Eveniment-Social

Alegeri pentru șefia celei mai vechi universități moderne ale României! Profesorul Tudorel Toader, principalul favorit la câștigarea unui nou mandat – FOTO

Publicat: 29 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Ieri, 28 februarie 2020, a fost ultima zi pentru înscrierea candidaților pentru poziția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași! Astfel, principalul candidat pentru această poziție este actualul rector, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Pe de altă parte, conf. univ. dr. Adrian Muraru de la Facultatea de Filosofie și de Științe Social-Politice este un alt candidat. Curios, fostul student al Facultății de Istorie, respectiv absolvent al celei de Drept, Silvian Emanuel Man a candidat și el. Având în vedere faptul că dosarul de candidatură al acestuia nu a îndeplinit condițiile legale, candidatura sa a fost invalidată. Desigur, candidaturile conferențiarului Muraru, respectiv ale fostului președinte al Ligii Studenților de la UAIC sunt simple acte de imagine, fără un suport managerial sau administrativ real

După finalizarea înscrierilor candidaților pentru poziția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, principalul candidat pentru această poziție este actualul rector, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Pe de altă parte, conf. univ. dr. Adrian Muraru de la Facultatea de Filosofie și de Științe Social-Politice este un alt candidat. Curios, fostul student al Facultății de Istorie, respectiv absolvent al celei de Drept, Silvian Emanuel Man a candidat și el.

Desigur, candidaturile conferențiarului Muraru, respectiv ale fostului președinte al Ligii Studenților de la UAIC sunt simple acte de imagine, fără un suport managerial sau administrativ real. Întrebat de reporterii Cotidianului Bună Ziua (BZI) Iași de ce candidează, ce program managerial are, universitarul Muraru nu a fost în stare să ofere un punct de vedere de bun simț. Pe de altă parte, absolventul Man a confirmat candidatura fără a oferi alte detalii. Urmează ca în intervalul 2-6 martie să aibă loc dezbateri publice ale candidaților. E clar că, foarte puțin probabil ca Silvian Emanuel Man sau conf. univ. dr. Muraru să aibă proiecte concrete, viabile și consistente legate de un plan managerial pentru poziția de rector. La „Cuza”, alegerile pentru poziția de rector (Turul I – n.r.) sunt programate pe 11 martie.

Universitatea „Cuza”, în topul celor mai bune din România

În aceste condiții, profesorul Toader are cele mai mari șanse să obțină un nou mandat. Acesta este un magistrat român care a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dancilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale a RomânieI, din 2006 și până în 2016. Toader este autorul mai multor lucrări de drept penal.

În perioada 2004–2016 a fost decan al Facultății de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european. Interesant este că, sub mandatul său de rector, Universitatea „Cuza” a crescut, pe plan național și internațional, la nivel instituțional și academic. Spre exemplu, la Admiterea din 2019, „Cuza” a fost cea mai căutată în rândul absolvenților de clasa a XII-a, din toată România. În plus, sunt poiecte de investiții de peste 150 milioane lei, a fost securizată mare parte din suprafața Grădinii Botanice.

S-au pus bazele unor colaborări de top

De asemenea, UAIC este pe locul I la nivel de mobilități Erasmus, a atras din ce ce mai mulți studenți străini, instituția având și un proiect de 20 de milioane de euro ce vizează o investiție în Cercetare și Inovare. Și procesul de internaționalizare a fost unul reușit, inclusiv oficiali ai celor mai mari universități britanice ajungând la „Cuza”. Astfel s-au pus bazele unor colaborări aparte. Acesta a anunțat că va merge, și în noul mandat pe actualii prorectori. Tot el, pentru decanatele celor 15 facultăți, a anunțat că va propune ca actualii ocupanți ai acestor funcții să activeze și în următorii patru ani.

Vezi AICI Procesul-Verbal-BEC-privind-validarea-candidaturilor-la-funcția-de-Rector

Adauga un comentariu