Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat luni seară că țara sa a făcut o greșeală votând în favoarea rezoluției europene adoptate în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care condamnă invazia Rusiei în Ucraina. Vucic a explicat că Serbia ar fi trebuit să se abțină de la acest vot și și-a asumat întreaga responsabilitate pentru decizie, invocând oboseala și presiunea sub care s-a aflat în ultima perioadă.
Într-o intervenție televizată la postul Happy TV, liderul sârb și-a cerut scuze cetățenilor, precizând că, deși a încercat să gestioneze situația în conformitate cu interesele naționale ale Serbiei, rezultatul nu a fost cel dorit. El a subliniat că, în cazul unei alte rezoluții propuse de Statele Unite, Serbia s-a abținut, iar votul dat în cazul rezoluției europene nu a reflectat strategia pe care și-o propusese.
Vucic recunoaște greșeala Serbiei în votul ONU
Rezoluția adoptată de Adunarea Generală a ONU cere retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări. În ciuda faptului că a fost susținută de majoritatea statelor membre UE, textul a primit mai puține voturi în comparație cu rezoluțiile similare din anii precedenți. Serbia s-a numărat printre cele 93 de țări care au votat „pentru”, în timp ce 18 state, inclusiv Rusia, SUA, Israel și Ungaria, au votat „împotrivă”, iar alte 65 de state s-au abținut.
Vucic a ținut să precizeze că această decizie nu schimbă poziția de ansamblu a Serbiei, subliniind că țara sa a rezistat în ultimii trei ani presiunilor de a impune sancțiuni împotriva Rusiei și că nu va renunța la această politică din cauza unei singure rezoluții. Totodată, el a recunoscut că această situație ar putea afecta relațiile Serbiei cu Uniunea Europeană, dar a afirmat că este pregătit să își asume consecințele politice ale acestui vot.
Decizia Serbiei de a sprijini rezoluția europeană reprezintă o schimbare semnificativă în politica sa externă, având în vedere relațiile apropiate pe care Belgradul le-a menținut cu Moscova în ultimii ani. În același timp, Vucic a încercat să minimalizeze impactul acestei erori, insistând că Serbia va continua să își păstreze o poziție echilibrată între marile puteri și că nu își va modifica politica față de Rusia sub presiunea Occidentului.
În contextul mai larg al diplomației internaționale, votul Serbiei ridică întrebări despre viitorul relației sale cu Moscova și despre cât de mult este dispusă să se alinieze la politica Uniunii Europene, în condițiile în care Belgradul își dorește integrarea europeană, dar nu vrea să renunțe la legăturile tradiționale cu Rusia.
bine ca recunoaste
ruZia trebuie condamnata ptr atrocitati,acest razboi trebuie sa se incheie cu,condamnarea lui putler si a acolitilor!
intoarce-te pe o parte, ca sforai