Actualitate

Alertă în România! 71 de tone de pește infectat sau expirat, pus la vânzare în magazine. Anunțul făcut de ANPC

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Alertă în România 71 de tone de pește infectat sau expirat pus la vânzare în magazine. Anunțul făcut de ANPC
Alertă în România! 71 de tone de pește infectat sau expirat, pus la vânzare în magazine. Anunțul făcut de ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a semnalat o situație de alarmă în România: 71 de tone de pește, infectat sau expirat, au fost descoperite în vânzare în diverse magazine.

Autorităţile române au lansat o alertă serioasă după ce o operațiune de amploare a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a scos la iveală o situație îngrijorătoare în industria alimentară.

Pește infectat sau expirat, pus la vânzare în România

În urma unei verificări la nivel național, comisarii ANPC au descoperit că din cele peste 300 de tone de pește și produse din pește inspectate, aproximativ 71 de tone prezentau nereguli grave.Printre problemele semnalate se numără descoperirea de produse expirate și de pește cu modificări evidente de aspect și culoare, semn al posibilei deteriorări sau contaminări. Aceste descoperiri au condus la amenzi în valoare totală de 1,1 milioane de lei, aplicate celor care încălcau normele de siguranță alimentară.

Acțiunea de control a vizat 332 de operatori economici, dintre care 278 au fost găsiți în neregulă. În total, au fost verificate aproximativ 300 de tone de pește și produse din pește, iar aproximativ un sfert din această cantitate a fost depistată ca având probleme.

Reprezentanții ANPC au subliniat importanța respectării normelor stricte de comercializare și etichetare a alimentelor, în special a peștelui, pentru protecția sănătății consumatorilor. Au fost emise avertismente și sancțiuni drastice împotriva operatorilor care nu respectau regulile impuse de lege.

Consumatorii trebuie să verifice mereu eticheta

Președintele ANPC, Sebastian Hotca, a atras atenția consumatorilor să fie vigilenți în ceea ce privește achiziționarea produselor alimentare, să verifice întotdeauna etichetele și să cumpere doar din surse autorizate și verificate.

„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să ţină cont de recomandările pe care le trasmitem privind achiziţionarea produselor, indiferent de natura acestora şi locul de comercializare. Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare şi este esenţial să citim cu mare atenţie eticheta produselor, pentru a evita situaţii neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa” – a declarat preşedintele ANPC, Sebastian Hotca.

Pe lângă peștele expirat sau contaminat, comisarii ANPC au identificat și alte nereguli în timpul controalelor, cum ar fi condițiile necorespunzătoare de depozitare și expunere a produselor, utilizarea echipamentelor frigorifice neigienizate și lipsa informațiilor esențiale de pe etichetele produselor.

Comentarii
Adauga un comentariu