca fiecare limba are un fond lexical principal sau un vocabular fundamental, care se distinge de masa vocabularului”, a explicat pentru shtiu.ro Adina Dragomirescu director la Institutul de lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane.

Aceasta a adaugat: „Acest fond principal are in jur de 1.500 de cuvinte, printre care: nume de obiecte uzuale (casa, masa), verbe (a manca, a iubi, a face), nume de alimente si bauturi (apa, vin, carne, cartofi etc.), substantive care denumesc anumite parti ale corpului (cap, mana, picior), nume de animale si pasari (caine, pisica, etc), substantivele care denumesc gradele de rudenie (mama, tata, sora, frate), numele zilelor saptamanii si ale lunilor etc.”.

Unde se vorbeste cea mai „curata” limba romana?

Intrebata care sunt cele mai dese greseli de exprimare pe care le fac romanii, Adina Dragomirescu a punctat: „Nu sunt statistici, exista insa o repartizare geografica, sa zicem asa. De exemplu, „ca si” in loc de „ca”, in structuri gresite de tipul „Ca si prieten, sunt gata sa te ajut”, apare mai ales in Transilvania. Topica gresita „mai ti-am spus” in loc de „ti-am mai spus”, apare mai ales in Muntenia. Cat despre cea mai „curata” limba romana, aceasta se vorbeste in Muntenia: „Regiunea Arges-Prahova este zona cea mai apropiata de normele limbii literare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025