Alertă în România! Noi focare de pestă porcină confirmate! Iată zonele unde mii de animale vor fi sacrificate

Alertă în România! Noi focare de pestă porcină confirmate! Iată zonele unde mii de animale vor fi sacrificate

30 apr. 2024, 10:15,
BZI.ro, în Actualitate

O fermă din Olt afectată în 2021 de pesta porcină africană se confruntă din nou cu acest virus. Peste 11.000 de porci vor fi sacrificați. Suspiciunea a fost confirmată în cursul săptămânii trecute.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) a aprobat „Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt”, decizându-se măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11.425 capete suine.

„Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, au transmis reprezentanții DSVSA Olt.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate

În urma confirmării focarului de PPA, mai multe localități, precum și câteva fonduri de vânătoare, au fost incluse în zona de protecție (delimitată pe o rază de 3 km în jurul focarului): Scornicești-Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia, FV 11 Potcoava, FB 8 Scornicești.

Și mai multe localități sunt în zona de supraveghere (pe o rază de 10 km): Scornicești-Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești Popești, Potcoava-Fălcoeni, Trufinești, Optași-măgura, Sîrbii Măgura – Vitănești, Colonești-Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni Tătulești, FV 10 Optași, FV 7 Priseaca, FV 12 Bălteni și FV 9 Tătulești. Zona de supraveghere include, de asemenea, și două exploatații comerciale de suine din localitatea Constantinești.

„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a mai transmis DSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *