Alegerile locale 2020 ar putea fi amânate pentru a doua oară. Decizia ar putea fi luată doar dacă ne vom confrunta cu o situaţie critică din cauza infectărilor cu coronavirus. Astfel, în situaţia în care România va depăşi pragul critic de peste 1.500 de noi cazuri zilnice de COVID-19, Guvernul ar schimba din nou data scrutinului.
Guvernul nu renunţă la organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, aşa cum a stabilit la sfârşitul lunii iunie. Conform unor surse citate de Antena 3, Executivul condus de Ludovic Orban nu ia în calcul amânarea scrutinului nici la 1.000 de cazuri zilnice de noi de infectări cu coronavirus.
Alegerile locale 2020 ar putea fi amânate:
Doar dacă la noi în ţară vor exista peste 1.500 pe îmbolnăviri de COVID-19 în 24 de ore, s-ar putea decide o a doua amânare a alegerilor locale, spus surse politice.
Organizarea alegerilor locale, când românii trebuie să-şi aleagă primarii şi consilierii locali, ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, însă a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus care a izbucnit şi la noi în ţară.
Guvernul a stabilit la sfârşitul lunii iunie, data organizării alegerilor locale pentru data de 27 septembrie.
Potrivit proiectului, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, sediile secţiilor de votare pot fi amplasate şi în construcţii uşoare, containere de locuit, corturi şi altele asemenea, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente.
La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, primarii au obligaţia de a asigura organizarea secţiilor de votare cu respectarea standardelor minimale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă.
Campania electorală pentru alegerile locale din acest an va fi una atipică, de care nu am mai avut în România până acum, iar acest lucru se întâmplă din cauza epidemiei de coronavirus şi a măsurilor de protecţie luate de autorităţi pentru a se putea preveni astfel răspândirea cazurilor de infecţie.
Mai exact, vom avea o campanie pentru alegerile locale fără adunări publice, fără mitinguri electorale, cu accent pe mediul on-line, pentru a se putea respecta astfel măsurile de protecţie împotriva COVID-19, a anunţat şeful Guvernului, Ludovic Orban.
Când ar trebui să înceapă campania electorală
Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00.
Pe 31 iulie, va avea loc desemnarea judecătorilor din Biroul Electoral Central, iar pe 2 august se va completa BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.
„Reamintim că desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunilor electorale depinde de respectarea de către formaţiunile politice, candidaţi şi alegători a tuturor normelor de protecţie sanitară impuse de autorităţile medicale competente”, subliniază AEP.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea pentru organizarea alegerilor locale, anunță Administrația Prezidențială.
Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale, consilii județene) este stabilită pe 27 septembrie, potrivit legii promulgate.
Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:
– consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;
– Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
– consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1.